Ατσαλάκης_ Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον - Θα ξεπεράσουν τη Δέλτα

Ατσαλάκης_ Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον - Θα ξεπεράσουν τη Δέλτα

«Αυτή τη στιγμή έχουμε στοιχεία αξιόπιστα μόνο για τη μεταδοτικότητα. Η μεταδοτικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή», εξήγησε ο καθηγητής.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον και το τι να περιμένουμε μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης.

Ο κ. Ατσαλάκης είπε πως για να κρίνουμε πόσο πιο επικίνδυνη είναι η Όμικρον πρέπει να εξετάσουμε τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε στοιχεία αξιόπιστα μόνο για τη μεταδοτικότητα. Η μεταδοτικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής εξήγησε πως όταν θα φτάσουμε στα 50 με 100 κρούσματα της Όμικρον, τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, θα έχουμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και σύντομα τα κρούσματα θα ξεπεράσουν και εκείνα της Δέλτα, για τα οποία χρειάστηκαν 20 εβδομάδες.

Επίσης, ανησυχία προκαλούν τα ορφανά κρούσματα που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. «Δεν γνωρίζουμε τι ποσοστό των κρουσμάτων θα καταλήξει σε νοσηλεία. Η ταχύτητα μετάδοσης είναι 4 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα», είπε.

«Στις 2-3 επόμενες εβδομάδες θα μπορούμε να πούμε τι πρόκειται να γίνει. Δεν πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα για να πάρουμε αποφάσεις. Αυτά που βλέπουμε είναι ήδη ανησυχητικά», συμπλήρωσε ο κ. Ατσαλάκης.

Τέλος, αναφερόμενος στα δεδομένα της Νότιας Αφρικής, είπε ότι δείχνουν πως το κύμα της Όμικρον έφτασε στην κορύφωση μετά από έναν μήνα.  

Τόνισε, δε, ότι η Όμικρον παρακάμπτει την φυσική ανοσία και τις 2 δόσεις εμβολιασμού, ενώ η 3η δόση προσφέρει αρκετά υψηλό ποσοστό προστασίας.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια