Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά καταστήματα σήμερα – Το εορταστικό ωράριο

Θεσσαλονίκη:  Ανοιχτά καταστήματα σήμερα – Το εορταστικό ωράριο

Ανοιχτά θα είναι σήμερα, Κυριακή (12/12) τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά δυο Κυριακές του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 12 και στις 19 Δεκεμβρίου, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11.00 έως τις 18.00.

Παράλληλα, ως είθισται τα καταστήματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα λειτουργήσουν από τις 10.00 έως τις 18.00, ενώ κλειστά θα είναι στις 25 (ανήμερα Χριστουγέννων), 26 Δεκεμβρίου, την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή, 2 Ιανουαρίου.

Παρακάτω δείτε αναλυτικά όλο το εορταστικό ωράριο.

Τα πολυκαταστήματα

Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ θα είναι ανοικτά τις δυο Κυριακές του Δεκεμβρίου τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες καταστημάτων και τις καθημερινές από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των εορτών τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα θα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά:

• Τις καθημερινές από τις 10:00 έως τις 21:00μμ

• Τα Σάββατα από τις 9:00 έως τις 20:00μμ

Διευκρινίσεις ΕΣΕΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του έτους

«Με βάση τα επίσημα νομοθετικά δεδομένα που επί του παρόντος έχουμε στην διάθεσή μας, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την 26η Δεκεμβρίου 2021».

Αυτό έχει διευκρινήσει η Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε εγκύκλιο της με αφορμή πολλά ερωτήματα που, όπως γνωστοποιεί, δέχθηκε από εμπορικούς συλλόγους ενόψει της κατάρτισης των εορταστικών τους ωραρίων.

Η ΕΣΕΕ με την εγκύκλιό της γνωστοποιεί, αναλυτικά, τι ισχύει σχετικά με τις φετινές τελευταίες Κυριακές του χρόνου:

«Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, όπως ισχύει, προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε 8 καθορισμένες Κυριακές τον χρόνο, μεταξύ των οποίων και

- Οι δύο Κυριακές πριν την ημέρα των Χριστουγέννων.

- Η τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

Καταρχήν, σε ότι αφορά τις Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν κανονικά την 12η και η 19η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Η τελευταία Κυριακή του έτους ωστόσο συμπίπτει με την 26η Δεκεμβρίου, 2η ημέρα των Χριστουγέννων, η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 ν. 4554/2018. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η Κυριακή που συμπίπτει με αργία μετατίθεται, κατά το άρθρο 16 ν. 4177/2013, μόνο στις περιπτώσεις των πρώτων Κυριακών των εκπτώσεων και όχι για τις λοιπές εκ του νόμου καθοριζόμενες Κυριακές.

Στο πλαίσιο αυτό, η μετάθεση της τελευταίας Κυριακής του έτους σε άλλη Κυριακή, όταν αυτή συμπίπτει με επίσημη αργία του Κράτους, δεν επιτρέπεται, ούτε προβλέπεται κάτι διαφορετικό στο νέο πλαίσιο για τις επίσημες αργίες που καθορίστηκε με το άρθρο 60 ν. 4808/2021.

Με βάση λοιπόν τα επίσημα νομοθετικά δεδομένα που επί του παρόντος έχουμε στην διάθεσή μας, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την 26η Δεκεμβρίου 2021».

Τι ισχύει με τα σούπερ μάρκετ

Εν τω μεταξύ ανοιχτά θα παραμείνουν τα super market που το επιθυμούν την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, με διαφοροποιήσεις ανά αλυσίδα στα ωράριά τους.

Απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα σούπερ μάρκετ τους έχουν πάρει ο Μασούτης (εκτός των καταστημάτων στο αεροδρόμιο Μακεδονία και στο Mediterannean Cosmos) και ο Σκλαβενίτης.

Στις υπόλοιπες αλυσίδες ενδεικτικά:

στην αλυσίδα My Market, ανοιχτά θα παραμείνουν ορισμένα μόνο καταστήματα την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου και αυτά από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Στην περίπτωση της ΑΒ Βασιλόπουλος τα περισσότερα καταστήματα θα μείνουν ανοικτά από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα με λίγες μόνο εξαιρέσεις.

orario-1.jpg
orario-1.jpg

πηγή: dikaiologitika.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια