Έρχονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, λόγω της “ανηφόρας” στις τιμές καυσίμων και ηλεκτρισμού

Έρχονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, λόγω της “ανηφόρας” στις τιμές καυσίμων και ηλεκτρισμού

Τεράστιο το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι – Η ΚΕΔΕ καταθέτει αίτημα να ενταχθούν και οι δήμοι στο μηχανισμό στήριξης για τα νοικοκυριά

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ο “ανήφορος” στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού θα φέρει, μοιραία, δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις και στους δήμους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αναγκαστούν να προβούν σε αυξήσεις των δημοτικών τελών για το 2022.

Παρά τις προσπάθειες των δήμων να κρατήσουν σε μηδενικά επίπεδα τις αυξήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια, η επόμενη χρονιά προοιωνίζεται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της ενεργειακής κρίσης, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να εκτιναχθούν στα ύψη τα κόστη για το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με τα οποία θερμαίνονται εκατοντάδες δημοτικά κτίρια.

Οι ανησυχίες των δημάρχων, εντείνονται ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπέρογκα κόστη που θα κληθούν να πληρώσουν οι ΟΤΑ., διαμηνύοντας πως αν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη των δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων εκ των πραγμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαρισμού, φωτισμού, αλλά και στην ύδρευση και άρδευση.

Στο μηχανισμό στήριξης και οι δήμοι

Εξάλλου το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, όπου οι δήμαρχοι ομόφωνα αποφάσισαν να διατυπωθεί επείγον αίτημα της ΚΕΔΕ προς τα συναρμόδια υπουργεία για να ενταχθούν και οι δήμοι στο μηχανισμό στήριξης που δημιουργεί η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά.

«Το βλέπουμε όλοι, θα το δούμε και πολύ σύντομα και στους λογαριασμούς, ότι τα δεδομένα φέτος δεν θα είναι εύκολα. Η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό το βάρος καλούνται να το σηκώσουν τα νοικοκυριά, καλούνται να το σηκώσουν όμως και οι δήμοι» δήλωσε με ανησυχία ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Εξήγησε μάλιστα ότι το κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου, της ενέργειας γενικότερα, είναι το δεύτερο κέντρο κόστους των δήμων μετά το προσωπικό.

«Δε θα μπορούμε να σηκώσουμε με τα οικονομικά δεδομένα που διανύουμε, εν μέσω πανδημίας τέτοια κόστη και εμείς και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου θεωρούμε αυτονόητο ότι στον μηχανισμό στήριξης που δημιουργείται για να στηριχθούν τα νοικοκυριά, θα πρέπει να μπει και η Αυτοδιοίκηση. Συνεπώς με αίτημα της ΚΕΔΕ, που θα αφορά οριζόντια όλη την Αυτοδιοίκηση, θα ζητήσουμε από τα συναρμόδια Υπουργεία τη συμμετοχή των Δήμων στον μηχανισμό στήριξης» δήλωσε ο πρόεδρος του οργάνου.

Δεν γεμίζει ούτε το 2022 το “καλάθι” των δήμων

Στο μεταξύ τα νέα είναι δυσάρεστα για την αυτοδιοίκηση και στο θέμα των οικονομικών των δήμων, με βάση το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2022, που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ΟΤΑ Γιάννης Μουράτογλου, παρότι υπάρχει αύξηση του «καλαθιού» των ΚΑΠ, η αύξηση αυτή δεν μεταφέρεται αναλογικά και στην επιχορήγηση των Δήμων.

Η προβλεπόμενη, όπως είπε, αύξηση σε σχέση με φέτος της τακτικής επιχορήγησης των δήμων για το 2022 είναι μόλις 22 εκατ. ευρώ, ενώ αν εφαρμοζόταν οι προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας (ν.3852/2010) τότε αυτή θα έπρεπε να ανέλθει στα 550 εκατ. ευρώ.

Επίσης ανάφερε ότι στο προσχέδιο δεν αποτυπώνονται δαπάνες των δήμων για την πανδημία, δεν υπάρχει πρόβλεψη για απόδοση παρακρατηθέντων πόρων, ενώ ελάχιστες είναι οι αποδόσεις στους δήμους από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα του προϋπολογισμού ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι δεν μπορεί μόνο η αυτοδιοίκηση να πληρώνει το μάρμαρο της κρίσης παρατεταμένα για μια δεκαετία. «Η αυτοδιοίκηση έχει φτάσει στα όριά της, δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Δυστυχώς είναι όλα αυτά τα έκτακτα που πλέον δεν είναι τόσο έκτακτα και «σκάνε» σε μας, όπως καθαρίστριες σχολείων, αύξηση στις τιμές ρεύματος κλπ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ωστόσο ότι τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης αποτελούν ένα από κεντρικά θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, οπότε θα τεθούν, όπως είπε, με σαφήνεια οι προτεραιότητες και τα αιτήματά των ΟΤΑ για την επόμενη μέρα.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια