«Χαλαρώνει» και άλλο η καθημερινότητα από το Σαββατοκύριακο

«Χαλαρώνει» και άλλο η καθημερινότητα από το Σαββατοκύριακο

Στην επόμενη φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού ετοιμάζεται να περάσει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσαν και επισήμως χθες, Τετάρτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης ΚρίσεωνΝίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, και στη συνέχεια το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από τον Μάιο, ότι λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου θα ανακοινώνονται ανά διαστήματα άρσεις απαγορευτικών μέτρων, αρκεί τα νέα κρούσματα κορονοϊού να συνεχίζουν πτωτικά, ή έστω σταθερά, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες που καταγράφονται λιγότερα από 800 νέα κρούσματα, ανά 24ωρο, όπως αναφέρουν οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Χθες, Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 890 νέα κρούσματα, 15 νέους θανάτους ασθενών με COVID-19, ενώ 381 παραμένουν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσοκομείων. Από τα 890 κρούσματα, τα 84 βρέθηκαν στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

«Ξεχειλώνει» το ωράριο κυκλοφορίας

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, από το Σάββατο 12 Ιουνίου η κυκλοφορίαεπεκτείνεται κατά μία ώρα τη νύχτα. Έτσι, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί, όπως και σήμερα, μέχρι τις 5:00 το επόμενο πρωί. Μάλιστα, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να δείχνουν πτώση, τότε από την 1η Ιουλίου δεν θα υφίσταται καθόλου απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ανοίγουν ηχεία, μικρόφωνα και στοές

Επίσης από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η αναπαραγωγή μουσικής στα καταστήματα εστίασης, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους και πάντα με τους πελάτες καθήμενους.

Την ίδια μέρα θα «σηκώσουν ρολά» και τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, αρκεί να έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

Ακόμη και πάλι από το Σάββατο επέρχονται αλλαγές στον χώρο του πολιτισμού. Ειδικότερα, από τις 6:00 το πρωί της 12ης Ιουνίου, αυξάνεται από 50% σε 75% το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Ακολούθως, η πληρότητα αυξάνεται σε 70% για θέατρα έως 5.000 θέσεων και στο 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Πέρα από τα παραπάνω, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας θα μπορούν να εξυπηρετούν ταυτοχρόνως τέσσερα άτομα σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ., από το ερχόμενο Σάββατο.

Αρχίζουν γλέντια και χοροί

Από την 1η Ιουλίου επαναπροσδιορίζεται το όριο για τις υπηρεσίες catering και δεξιώσεων. Από 100 άτομα που ισχύει σήμερα, αυξάνεται σε 300, με την ισχυρή σύσταση όμως η είσοδος των καλεσμένων να πραγματοποιείται είτε με αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (self-test ή PCR ή rapid test) 24 ώρες πριν, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με πιστοποιητικό νόσησης, όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην ανακοίνωσή του.

Οι εμποροπανηγύρεις, θα επαναλειτουργήσουν ξανά από την 1η Ιουλίου, αλλά μόνο σε Περιφερειακές Ενότητες της χώρας όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Στις θέσεις τους οι φοιτητές

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Αλλαγές στα πρακτορεία του τζόγου

Με βάση το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τις 11 Ιουνίου, Παρασκευή, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 10 τμ. και ένας καθήμενος ανά τραπέζι με διάταξη τραπεζιών σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών.

Αρχίζουν οι ανοιχτές εκθέσεις

Παράλληλα, οι εκθέσεις ανοιχτών χώρων θα πραγματοποιούνται κανονικά από το Σάββατο, ακολουθώντας τους κανόνες των λαϊκών αγορών.

Επιπροσθέτως, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε την επανέναρξη, από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, της πλήρους λειτουργίας των φροντιστηρίων για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία και τήρηση των υφιστάμενων κανόνων προστασίας και υποχρεωτική χρήση rapid-test ή self-test μία φορά εβδομαδιαίως για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστούν, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

Τέλος, κατά τα λεγόμενα του Ν. Χαρδαλιά, περαιτέρω αποφάσεις που αφορούν σε θέματα παιδείας, νησιωτικής πολιτικής και δικαιοσύνης, που απασχόλησαν την Τετάρτη την επιτροπή, θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια