Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ: Νέα έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» (ΦΩΤΟ)

Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ: Νέα έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» (ΦΩΤΟ)

Αναντιρρήτως το 2021 αποτελεί μια ιδιαίτερης σημασίας χρονιά ιστορικά, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Με αφορμή αυτήν την ιστορική επέτειο σε ολόκληρη τη χώρα έχουν διοργανωθεί εκατοντάδες δράσεις σε πολλά επίπεδα.

Μια ακόμη τιμή για την σημαντικότατη αυτή επέτειο αποδίδει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, με την έκθεση «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων», η οποία εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή 1 Οκτωβρίου από την την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην έκθεση συνεργάζονται μουσεία από τη Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ και Ελλάδα: το μουσείο του Λούβρου, το Musée de l’ Armée, η Fondation Dosne-Thiers στο Παρίσι, το Μουσείο Τέχνης στο Toledo, Ohio, το Museo Civico Sartorio της Τεργέστης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ (Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου), σημαντικοί συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και η École Française d’ Athènes και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ: Νέα έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» (ΦΩΤΟ), φωτογραφία-1

Θέμα της έκθεσης είναι ο ρόλος των συμβόλων στην πολιτική και τέχνη, η επίδραση της αρχαιότητας στην εικόνα της Ελληνικής επανάστασης και στο Φιλελληνικό κίνημα: οι μορφές του Ναπολέοντα και του Μπότσαρη διασταυρώνονται με αυτές του Λεωνίδα και του Μ. Αλεξάνδρου.

Στην έκθεση οι πίνακες του Delacroix, του David, του Lipparini, το θέμα του θανάτου του Μπότσαρη, καθώς και δύο άγνωστα χειρόγραφα για μια εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Ήπειρο, που δεν έγινε ποτέ, ή για τον Αλή Πασά και τη δράση του, είναι τα σημαντικότερα μεταξύ άλλων έργα και τεκμήρια που θα εκτεθούν στο Τελλόγλειο, σε λιγότερο γνωστά συμφραζόμενα, αναδεικνύοντας ιδιαίτερες (άγνωστες) πτυχές στην ελληνογαλλική ιστορία.

Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ: Νέα έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» (ΦΩΤΟ), φωτογραφία-2

Ο φιλελληνισμός στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία ενισχύθηκε με σύμβολα που προσέφερε η αρχαιότητα μέσω της κλασικής παιδείας των Ευρωπαίων, ιδιαίτερα στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αι. Η έκθεση στο Τελλόγλειο διερευνά μέσα από το κοινό στοιχείο που προσφέρουν οι αναφορές στην αρχαιότητα τις ιστορικές διαδρομές πρωταγωνιστών στην Επανάσταση αλλά και τη σχέση με την Ευρώπη καθώς και τη διαφοροποίηση των συμβολισμών, ανάλογα με την απήχηση του ελληνικού ζητήματος στην κοινή γνώμη και στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Πρόκειται για μια κληρονομιά που αναμορφώνεται διαρκώς, μεταλλάσσεται και στο βάθος μας οδηγεί να κατανοήσουμε την παγκοσμιοποίηση, τη δύναμη και την αντοχή (διάρκεια) αυτών των συμβόλων: Λεωνίδας, Σπάρτη, Αλέξανδρος κ.ο.κ.

Το ωράριο λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου είναι την Τρίτη 9.00-14.00, την Τετάρτη 9.00-14.00 και 17.00-21.00, την Πέμπτη και την Παρασκευή 9.00-14.00, το Σάββατο και την Κυριακή 10.00-18.00, ενώ τη Δευτέρα ο εκθεσιακός χώρος είναι κλειστός. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2022. Απαραίτητη είναι η τηλεφωνική κράτηση στο 2310-247111 (στις ώρες λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου).

Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ: Νέα έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» (ΦΩΤΟ), φωτογραφία-3

Το ThessToday.grεξασφάλισε φωτογραφίες από τα εκθέματα που παρουσιάζει και σας δίνει μια μικρή γεύση των όσων εκτίθενται. Παράλληλα, επικοινώνησε με την επιμελήτρια του Τελλόγλειου Ιδρύματος ΑΠΘ, Δρ. Χριστίνας Τσακάλια, η οποία αναφέρθηκε στα εγκαίνια της συμβολικής αυτής έκθεσης: «Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε από την  Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η έκθεση “Λεωνίδας-Ναπολέων-Μπότσαρη: Η γλώσσα των Συμβόλων”, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας κι έχει ενταχθεί στο Φεστιβάλ των 56ων Δημητρίων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν –μεταξύ άλλων- η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, η οποία εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, η κα Βούλα Πατουλίδου ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι Βουλευτές  Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γκιουλέκας και Κώστας Ζουράρης, ενώ την εκδήλωση άνοιξε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου. Οι Γαλλικές αρχές εκπροσωπήθηκαν από τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonnave, την Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κα Sandrine Mouchet και τη Διευθύντρια της Γαλλικής Σχολής στην Αθήνα κα Véronique Chankowski. H Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση από την Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Ομότιμη Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. κα Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε και η έκθεση “Το ’21 των Συλλεκτών”, που συνιστά συνεργασία του Τελλογλείου με το Μουσείο Μπενάκη. Στην εκδήλωση τηρήθηκαν όλοι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που η Πολιτεία έχει θεσπίσει έναντι του Covid-19», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ: Νέα έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» (ΦΩΤΟ), φωτογραφία-4

Πηγή: thesstoday.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια