Κανονικά η παρέλαση αλλά με μέτρα που… αναμένονται

Κανονικά η παρέλαση αλλά με μέτρα που… αναμένονται

«Επ ώμου, αρμ!», «παρά πόδα, αρμ!», «παρουσιάστε αρμ!» και «εν, δυο, εν δυο» όπως και πολλά άλλα παραγγέλματα θα ακουστούν ξανά φέτος ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, την παραλιακή οδό εκεί όπου κάθε χρόνο προ κορονοϊού πραγματοποιούνταν η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Φέτος, τόσο η στρατιωτική όσο και οι μαθητικές παρελάσεις μια ημέρα νωρίτερα, στις 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά σε αντίθεση με πέρσι που εξαιτίας της πανδημίας μπήκαν σε «καραντίνα». Κι ενώ, η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι κακή, χειρότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τους επιστήμονες να εκφράζουν δημόσια τις ανησυχίες τους για έξαρση της πανδημίας και αύξηση των κρουσμάτων λόγω παρελάσεων, η Πολιτεία μέσα από διάφορα κυβερνητικά χείλη έχει διαμηνύσει πως παρελάσεις θα γίνουν κανονικά, μένει ωστόσο να ξεκαθαριστεί ο τρόπος και τα μέτρα που θα ισχύουν ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που παραμένουν στον «κόκκινο» του χάρτη Πολιτικής Προστασίας και μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα βρίσκονταν σε καθεστώς mini lockdown.

Εκείνο που προβληματίζει επιστήμονες, εμπλεκόμενους στην διαχείριση της πανδημίας και αιρετούς της Θεσσαλονίκης είναι ο περσινός «μαύρος Νοέμβρης» που ακολούθησε του εορταστικού τριημέρου της πόλης, που ξεκίνησε ανήμερα της 26ης Οκτωβρίου του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου με την λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό και είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, την πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δομών υγείας στην πόλη και τους εκατοντάδες νεκρούς που δυστυχώς δεν κέρδισαν την μάχη με τον κορονοϊό. Η περσινή διαχείριση, η μη έγκαιρη λήψη μέτρων από πλευράς Πολιτείας και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη των τοπικών αρχών παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου αποτέλεσε την αφορμή για αντιπαράθεση των αιρετών της πόλης με την πολιτική ηγεσία και οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδεχτεί δημόσια, όχι μία αλλά περισσότερες φορές, πως αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη ήταν λάθος.

Φέτος, για να μην επαναληφθεί το περσινό σκηνικό η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα φρόντισαν να έρθουν από νωρίς στην πόλη και να ενημερώσουν τους δημάρχους του νομού για την κατάσταση που επικρατεί, ζήτησαν ιδιαίτερη προσοχή και κάλεσαν τους τελευταίους να βάλουν πλάτη ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί σε περιοχές όπου παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Ζητούν συγκεκριμένα και αυστηρά μέτρα

Από την πλευρά τους, οι τοπικοί παράγοντες ζήτησαν από την πολιτεία μέτρα και εγρήγορση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος μόλις την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή είκοσι ημέρες ακριβώς πριν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου τόνισε πως η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2021 πρέπει να γίνει αλλά με μέτρα, καλώντας τους αρμόδιους να τα αποσαφηνίσουν. «Ο Οκτώβριος του 2021 δεν είναι ο Οκτώβριος του 2020. Πλέον υπάρχουν τα εμβόλια. Δεν είναι όμως και ο Οκτώβριος του 2019 κι αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Αυτό σημαίνει ότι η παρέλαση πρέπει να γίνει. Αλλά πρέπει να γίνει με πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό. Περιμένουμε τις επόμενες μέρες τους αρμόδιους και τους ειδικούς επιστήμονες, που έχουν την πλήρη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή μας, να καθορίσουν ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα για τη φετινή παρέλαση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

«ΝΑΙ» στην παρέλαση του «ΟΧΙ»

Απάντηση στο ερώτημα εάν θα γίνουν φέτος οι παρελάσεις, έδωσαν όμως τις προηγούμενες ημέρες και υπουργοί της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς δήλωσε πως η απόφαση έχει ληφθεί και πως οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου και η παρέλαση θα γίνουν κανονικά. Ο κ. Βορίδης είπε επίσης πως η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, όχι μόνο των εμβολιασμένων. «Θα γίνει με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ισχυρή παρότρυνση για χρήση της μάσκας» δήλωσε. «Έχουμε άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων. Γίνονται διαδηλώσεις όπως είναι δικαίωμα των πολιτών επομένως δεν μπορούμε να πούμε πως μόνο την παρέλαση δεν θα κάνουμε. Προφανώς αυτό γίνεται με κάποιους περιορισμούς» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στην ΕΡΤ. Όμως και ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στο Mega, αφού ξεκαθάρισε πως ο φετινός Οκτώβριος διαφέρει από τον περσινό, τόνισε ότι οι παρελάσεις και οι εορτασμοί θα γίνουν κανονικά. Βέβαια, και ο Θάνος Πλεύρης, μέσω συνεντεύξεών του προανήγγειλε πως οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά με μέτρα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχολίασε για το θέμα πως φέτος δεν είναι όπως είναι πέρσι. «Ο εμβολιασμός συνεχίζεται. Ας κοιτάξουμε ποιοι άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι στις εντατικές. Ο κόσμος δικαιούται, αξίζει και θα έχει μία κανονικότητα», ανέφερε.

Παρούσα η Σακελλαροπούλου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» στη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον σε επιχειρησιακό επίπεδο όλα είναι έτοιμα από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης και το Γ’ Σώμα Στρατού και οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες περιμένουν να δοθεί και τυπικά το «πράσινο φως» συνοδευόμενο από λεπτομέρειες και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες. Σημειώνεται, πως όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΜτΚ» στην πόλη το τριήμερο των εορτασμών θα παραβρεθεί, όπως και πέρσι η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση. «Η παρέλαση θα γίνει κανονικά. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να τηρηθούν όμως τα μέτρα, οι μάσκες και οι αποστάσεις, για να μην την πατήσουμε όπως και πέρσι. Να γιορτάσουμε με σεβασμό και προσοχή τον Άγιο μας και την ιστορία μας» λέει η κ. Πατουλίδου.

Ανησυχούν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες, πάντως, διαφωνούν, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και ζητούν από τους αρμόδιους να επανεξετάσουν το θέμα. Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη «οι στρατιωτικές παρελάσεις δεν είναι πρόβλημα. Οι μαθητικές είναι το θέμα, καθώς τα μέτρα δεν μπορούν να τηρηθούν. Στη Θεσσαλονίκη είστε στο κόκκινο, δεν έχετε κρεβάτια. Η κατάσταση έχει ξεφύγει» αναφέρει. Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου υποστηρίζει πως όλα μπορούν να γίνου με τήρηση των μέτρων. «Πρέπει να βάζουμε υγειονομικά κριτήρια στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Έχουμε παρελάσεις μπροστά μας. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάσουν επιδείνωση πρέπει να γίνει επανεκτίμηση ώστε να δούμε αν πρέπει να γίνει η παρέλαση παρουσία κόσμου, ή η δοξολογία του Αγίου Δημητρίου. Στη Θεσσαλονίκη γιορτάζει όλη η πόλη. Ο συνωστισμός μας ανησυχεί. Οι παρέες που θα γεμίσουν καφετέριες και ταβέρνες, χωρίς να τηρούν τα μέτρα» λέει ο κ. Καπραβέλος προτείνοντας να γίνει η παρέλαση χωρίς θεατές και στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου να συμμετέχουν μόνο εμβολιασμένοι. «Θεωρώ πως είναι καλό να γιορτάζονται οι γιορτές και για ψυχολογικούς λόγους, ωστόσο με κανόνες τους οποίους πρέπει να επιβάλλει η Πολιτεία που πλέον διαθέτει την εμπειρία» λέει στη «ΜτΚ» ο καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βασίλης Μποζίκας. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού σημειώνει πως ο αριθμός των συμμετεχόντων στην στρατιωτική παρέλαση θα πρέπει να είναι περιορισμένος. «Οι στρατιωτικοί να είναι όλοι εμβολιασμένοι, να τηρούν αυστηρά τις αποστάσεις, να κρατούν μέτρα» εξηγεί και συστήνει στον κόσμο να αποφύγει να παραβρεθεί σε εκδηλώσεις με συνωστισμό ακόμα και σε εξωτερικό χώρο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Οκτωβρίου 2021

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια