Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η έκθεση “Θεσσαλονίκη – Βενετία” στο ΚΙΘ- Επιστολές, πράξεις γάμων και βαπτίσεων αλλά και πιστοποιητικό εμβολιασμού του 1824 μεταξύ των εκθεμάτων

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η έκθεση “Θεσσαλονίκη – Βενετία” στο ΚΙΘ- Επιστολές, πράξεις γάμων και βαπτίσεων αλλά και πιστοποιητικό εμβολιασμού του 182...

Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού μαθητή από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο χρονολογείται στο 1824, επιστολές μεταξύ εμπόρων αλλά και πράξεις βαπτίσεων, γάμων και θανάτων, που κρύβουν ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστορίες, αποτυπώνοντας τα ίχνη των Θεσσαλονικέων στη Βενετία, είναι μόνον ορισμένα από τα εκθέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Θεσσαλονίκη – Βενετία: Ίχνη των ανθρώπων, Δρόμοι της Ιστορίας, 15ος – 19ος αιώνας”.

Η έκθεση αυτή φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης μέχρι και το τέλος του χρόνου ως μια πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

“Η Θεσσαλονίκη και η Βενετία συναντιούνται συχνά κατά τη διάρκεια των τελευταίων χιλίων ετών. Μέσα από την έκθεση στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται στο κοινό τεκμήρια που αναδεικνύουν την ιστορία αλλά και τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο πόλεις”, ανέφερε σχετικά η Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού Στεφανία Τανιμανίδου.

Η ιστορική τεκμηρίωση βασίζεται κυρίως σε αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, προερχόμενο από το Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και του Κρατικού Αρχείου της Βενετίας. Μέσα από μια συλλογή εγγράφων και γκραβούρων αποτυπώνονται οι πολυποίκιλες αποχρώσεις της αλληλεπίδρασης των δύο πόλεων με κεντρικούς ήρωες τους θεσσαλονικείς αποίκους στη Βενετία και φόντο την ελληνική παροικία του Αγίου Γεωργίου.

πηγή: karfitsa.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια