Θεσσαλονίκη: Νέα ζωή για το παλιό ξενοδοχείο «Αίγυπτος»

Θεσσαλονίκη: Νέα ζωή για το παλιό ξενοδοχείο «Αίγυπτος»

Μετά από πέντε χρόνια γραφειοκρατικού Γολγοθά προχωράει η αξιοποίηση του παλιού ξενοδοχείου Αίγυπτος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που παραμένει ουσιαστικά κουφάρι από το σεισμό του 1978, αφού από τότε είναι κατεστραμμένο. Το 2016 γερμανική εταιρία αποφάσισε να επενδύσει περίπου 5-5,5 εκατ ευρώ για την αποκατάσταση του διατηρητέου και τη μετατροπή του σε boutique hotel. Από τότε όμως το επενδυτικό της πλάνο σκοντάφτει στη γραφειοκρατία αφού οι υπηρεσίες δεν έδιναν άδεια για να προχωρήσουν οι εργασίες.

Τελικά η υπηρεσία δόμησης του δήμου Θεσσαλονίκης χορήγησε άδεια στην εταιρεία RE MANAGMENT ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. για κατεδάφιση του διατηρητέου πρώην ξενοδοχείου «Αίγυπτος» επί της οδού Πτολεμαίων 8

Το ξενοδοχείο χτίστηκε το 1925, σε σχέδια του Ε. Bernasconi, που σχεδίασε και το ξενοδοχείο Ορεστιάς Καστοριά. Αρχικά ήταν ιδιοκτησία του Στέφ. Ρόλλη, μαζί με τα ξενοδοχεία Μπρίστολ και Καστοριά. Μάλιστα διέθετε και κεντρική θέρμανση, όπως διαφήμιζε στην επιγραφή του. Στον σεισμό του 1978 κατέρρευσε ολόκληρος ο τρίτος όροφος όροφος και η στέγη, με αποτέλεσμα να υπάρξει και νεκρός. Το 2016 αγοράστηκε από Γερμανούς επενδυτές με πλάνο να γίνει boutique ξενοδοχείο, με σκοπό την κατεδάφιση του και την εκ νέου κατασκευή του ως πιστό αντίγραφο του κελύφους και την προσθήκη δυο ορόφων. Μέχρι και σήμερα όμως, γραφειοκρατικές δυσκολίες κρατούσαν το κτίριο σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, καθώς δεν δινόταν άδεια κατεδάφισης.

egypt.jpg
egypt.jpg

Το κτίσμα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. Οι όψεις οργανώνονται με συμμετρικές ζώνες ανοιγμάτων και η είσοδος βρίσκεται στην όψη με το μεγαλύτερο μήκος. Διαχωρισμός σε βάση, κορμό, στέψη και λιτή διακόσμηση, κυρίως στην ζώνη κάτω από το γείσο. Απλά φουρούσια στηρίζουν τους εξώστες και μεταλλικά κιγκλιδώματα τους κοσμούν.

Από το σεισμό του 1978, από τον οποίο κατέρρευσε ολοσχερώς ο τρίτος όροφος και η στέγη του, ενώ προκλήθηκε και ο θάνατος δύο ατόμων, το παλιό ξενοδοχείο ερρημώνει και μέρα την μέρα να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο για όσους κινούνται, ζούν κι εργάζονται στην περιοχή. Μάλιστα περίοικοι έχουν προσφύγει μέχρι και στην εισαγγελία ζητώντας να γίνει κάτι με το διατηρητέο που έχει μετατραπεί σε εστία κινδύνου.

aighiptos-1.jpg
aighiptos-1.jpg

Σύμφωνα με τα πλάνα των Γερμανών επενδυτών το παλιό ξενοχοδείο «Αίγυπτος» (για το οποίο υπάρχει και έγκριση ένταξης του έργου στον αναπτυξιακό από 21/5/2018), θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο boutique hotel με κέλυφος vintage κι’ όλη την παλιά του αίγλη. Μετά την κατεδάφιση, θα ανακατασκευαστούν πλήρως οι όψεις και το κέλυφος στην αρχική του μορφή και θα προστεθούν δύο όροφοι σε εσοχή και δώμα. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ξενοδοχείου κατηγορίας 4 αστέρων και δυναμικότητας 30 δωματίων, με κοινόχρηστους χώρους για πελάτες και επισκέπτες.

aighiptos-5.jpg
aighiptos-5.jpg

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια