Μάας: Εφικτός στόχος η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε

Μάας: Εφικτός στόχος η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι εφικτός στόχος», είπε ο Χάικο Μάας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ.

Μεταξύ των γερμανικών κομμάτων υπάρχει συναίνεση στην υποστήριξη της ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η υποστήριξη αυτή εκ μέρους της Γερμανίας θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια και μετά την μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται η Γερμανία μέχρι το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης

Κατά της ένταξης των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ τάσσεται κυρίως η Γαλλία αλλά και η Ολλανδία, θεωρώντας ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να δεχτεί νέα μέλη. Επιπρόσθετα, την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας μπλοκάρει η Βουλγαρία, μολονότι από τον Μάρτιο του 2020 υπάρχει μία σαφής απόφαση της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σημειώνει στη σημερινή «Welt» ενόψει της αυριανής συνάντησης κορυφής της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ότι αν οι Ευρωπαίοι στις περιπτώσεις της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας αλλά και των χωρών της ανατολικής Ευρώπης πριν 15 χρόνια τηρούσαν τόσο αυστηρά τα κριτήρια ένταξης όπως στην περίπτωση των δυτικών Βαλκανίων, κάποιες από αυτές τις χώρες ακόμα και σήμερα δεν θα ήταν μέλη της ΕΕ.

πηγή: indicator.gr
Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια