Όμικρον και παιδιά: Δυο κατηγορίες συμπτωμάτων που πρέπει να προσέξετε

Όμικρον και παιδιά: Δυο κατηγορίες συμπτωμάτων που πρέπει να προσέξετε

Ποια είναι τα συνηθέστερα και ποια τα σπανιότερα σύμφωνα με μελέτες ειδικών

Η επιστημονική κοινότητα έχει και δεδομένα πια στα χέρια της για την μολυσματικότητα της παραλλαγής Όμικρον και την παιδική νοσηρότητα σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.

Και στη χώρα μας δεκάδες (υπολογίζονται σε τουλάχιστον 85) είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται, ενώ ένα βρέφος μόλις 52 ημερών έφυγε πριν συμπληρώσει δυο μήνες ζωής από κορονοϊό στο Ιπποκράτειο.

παραλλαγή και εξαπλώνεται ταχύτατα, τουλάχιστον κατά καανόνα προκαλεί ηπιότερη νόσηση και σύμφωνα με ειδικούς τα παιδιά είναι πολύ σπάνιο να αρρωστήσουν βαριά. 

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που εμφανίζουν όταν μολυνθούν από την Όμικρον: Τα συνηθέστερα είναι η κόπωση, ο βήχας, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος. Αναφερόμενη σε προκαταρκτική ανάλυση περίπου 200 κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, που καταχώρησαν τα συμπτώματά τους στην εφαρμογή ZOE COVID-19 στη Βρετανία, η καθηγήτρια Κλινικής Ενδοκρινολογίας στο Κing’s College London, Έμμα Ντάνκαν, είπε στο Insider ότι τα περισσότερα παιδιά ανέφεραν ότι υπέφεραν από: κόπωση, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, καταρροή, φτάρνισμα, πυρετό και βήχα, συμπτώμαστα δηλαδή που παραπέμπουν και σε κοινό κρυολόγημα.

Η Ντάνκαν επεσήμανε ότι τα στοιχεία της δεν περιλαμβάνουν ασυμπτωματικά κρούσματα της Covid-19 κι ότι τα περισσότερα παιδιά, τα στοιχεία των οποίων αναλύθηκαν, είχαν εμβολιαστεί, αν και παρατηρήθηκε παρόμοιο μοτίβο συμπτωμάτων σε ανεμβολίαστα παιδιά. Ο εμβολιασμός, τόνισε, φαίνεται ότι μειώνει τη συχνότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αυτό.

Άλλοι ειδικοί ανέφεραν ως σπανιότερα συμπτώματα στα παιδιά που μολύνθηκαν από την Όμικρονεξανθήματα, εντερικά προβλήματα, όπως η διάρροια, αλλά και ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα, μια λοίμωξη των αεραγωγών που κάνει ένα παιδί να ακούγεται σαν φώκια ή σαν σκύλος που γαβγίζει, όταν βήχει. «Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, ανεξαρτήτου ηλικίας», λέει ο δρ Τζον ΜακΓκουάιρ, επικεφαλής της ΜΕΘ του παιδιατρικού νοσοκομείου του Σιάτλ, συμπληρώνοντας ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν το νου τους και για πόνους στην κοιλιακή χώρα, πυρετό και εξανθήματα. Από την πλευρά της, η δρ Λάιζα Σάιμαν, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Vagelos College of Physicians and Surgeons, εκτιμά ότι η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα φαίνεται να είναι σύμπτωμα της Όμικρον, αλλά προέτρεψε τους γονείς να μην ανησυχούν, γιατί συνήθως «περνά από μόνη της»

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια