«Κρατούν» κλειστά τα χαρτιά τους Τζιτζικώστας και Ζέρβας

«Κρατούν» κλειστά τα χαρτιά τους Τζιτζικώστας και Ζέρβας

Τόσο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας όσο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναμένεται να κάνουν αλλαγές στα σχήματα διοίκησής τους με σκοπό την καλύτερη λειτουργία τους

Των Βαγγέλη Στολάκη και Φανής Σοβιτσλή

Αλλαγές «ναι», όχι όμως σύντομα στα σχήματα διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να κρατούν «κλειστά» τα χαρτιά τους και να μην αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους ούτε στους πιο στενούς τους συνεργάτες. Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Ζέρβας αναμένεται να κάνουν αλλαγές σε αντιπεριφερειάρχες, αντιδημάρχους αλλά και χαρτοφυλάκια σε μια προσπάθεια να ανανεώσουν τις ομάδες τους και να κάνουν τις απαραίτητες τονωτικές… ενέσεις, ώστε να προχωρήσουν ο καθένας το έργο του και τα αποτελέσματα να είναι άμεσα ορατά για να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια νέα θητεία.

Στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης, όπως άλλωστε έκανε γνωστό ο ίδιος ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «ΜτΚ» θα γίνουν κάποιες «διορθωτικές κινήσεις, για να λειτουργήσει μια ομάδα που λειτουργεί καλά ακόμη καλύτερα». Όπως δήλωσε ο κ. Ζέρβας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση «θα γίνουν κάποιες αλλαγές που πρέπει και όταν πρέπει να γίνουν. Αυτή η αναγκαιότητα όμως για ετήσιο ανασχηματισμό στην αυτοδιοίκηση είναι σαν το πουκάμισο που πρέπει να αλλάζεις πριν βγεις έξω». Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» στον τρίτο όροφο του δημαρχείου, εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία του δημάρχου αλλά και των στενών του συνεργατών μέχρι στιγμής δεν έχουν ανοίξει συζήτηση για το θέμα του ανασχηματισμού.

Πάντως, δεν αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις, δεδομένου ότι στην διοίκηση συμμετέχουν ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι εξελέγησαν στις εκλογές του 2019 με αντίπαλες παρατάξεις και στην συνέχεια απομακρύνθηκαν από αυτές. Δεδομένου μάλιστα, πως οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Ζέρβα μετά και την αποπομπή του Δρόσου Τσαβλή αλλά και την ανεξαρτητοποίηση της Ιωάννας Σπανού είναι μόλις πέντε, κι αν προστεθούν σε αυτούς οι τρεις επικεφαλής Πέτρος Λεκάκης, Χάρης Αηδονόπουλος και Μάκης Κυριζίδης που συνεργάζονται με την παράταξη της διοίκησης, θα πρέπει να τηρηθούν ισορροπίες προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο για να υπερψηφίζονται οι προτάσεις της διοίκησης. Υπάρχουν βέβαια, και ορισμένοι ανεξάρτητοι σύμβουλοι που όπως μαθαίνουμε αξιώνουν να οριστούν αντιδήμαρχοι, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό εάν είναι στις προθέσεις του δημάρχου να τους αναθέσει τέτοια καθήκοντα.

Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν μετά την διεξαγωγή της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εντός δηλαδή των επομένων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να μην ανοίξει το ζήτημα πριν από την ΔΕΘ, όπου η Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της παρουσίας της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς οποιοσδήποτε λάθος χειρισμός θα δημιουργούσε επιπλέον… πονοκέφαλο στον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Στόχος είναι οι αλλαγές να ανακοινωθούν σε «νεκρό» πολιτικά χρόνο.

Σύμφωνα με όσα ακούγονται στους… διαδρόμους του δημαρχείου Θεσσαλονίκης σε θέση αντιδημάρχων θα παραμείνουν οι δύο από τους τρεις συνεργαζόμενους επικεφαλής, Μάκης Κυριζίδης και Χάρης Αηδονόπουλος. Ο τρίτος, Πέτρος Λεκάκης κατέχει το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ενδεχομένως, να υπάρξει αλλαγή χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται οι κκ. Κυριζίδης και Αηδονόπουλος. Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος είναι αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και ο δεύτερος Κοινωνικής Πολιτικής.

Οκτώ συν τρεις

Συνολικά, ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει έντεκα αντιδημάρχους, τρεις εξ αυτών είναι άμισθοι και οκτώ λαμβάνουν για τις υπηρεσίες τους αντιμισθία. Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις «μπορεί να ανακατευτεί η τράπουλα όσων αφορά τους άμισθους και τους έμμισθους αντιδημάρχους». Στα πόστα τους με το ίδιο χαρτοφυλάκιο, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παραμείνουν οι: Μιχάλης Κούπκας, αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σωκράτης Δημητριάδης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιώργος Αβαρλής, αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ιωάννα Κοσμοπούλου, αντιδήμαρχος Παιδείας.

Ανάλογα τις λεγόμενες «καραμπόλες» μένει να φανεί εάν τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος της διοίκησης αρχικά θα παραμείνουν στη θέση τους και δευτερευόντως, εάν θα διατηρήσουν τις ίδιες αρμοδιότητες. «Όλα είναι στον αέρα» διαμηνύεται προς πάσα κατεύθυνση. Υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω αξιοποίηση του Κώστα Ιακώβου, εντεταλμένου συμβούλου για δράσεις που αφορούν στην εποπτεία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον εντεταλμένο σύμβουλο δημοτικής αστυνομίας, Δημήτρη Δαγκλή. Μένει να φανεί, εάν ο Στέλιος Λιακόπουλος θα διατηρήσει υπό την ευθύνη του και την διοίκηση των ΚΑΠΗ και την αντιδημαρχία Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Οι όποιες αλλαγές ενδεχομένως γίνουν, θα είναι μελετημένες με στόχο να μην διαταραχθούν οι σχέσεις εντός διοίκησης και με φόντο το 2023, οπότε και ο κ. Ζέρβας θα διεκδικήσει όπως έχει πει εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης. Άλλωστε στις προθέσεις του είναι να δημιουργήσει μια νέα παράταξη με την οποία θα «κατέβει» στις εκλογές και στην οποία θα επιχειρηθεί να βρουν «στέγη» οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι που βλέπουν θετικά την διοίκηση. «Δεν ήταν δυνατόν να γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες και οι ζυμώσεις μέσα σε αυτές τις δυσκολίες της πανδημίας, χωρίς τη δυνατότητα να βρεθούμε από κοντά. Μόλις όμως το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα το κάνουμε ανοιχτά και δημόσια. Ήδη αυτό γίνεται σε επίπεδο συζητήσεων. Υπάρχει μεγάλη προθυμία ανθρώπων της πόλης να στελεχώσουν την παράταξη, αλλά αυτό αφορά τις εκλογές του 2023. Τώρα βρισκόμαστε στα μέσα του 2021. Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά να γίνει μέχρι τότε και δεν είμαι από τους ανθρώπους που κοιτούν τις εκλογές, αλλά την καθημερινότητα του σήμερα και του αύριο» είχε τονίσει στην «ΜτΚ» απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Σφίγγα»

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις όποιες αλλαγές ενδεχομένως σχεδιάζει στο σχήμα των αντιπεριφερειαρχών, ενώ δεν θέλει διαρροές ούτε και για το νέο πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου που θα αντικαταστήσει τον νυν, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι για τη θέση αυτή προαλείφεται γυναίκα, περιφερειακή σύμβουλος της «Αλληλεγγύης» από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν αποκλείεται να προταθεί για την θέση του προέδρου, περιφερειακός σύμβουλος από άλλη ενότητα, όπως είχε συμβεί την περασμένη θητεία με το νυν αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο. Από τους 8 θεματικούς αντιπεριφερειάρχες πάντως, που αποτελούν προσωπική επιλογή του περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, οι δύο είναι καινούριοι, καθώς ανέλαβαν καθήκοντα το Δεκέμβριο του 2020 και είναι πολύ πιθανό να μην μετακινηθούν προς το παρόν. Πρόκειται για τους Δημήτρη Ασλανίδη που ανέλαβε αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Άγγελο Χαριστέα, που ανέλαβε αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για τους υπόλοιπους έξι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κ. Γιουτίκα, Π. Μπίλλια, Α. Αηδονά. Σ. Μπάτο, Χ. Μήττα και Σ. Αβραμίδη άγνωστο παραμένει αν θα αντικατασταθούν, παρότι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να απομακρυνθούν δυο από αυτούς.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 5 Σεπτεμβρίου 2021

πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια