Μετρό Θεσσαλονίκης: Η αναστήλωση των αρχαιοτήτων στον σταθμό της Αγίας Σοφίας μέσα από φωτογραφίες

Μετρό Θεσσαλονίκης: Η αναστήλωση των αρχαιοτήτων στον σταθμό της Αγίας Σοφίας μέσα από φωτογραφίες

Το απόγευμα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό της Αγίας Σοφίας - Ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο σημείο

Το απόγευμα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η επανατοποθέτηση και η αναστήλωση των αρχαιοτήτων στον σταθμό της Αγίας Σοφίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα.

Μπορείτε να δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες που εξασφάλισε το makthes.gr:

metro-thssalonikis-agias-sofias2.jpg
metro-thssalonikis-agias-sofias2.jpg
metro-thssalonikis-agias-sofias4.jpg
metro-thssalonikis-agias-sofias4.jpg

Αριθμημένα κομμάτια από τις αρχαιότητες που είχαν αποσπασθεί το 2018 από τα έγκατα της Θεσσαλονίκης και μεταφέρθηκαν στον χώρο όπου φυλάσσονται οι αρχαιότητες του μετρό, στο Καλοχώρι, επανατοποθετούνται στον σταθμό.

Ο σταθμός “Αγία Σοφία” είναι ένας από τους σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης με τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα. Το μεγάλο τμήμα του decumanus maximus που βρέθηκε, αποσπάσθηκε μαζί με τις υποδομές του. Κατά τις ανασκαφές στον σταθμό ήρθε στο φως τμήμα του Decumanus Maximus/Μέσης Οδού (μαρμαρόστρωτου δρόμου), σωζόμενο σε μήκος 72.8 μ. και πλάτος 2.5 έως 3.5 μ. από τα συνολικά 4.6 μ., με κρηναίο οικοδόμημα, στυλοβάτη με τις βάσεις κιόνων, κτιστούς αγωγούς και φρεάτια, καθώς και θεμέλια πρωτοβυζαντινών κτιρίων.
Ο συγκεκριμένος σταθμός φτάνει σε βάθος 32 μέτρων από την επιφάνεια του δρόμου και βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτόν. Οι αποβάθρες του σταθμού θα βρίσκονται στο επίπεδο -4. Στο επίπεδο -3 θα γίνεται η διέλευση των επιβατών ενώ θα υπάρχουν και χώροι/δωμάτια με τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στο επίπεδο -2 θα βρίσκονται τα εκδοτήρια και τα ακυρωτικά μηχανήματα των εισιτηρίων, ενώ στο -1 ο μισός περίπου χώρος περίπου καταλαμβάνεται από τον παντοροϊκό αγωγό, ενώ θα υπάρχουν και κάποια δωμάτα με η/μ εξοπλισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στον σταθμό της Αγίας Σοφίας, είχαν δεσμευθεί μέσα στο καλοκαίρι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη κατά την τελευταία τους επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο.

Ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο σημείο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ενδέχεται να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του την επίσκεψη στον συγκεκριμένο σταθμό και να εξαγγείλει την ίδρυση Μουσείου Αρχαιοτήτων του Μετρό. 

Για το θέμα τοποθετήθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνοντας λόγο για «μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, διότι στην ουσία σηματοδοτεί τη μέθοδο αποκατάσταση όλων των αρχαιοτήτων, οι οποίες αποσπώνται και μπορούν να επανατοποθετηθούν στη θέση την οποία βρίσκονται. Είναι το αντίδωρο της Αττικό Μετρό και του υπουργείου Πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

«Η ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού Αγ. Σοφίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης σημαίνει τη στιγμή της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, στον ίδιο χώρο και οι οποίες αποσπάστηκαν το 2017 με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού», σημειώνει η κ. Μενδώνη, επισημαίνοντας ότι «με μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν από την Αττικό Μετρό και την Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης της Θεσσαλονίκης το 2021, οι αρχαιότητες, δηλαδή η μαρμαρόστρωτη πλατεία η οποία αποσπάστηκε, ο στυλοβάτης και οι κίονες, οι οποίοι βρέθηκαν στο σταθμό κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, επανατοποθετούνται και αποδίδονται στην πόλη», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια