Πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί - Οι πιο γνωστές παρενέργειες

Πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί - Οι πιο γνωστές παρενέργειες

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου στα παιδιά από μελέτες στις ΗΠΑ.

Διευκρινίσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορωνοϊού έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία εμβολιασμών.

«Τα παιδιά συμμετέχουν στην προσπάθεια προστασίας έναντι του Covid» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία στα εμβολιαστικά κέντρα. Όπως ανέφερε, η γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία, μαζί με τους υποστηρικτικούς γονείς, τα κάνει να φεύγουν χαρούμενα.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα στοιχεία του CDC που ανακοινώθηκαν πριν 48 ώρες για την ασφάλεια των εμβολίων.

«Τα δεδομένα προέρχονται από τις ΗΠΑ. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, στις ΗΠΑ είχαν χορηγηθεί πάνω από 7 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 5-11 ετών. Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές. Η μέση ηλικία ήταν 9 ετών και η κατανομή με βάση το φύλο ήταν μισά-μισά. Το 97% των περιπτώσεων μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία. Κατάτι περισσότερες ήταν με τη δεύτερη δόση. Ωστόσο ήταν ήπιες και παροδικές. Λιγότερο από το 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο και λιγότερο από το 1% ζήτησε τη συμβουλή γιατρού. Με βάση τα στοιχεία, 8 περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, εκ των οποίων τα 6 έγιναν μετά τη δεύτερη δόση».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής Εμβολιασμών, «σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και υποχώρησαν ταχύτατα με πλήρη αποκατάσταση του παιδιού. Η συχνότητα της μυοκαρδίτιδας μία στο εκατομμύριο επιβεβαιώνει την τοποθέτηση ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια είναι υπαρκτή αλλά σπάνια. Καμία από τις καταγραφείσες ανεπιθύμητες ενέργειες δεν ήταν επιπλέον των ανεπιθυμήτων ενεργειών που είχαν καταγραφεί στις κλινικές μελέτες».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμμέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στα παιδιά, έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 και πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης, το 70% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τη μία δόση στη χώρα μας. Περίπου 67,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια