Χαλκιδική: Υπερσυγκέντρωση πλανγκτόν και τοξικές μέδουσες – Αποκαλυπτικές εικόνες

Χαλκιδική: Υπερσυγκέντρωση πλανγκτόν και τοξικές μέδουσες – Αποκαλυπτικές εικόνες

Μετά την ανησυχία που είχαν προκαλέσει με την παρουσία τους οι τοξικές μέδουσες, σειρά φαίνεται πως παίρνει το φαινόμενο συγκέντρωσης πλανγκτόν στις ακτές του βορείου Αιγαίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Συγκεντρώσεις ρεκόρ σε πλανκτον καταγράφονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα στο βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με τον χάρτη που κοινοποιήσε το ινστιτούτο ερευνών του Αιγαίου. Εξαιρετικά επιβαρυμένες φαίνονται οι περιοχές της Χαλκιδικής, του Στρυμονικού και της Θάσου καθώς και το θρακικό πέλαγος.

Χαλκιδική: Υπερσυγκέντρωση πλανγκτόν και τοξικές μέδουσες – Αποκαλυπτικές εικόνες, φωτογραφία-1

Όπως καταγγέλουν οι λουόμενοι και οι κάτοικοι,οι περιοχές στη Χαλκιδική, Τρανή Αμμούδα, Ακτή Σαλονικιού, Άκτή Κοβιού, Ακτή Σπαθιές, Ακτή Καλογριάς, Ακτή Καρύδι έχουν πληγεί από το φαινόμενο του ευτροφισμού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, έχει χαθεί τελείως το γαλάζιο της θάλασσας, η διαύγεια της, ενώ στην επιφάνεια τους επικρατούν μεγάλες άσπρες φυσαλίδες.

Χαλκιδική: Υπερσυγκέντρωση πλανγκτόν και τοξικές μέδουσες – Αποκαλυπτικές εικόνες, φωτογραφία-2

Τι είναι ο ευτροφισμός

Ευτροφισμός είναι το περιβαλλοντικό φαινόμενο κατά το οποίο η υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων συνεπάγεται τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό και κατά συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας σε αυτό. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται συνήθως σε λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους και συνήθως αυτό το προκαλεί ο εμπλουτισμός των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων.

Χαλκιδική: Υπερσυγκέντρωση πλανγκτόν και τοξικές μέδουσες – Αποκαλυπτικές εικόνες, φωτογραφία-3

Τοξικές μέδουσες

Οι μέδουσες ανήκουν στις κατηγορίες «Πελάτζια Νοκτιλούκα» και «Χρυσανθέα», οι οποίες είναι τοξικές και δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν την εμφάνισή τους στην Χαλκιδική καθώς μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα και τα θαλάσσια ρεύματαγιατί δεν έχουν δική τους δυναμική μετακίνησης.

«Το τσίμπημά της δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή του ανθρώπου αλλά μπορεί να μας ενοχλεί μέχρι και δύο εβδομάδες», πρόσθεσε ο κ. Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ. Η εμφάνισή τους τον Ιούλιο οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας και την παρουσία πλούσιου φυτοπλαγκτόν, επισήμανε και τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή ενισχύει τον ευτροφισμό στη θάλασσα και αναπτύσσει αυτά τα φαινόμενα, πρόσθεσε ο κ. Χιντήρογλου.

Εφαρμογή για τον live εντοπισμό τους

Οι πολίτες εφόσον δουν οποιαδήποτε μέδουσα, μπορούν με τη σειρά τους να την τραβήξουν φωτογραφία και να την «ανεβάσουν» στο inaturalist.org βάζοντας το είδος της μέδουσας, την ημερομηνία που την είδαν και την ακριβή τοποθεσία.

Με αυτό τον τρόπο ενημερώνεται ο ειδικός χάρτης της Google, οι λουόμενοι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο υπάρχουν μέδουσες και παράλληλα βοηθούν ερευνητές και βιολόγους να τις παρατηρήσουν καλύτερα και να εξιχνιάσουν αυτό το φαινόμενο.

Ο κ. Χιντήρογλου προτείνει στους λουόμενους να έχουν λίγη αμμωνία μέσα στη τσάντα τους ή κάποιο τζελ -που μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία- για ανακούφιση από τον κνησμό.

Όσο για το φυτοπλαγκτόν που δημιουργεί ένα είδος «γλίτσας», τονίζει ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχεί κανέναν, επειδή είναι νεκρή ύλη που δημιουργείται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

πηγή: politic.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια