Χριστούγεννα: «Βουλιάζουν» οι δημοφιλείς προορισμοί – Δεν αρκεί το εορταστικό 15νθήμερο λένε οι ξενοδόχοι

Χριστούγεννα: «Βουλιάζουν» οι δημοφιλείς προορισμοί – Δεν αρκεί το εορταστικό 15νθήμερο λένε οι ξενοδόχοι

Ορεινοί δημοφιλείς προορισμοί στην Ελλάδα, αυτές τις ημέρες αγγίζουν πληρότητες που φτάνουν το 99%. «Θυμηθήκαμε τις παλιές καλές εποχές» λένε οι ξενοδόχοι τονίζοντας ωστόσο ότι ένα εορταστικό 10ήμερο – 15νθήμερο δεν αρκεί για να σωθεί η παρτίδα στον χειμερινό τουρισμό. Φορείς των ξενοδόχων σε Μαγνησία, Τρίκαλα, Αράχωβα και Καλάβρυτα μιλούν για την σεζόν .

Γεμάτα τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες, γενικότερα τα καταλύματα και κατ’ επέκταση και τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος αυτές τις ημέρες σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς. Οι πληρότητες αγγίζουν έως και το 99%, με τα καταλύματα να έχουν διήμερες, τριήμερες αλλά και πενταήμερες διανυκτερεύσεις. Η ικανοποίηση ωστόσο για τους επιχειρηματίες των ορεινών όγκων της χώρας είναι μετριασμένη, διότι όπως εξηγούν η σεζόν τους διαρκεί 120 μέρες. «Με 10 και 15 μέρες δεν σώζεται η παρτίδα» λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν «είναι όπως το συμβαίνει το καλοκαίρι, που 1 – 15 Αυγούστου είναι όλα γεμάτα».

Τα πιθανά μέτρα που θα ανακοινωθούν από τις 3 Ιανουαρίου 2022, η αύξηση των κρουσμάτων και λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον», οι μεγάλες αυξήσεις σε προμήθεια προϊόντων και ενεργειακού κόστους δεν είναι ικανά να αντισταθμίσουν τις ζημίες τους που έχουν υποστεί από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και αναγκάζουν τους ξενοδόχους του χειμερινού τουρισμού να κρατούν μικρό καλάθι.

Βόλος – Πήλιο στο 95%

Από τη μια ο εορταστικός Βόλος που με σύνθημα «Και αυτές τις γιορτές, ο Βόλος μας μαγεύει!» φωταγωγημένος με τους μπλε ‘ουρανούς’ στους κεντρικούς του δρόμους, με τις χριστουγεννιάτικες αγορές και τον αυθεντικό Πινόκιο, από την άλλη το Πήλιο με τα γραφικά του χωριά και την παραδοσιακή ατμόσφαιρα, έχουν προσελκύσει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και οι πληρότητες για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 95%.

Οι επισκέπτες όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, έχουν κλείσει κυρίως για διήμερα αλλά και τριήμερα. Σχετικά με τις πληρότητες που διαμορφώνονται για Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, κινούνται στο 60% ενώ το μεσοδιάστημα είναι στο 40%.

«Με δυο διήμερα το μήνα, δεν μπορεί να σωθεί η κατάσταση» δηλώνει ο κ. Ζαφείρης εξηγώντας ότι εάν φτάσει και η Πρωτοχρονιά στο 90%, τότε ο μέσος όρος για τον Δεκέμβριο θα είναι στο 40%. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων θίγει και το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης λέγοντας ότι ενώ τα ξενοδοχεία τηρούν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής, τα σπίτια που νοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία του Βόλου και του Πηλίου για την εορταστική περίοδο κινούνται από 80 έως 140 ευρώ, το δίκλινο με πρωινό.

Σημειώνεται ότι στα Χάνια Πηλίου, στη θέση Αγριόλευκες, λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο, οι πίστες του οποίου έχουν θέα στη θάλασσα! Απέχει 27 χλμ. από Βόλο, 13 χλμ. από Πορταριά, 1,5 χλμ. από Χάνια.

Τρίκαλα – Καλαμπάκα  στο 90% – 95%

Η μεγάλη ατραξιόν, τα τελευταία χρόνια, στην πόλη των Τρικάλων, ο Μύλος των Ξωτικών, ο ορεινός όγκος του νομού με τα δημοφιλή χωριά της Ελάτης και του Περτουλίου και βεβαίως η πόλη της Καλαμπάκας στη σκιά των εντυπωσιακών Μετεώρων προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Στην πόλη των Τρικάλων, η ζήτηση για τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα υψηλά, αγγίζοντας το 90% – 95%Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Τρικάλων Γιάννης Κουρούπας«παρά τις αντιξοότητες, είμαστε ευχαριστημένοι, πάλι καλά ο κόσμος ήρθε με τα παιδιά του να ευχαριστηθούν» προσθέτοντας πως στο Μύλο των Ξωτικών τηρούνται αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας και υγιεινής.

Η ίδια περίπου εικόνα σε πληρότητες παρατηρείται και σε άλλα δημοφιλή μέρη του νομού Τρικάλων, όπως η Καλαμπάκα η οποία διαθέτει περισσότερα ξενοδοχεία σε σχέση με τα Τρίκαλα, και εκεί οι πληρότητες για τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι στο 85% – 90%Στον ορεινό όγκο των Τρικάλων, στην Ελάτη και το Περτούλι, εκεί όπου οι μονάδες είναι κυρίως μικρές, οι πληρότητες είναι στο 95%.

Σχετικά με τις πληρότητες που διαμορφώνονται για Πρωτοχρονιά, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, κινούνται περίπου στο 75% – 80%, ενώ για τα Θεοφάνεια όπως δηλώνει ο κ. Κουρούπας το ενδιαφέρον του κόσμου είναι υποτονικό. «Μια ‘κοιλιά’ κάνουν οι κρατήσεις το μεσοδιάστημα – μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς» δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Νομού Τρικάλων με τις πληρότητες να βρίσκονται στο 60% – 70%.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία των Τρικάλων για την εορταστική περίοδο κινούνται από 80 – 90 ευρώ, το δίκλινο με πρωινό ενώ στην Καλαμπάκα ξεκινούν από τα 60 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίουπαρά το γεγονός ότι δεν έχει επάρκεια χιονιού, ξεκίνησε τηλειτουργία του, από χθες, Παρασκευή 24/12. Απέχει 40 χλμ. από Τρίκαλα, 5 χλμ. από Περτούλι, 8 χλμ. από Ελάτη, 9 χλμ. από Νεραϊδοχώρι, 20 χλμ. από Πύλη.

Υπενθυμίζεται ότι από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και εφαρμόζονται, ήδη από την παραμονή Χριστουγέννων, Παρασκευή 14/12, εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα, στα οποία, η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες με το αντίστοιχο πιστοποιητικό τους σε ισχύ και σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών με self test ή rapid 48 ωρών.

Αράχωβα στο 99%

Η κίνηση στην δημοφιλή και κοσμοπολίτικη ορεινή κωμόπολη, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, θυμίζει… παλιές καλές εποχές.

«Έχουμε και τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, λόγω κορωνοϊού, γενικώς οι πληρότητες είναι στο 99%» δηλώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων Αράχωβας Καλούσα Ναυπακτίτου.

Αντίστοιχα, κινούνται και οι πληρότητες για Πρωτοχρονιά σε ποσοστό 90% – 95% και Θεοφάνεια στο 70%, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας.

Όπως επισημαίνει η κα. Ναυπακτίτου, το εορταστικό 15νθήμερο δεν αρκεί για να αντισταθμίσουμε τις συσσωρευμένες ζημίες τους. «Μην ξεχνάτε ότι η σεζόν μας είναι 120 μέρες» δηλώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων Αράχωβας προσθέτοντας ότι οι ορεινοί προορισμοί, εκτός από τις τρέχουσες αυξήσεις των προϊόντων, έχουν να αντιμετωπίσουν και το υψηλό ενεργειακό κόστος και βεβαίως τη ζημία που προκλήθηκε από την περίοδο του κορωνοϊού, τα lockdown και τις απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομό κτλ.

Η ίδια θίγει και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι με τη βραχυχρόνια μίσθωση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, σε θέματα πρωτοκόλλων υγιεινής και λειτουργίας. Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr στην περιοχή της Αράχωβας υπάρχουν τουλάχιστον 370 σπίτια που νοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αράχωβας για την εορταστική περίοδο κινούνται από 80 – 500 ευρώ, το δίκλινο με πρωινό, ανάλογα τις παροχές της μονάδας.

Πόλος έλξης στην Αράχωβα αποτελεί και το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, το μεγαλύτερο της Ελλάδας, το οποίο λειτουργεί ήδη από τις 13/12, και υποδέχεται χιονοδρόμους και μη στα ανανεωμένα σαλέ του. Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε, ως διαχειρίστρια εταιρεία του Κέντρου, φέτος προχώρησε στην αποκατάσταση του Σαλέ Φτερόλακκας και επιλεγμένων τμημάτων του Σαλέ Κελάρια 1950, στην ανακαίνιση όλων των χώρων υγιεινής σύμφωνα με σύγχρονες προδιαγραφές, στη δημιουργία ειδικών ραμπών για τη διασφάλιση πλήρους προσβασιμότητας των υποδομών του χιονοδρομικού από άτομα με αναπηρία κτλ. Από Αράχωβα απέχει 24,5 χλμ. (Κελάρια), 25,5 χλμ. (Γεροντόβραχος) και 30 χλμ. (Φτερόλακκα).

Καλάβρυτα στο 90%

Άλλος ένας δημοφιλής προορισμός, σε κοντινή απόσταση από Αθήνα, τα Καλάβρυτα την εορταστική περίοδο κινείται με πληρότητες που αγγίζουν σχεδόν το 90%. Οι επισκέπτες άρχισαν να επισκέπτονται την περιοχή, ήδη, από την προπαραμονή 23/12 ενώ το μεγάλο κύμα παρατηρήθηκε από χθες (24/12).

«Έχουμε κυρίως διήμερες και τριήμερες διανυχτερεύσεις από όλη την Ελλάδα – Αττική, νησιά, Θεσσαλονίκη κτλ.» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων Κώστας Δαφαλιάς.

Για την Πρωτοχρονιά οι πληρότητες, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, είναι στο 80% – 85%, ενώ η ενδιαμέση εβδομάδα κινείαι στο 60% – 70%. «Σιγά σιγά θα αρχίσουν να κλείνουν και για τις υπόλοιπες μέρες, και για Θεοφάνεια» δηλώνει ο κ. Δαφαλιάς.

Ο ίδιος εκφράζει μετριασμένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας πως «ένας χειμώνας με 10 και 15 μέρες, δεν σώζει την παρτίδα’ όταν έχει διάρκεια 3 -4 μήνες». Παράλληλα, εκδηλώνει την ανησυχία του για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση από τις 3 Ιανουαρίου 2022, «μας κόβει, πάλι τον χειμώνα» λέει χαρακτηριστικά.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων για την εορταστική περίοδο κινούνται από 50 – 150 ευρώ, το δίκλινο με πρωινό.

Σημειώνεται ότι το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτωνξεκίνησε τη λειτουργία του στις 18/12. Απέχει 15 χλμ. από Καλάβρυτα, 93 χλμ. από Πάτρα (μέσω Διακοπτού) και 79 χλμ. (μέσω Χαλανδρίτσας), 191 χλμ. από Αθήνα.

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια