Θεσσαλονίκη: Ένα Workshop Stories Με Ρωσικό Πνεύμα Για Μετανάστριες

Θεσσαλονίκη: Ένα Workshop Stories Με Ρωσικό Πνεύμα Για Μετανάστριες

Μια φούστα midi, ως μύηση στο σχεδιασμό ρούχων και τη ραπτική, πίνακες ζωγραφικής, με μπουκέτα φθινοπωρινών λουλουδιών ως μονοπάτι στην εικαστική τέχνη και ένα τραγούδι για όλους, σε μια μικρή χορωδία , αλλά και ποιητικο – λογοτεχνικές βραδιές, που σφραγίζουν την  αίσθηση, ότι η ζωή είναι ωραία, ότι κ’ αν συμβεί…  Αυτές είναι οι  δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται οι ρωσόφωνες γυναίκες μετανάστριες στο  εργαστήρι Workshop Stories,  που λειτουργεί  στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,  στην περιοχή Ροτόντας. 
“ Μετά  από 20 χρόνια ζωής μου στην Ελλάδα, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα χώρο για διάφορες  δραστηριότητες με στόχο την επικοινωνία στη μητρική μας   γλώσσα, τη ρωσική, για  γυναίκες, που βρέθηκαν στην Ελλάδα, είτε ως σύζυγοι Ελλήνων, είτε μετανάστριες, σώζοντας τα παιδιά από τον πόλεμο και την πείνα”, λέει η Γιούλια Πολιτσούκ, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Πρακτορείο 104,9 fm, του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. 
Η  ίδια, “ερωτική μετανάστρια”, παντρεύτηκε Έλληνα στη Θεσσαλονίκη. “ Η καταγωγή μου είναι  από την Οδησσό, όπου υπήρχε έντονο ελληνικό στοιχείο. Μάλιστα, το σπίτι μας ήταν κοντά στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Οδησσού, λέει. Από την νεαρή ηλικία ξεκίνησε με μεγάλο ενδιαφέρον τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας σε αυτό το κέντρο. “Πολύ πιο πριν, από το δημοτικό σχολείο, είχα μάθει όλους αρχαιοελληνικούς μύθους. Ήταν και είναι  οι αγαπημένες μου ιστορίες”, προσθέτει. 
Μεγάλωσε πια η κόρη της, έγινε 18 χρονών. Την ρωτάμε, αν κράτησε την εθνική ταυτότητα της μητέρας της. “Από την κούνια  μεγάλωνε στο διαπολιτισμικό περιβάλλον. Φρόντισα  να μιλάει τη ρωσική γλώσσα άνετα, αλλά στη συνέχεια έμαθε ρωσικά γράμματα, τον πολιτισμό, επίσης διαβάζει τη ρωσική  λογοτεχνία!” προσθέτει.  

Στο Workshop Stories, η Γιούλια θέλει να παντρέψει τη γνώση με τη τέχνη

“ Μια ζωή σπούδαζα, έμαθα ξένες γλώσσες και από τα σαράντα μου χρόνια άρχισα να ζωγραφίζω, ενώ ποτέ στη ζωή μου  δεν ζωγράφιζα. Η δημιουργική  έκφραση είναι η πιο  σημαντική για ανθρώπους, ειδικά για τις γυναίκες, που δεν έχουν χρόνο, λόγω των υποχρεώσεων στα οικιακά”, εξηγεί η κ. Πολιτσούκ. 
Γνωρίζει πολλές μετανάστριες από τη ρωσική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, είναι σίγουρη, ότι θα έχει στήριξη από συμπατριώτες για το εργαστήρι που άνοιξε στην οδό Αρμενοπούλου, 5  την περίοδο της πανδημίας, μεταξύ πρώτου και δεύτερου λοκντάον. Ο στόχος της δεν είναι  μόνο τα χόμπι, αλλά η βελτίωση  της  ποιότητας ζωής την εποχή του  φόβου του covid. Γι΄ αυτό, μια φορά του μήνα, οργανώνονται  συναντήσεις- διάλεξεις με  ρωσόφωνους ψυχολόγους. “Έχει σημασία οι γυναίκες να μιλάνε τη μητρική τους γλώσσα για τα προβλήματα και τους προβληματισμούς που τις απασχολούν”, επισημάνει η Γιούλια και κάνει γνωστό ότι σε λίγες ημέρες, 25-30 Οκτωβρίου, έρχεται η εβδομάδα υγείας και ομορφιάς στο Workshop Stories “με την δερματολόγο που καλέσαμε …”

Σοφία Προκοπίδου 

πηγή: analitis.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια