Κορονοϊός: Ελευθερία κινήσεων για εμβολιασμένους και στις "κόκκινες περιοχές"

Κορονοϊός: Ελευθερία κινήσεων για εμβολιασμένους και στις "κόκκινες περιοχές"

Επιστροφή στην κανονικότητα για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο - Πώς θα λειτουργούν τα νυχτερινά μαγαζιά και τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας - Τι θα ανακοινωθεί αύριο

Ένα νέο πλαίσιο με περισσότερες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση, με στόχο την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα για όσους έχουν εμβολιαστεί.

"Αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία καταλαβαίνει ότι ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση απέχουμε πολύ -κυρίως σε ότι αφορά την πίεση του ΕΣΥ- από αυτά που είχαμε παλιότερα. Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown. Την Τετάρτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον κ. Πλεύρη για τον ΕΟΔΥ αλλά και για το πλαίσιο λειτουργίας με στόχο να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους", είπε, σύμφωνα πάντα με ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχέδιο του υπ. Υγείας για περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους, "σε σημείο κανονικότητας"


Μια πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει αύριο, ωστόσο, έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας».

Σε χώρους μικτούς, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Ο υπουργός Υγείας, χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι στις περιοχές με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, τα κρούσματα κορoνοϊού είναι περισσότερα όπως και οι νοσηλείες και οι σοβαρές νοσηλείες.

Στόχος η επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους

«Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, χωρίς δυσνόητους κανόνες λειτουργίας», σημειώνει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, περιγράφοντας την σκοπιμότητα των αλλαγών. Στόχος είναι να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της κανονικότητας για όσους έχουν εμβολιαστεί και γι' αυτό σχεδιάζεται η κατάργηση των περιορισμών που απομένουν σε αυτή την κατηγορία πολιτών.

«Βλέπουμε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής, κανονικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Και εδώ, συνεπώς, θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ότι όποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν», δήλωσε χθες ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η απόδοση πλήρους ελευθερίας κινήσεων στους εμβολιασμένους, ώστε να αναγνωριστεί και η συμμετοχή τους στην προσπάθεια οικοδόμησης του τείχους ανοσίας.

Σε τι θα αφορούν οι ελευθερίες

Στις συζητήσεις που γίνονται περιλαμβάνεται η δυνατότητα να υπάρχουν όρθιοι στα καταστήματα διασκέδασης, που λειτουργούν αμιγώς για εμβολιασμένους, να μην χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid test σε καμία δραστηριότητα ή να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελευθερία στις μεγάλες εκδηλώσεις.

Επίσης, συζητείται οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην εμπίπτουν στα μέτρα που λαμβάνονται και στις χαρακτηρισμένες «κόκκινες περιοχές». Να μπορούν, δηλαδή, να κυκλοφορήσουν μεταξύ 1:00 με 6:00 το πρωί, να υπάρχει μουσική στην εστίαση, κάτι που απαγορεύεται τώρα, και να λειτουργούν τα αμιγή καταστήματα χωρίς περιορισμό.

Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι το σχέδιο που εφαρμόστηκε με τα περιοριστικά μέτρα στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές δεν απέδωσε, καθώς και η εμβολιαστική κάλυψη δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα και οι εμβολιασμένοι πολίτες αισθάνθηκαν να υφίστανται μια ιδιότυπη τιμωρία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, με δεδομένο ότι πολλοί εμβολιασμένοι αισθάνονται ότι αδικούνται με τη λογική των οριζόντιων μέτρων, έστω και αν αυτοί έχουν κάνει ό,τι έπρεπε για να προστατεύσουν εαυτούς και αλλήλους.

Κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Τη διεξαγωγή κανονικά της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης παραπέμποντας σε απόφαση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε άνοιγμα των περισσοτέρων δραστηριοτήτων. Έχουμε καθημερινά συγχρωτισμούς από διαδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα γίνουν οι παρελάσεις» επισήμανε. Συμπλήρωσε, δε, ότι στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου «το κυρίαρχο μέτρο θα είναι η ισχυρή σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας». Διευκρίνισε, τέλος ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου να διεξαχθεί μόνο για εμβολιασμένους.

Πηγή:makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια