Φονικοί καύσωνες από Μάιο έως Σεπτέμβρη: Το σενάριο που τρομάζει τους μετεωρολόγους

Φονικοί καύσωνες από Μάιο έως Σεπτέμβρη: Το σενάριο που τρομάζει τους μετεωρολόγους

Φονικοί καύσωνες από τον Μάιο είναι οι δυσοίωνες προβλέψεις των μετεωρολόγων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχουν ήδη σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για την «καιρική κανονικότητα» των επόμενων ετών.

Από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η χώρα έχει μπει σε κλοιό καύσωνα, με θερμοκρασίες που τοπικά άγγιξαν ακόμη και τους 44 βαθμούς. Εκτός από τον παρατεταμένο καύσωνα και τις ανησυχητικές προβλέψεις για την εβδομάδα που διανύουμε, ο έμπειρος μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας εξηγεί στο ThessToday.gr ένα σενάριο της κλιματικής αλλαγής που ενδεχομένως να επηρεάσει ολοκληρωτικά την καθημερινότητα τα επόμενα χρόνια: φονικοί καύσωνες από τον Μάιο. «Η κλιματική αλλαγή σαφώς έχει επηρεάσει ακόμη και τη χώρα μας και τα επόμενα χρόνια ενδέχεται ο καύσωνας να ξεκινάει από τον Μάιο και να διατηρείται μέχρι τον Σεπτέμβριο. Θα αυξηθεί δηλαδή η διάρκεια και δεν θα παρατηρούμε καύσωνες με υψηλές θερμοκρασίες μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», τονίζει ο κ. Σιούτας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να δούμε ακόμη και υψηλότερες τιμές στον υδράργυρο της χώρας, ξεπερνώντας ακόμη και τους 45 βαθμούς. «Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο και όπως είναι φυσικό και την Ελλάδα. Δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να έχουμε μεγάλους καύσωνες, με υψηλές τιμές στη θερμοκρασία και μεγάλης διάρκειας», πρόσθεσε ο έμπειρος μετεωρολόγος.

Μέχρι την Πέμπτη ο φονικός καύσωνας στη Θεσσαλονίκη

Οι προβλέψεις του μετεωρολογικού συστήματος του Μιχάλη Σιούτα «δείχνουν» ότι ο φονικός καύσωνας θα διατηρηθεί στη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Πέμπτη 5 Αυγούστου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Ερωτηθείς για το αν οι παρατεταμένοι καύσωνες το καλοκαίρι προμηνύουν και εκτεταμένη βαρυχειμωνιά, ο Μιχάλης Σιούτας επεσήμανε ότι «οι χειμώνες γενικώς μικραίνουν σε διάρκεια λόγω της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να γίνουν ακόμη σφοδρότεροι. Δηλαδή, δεν αποκλείεται φέτος τον χειμώνα να παρατηρήσουμε ακόμη πιο έντονα κύματα ψύχους με μικρότερη όμως διάρκεια».

Ο «ιστορικός καύσωνας» και οι αιτίες

Ο παρατεταμένος καύσωνας προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μέχρι την Παρασκευή 6 Αυγούστου, σε μία από τις πιο έντονες θερμές εισβολές των τελευταίων ετών, που κάνει τους μετεωρολόγους να μιλούν ήδη για «ιστορικό καύσωνα» και για φαινόμενο από τα πλέον έντονα και ισχυρά μέσα στην προηγούμενη 35ετία.

Ήδη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με το οποίο προειδοποιεί πως «οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα και στα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη». Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου, η αιτία του έντονου και παρατεταμένου κύματος καύσωνα εντοπίζεται στην κίνηση του αεροχειμάρρου, ενός ισχυρού ρεύματος αέρα που βρίσκεται σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Σκουπίδια μόνο το βράδυ

Κάλεσμα στους πολίτες να κατεβάζουν τα σκουπίδια τους σε καλά κλεισμένες σακούλες και μόνο τις βραδινές ώρες για όσο διάστημα διαρκέσει ο καύσωνας απηύθυνε από την Παρασκευή ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα, ο δήμος Θεσσαλονίκης από σήμερα Δευτέρα και για όσο διαρκέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες θα διευρύνει τις ώρες που μένουν ανοικτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες που διατίθενται στο κοινό μέχρι τις 8.00 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι στους κλιματιζόμενους χώρους που όλες αυτές τις ημέρες παραμένουν ανοικτοί προστίθεται από αύριο και το ΚΑΠΗ της δεύτερης δημοτικής κοινότητας.

Συνολικά οι κλιματιζόμενες αίθουσες που θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 8.00 κάθε βράδυ βρίσκονται στους εξής χώρους:

– Δεύτερο παράρτημα ΚΑΠΗ, Λαγκαδά 35.

– Τρίτο παράρτημα ΚΑΠΗ, Χαράλαμπου Μούσχου 9, Ανω Πόλη.

– Τέταρτο παράρτημα ΚΑΠΗ, Γρηγορίου Λαμπράκη 42.

– Πέμπτο παράρτημα ΚΑΠΗ, Αλεξανδρείας 27.

– Φουαγιέ Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

– Ισόγειο Κέντρου Αρχιτεκτονικής, Αγγελάκη 13.

Υπενθυμίζεται ότι η δομή αστέγων της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13 (τηλ. 2310-528811) βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία.

Πηγή:thesstoday.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια