Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα, κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα, κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου

Σε εγρήγορσηθα βρίσκονται σήμερα, Πέμπτη 10 Ιουνίου, εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέατης χώρας, καθώς εκατοντάδες σωματεία και ομοσπονδίεςσυμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλονταςτην κυβέρνησηγια το εργασιακό νομοσχέδιο που επιθυμεί να περάσει, με το οποίο ουσιαστικά καταργείται το οκτάωρο και πρακτικά οι υπερωρίες δεν θα αμείβονται με χρήματα, αλλά με άδειεςκαι ρεπό, όπως καταγγέλλουν οι πανελλαδικές ομοσπονδίες.

Όπως συμβαίνει τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, μία σειρά υπηρεσιών δεν θα λειτουργούν εύρυθμα, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργιακές διαδηλώσεις. 

Χωρίς ΟΑΣΘ, αλλά με ΚΤΕΛ η Θεσσαλονίκη

Ειδικά στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, η αστική συγκοινωνία με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα διεξάγεται αραιά, με το προσωπικό ασφαλείας, διότι το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ συμμετέχει στην απεργία. «Το προσωπικό ασφαλείας, που θα διατεθεί για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και μέσων για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, ορίζεται στο τελευταίο συμφωνητικό, που συνάψαμε», αναφέρει το συνδικάτο στην προ ημερών επιστολή του προς τη διοίκηση του οργανισμού.

Στον αντίποδα, τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ενημέρωσαν ότι όλα τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται σήμερα κανονικά, καθώς η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει λάβει γνώση ότι εργαζόμενοί της θα συμμετάσχουν στην απεργία. Αυτό σημαίνει ότι τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ που εκτελούν δρομολόγια του ΟΑΣΘ, θα εκτελούνται κανονικά. Το ίδιο θα συμβεί και με τα ΚΤΕΛ Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Ακινητοποιημένα τα τραίνα

Σε ό,τι αφορά τον σιδηρόδρομο, η Πανελληνία Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και τα Σωματεία Εργαζομένων, θα συμμετέχουν στην 24ωρη γενική απεργία.

Έτσι, ο ΟΣΕ ενημέρωσε την εν Ελλάδι κρατική ιταλική εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει ακόμη και τα ελάχιστα δρομολόγια που προβλέπονται σε περιπτώσεις απεργιών, με προσωπικό ασφαλείας, όπως προκύπτει από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τους εργαζομένους. Στην πράξη, δεν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη κανένα δρομολόγιο.

Αύριο, Παρασκευή, επόμενη ημέρα της απεργίας θα ισχύουν τα εξής:

Τμήμα γραμμής Σερρών – ΘεσσαλονίκηςΗ αμαξοστοιχία αρ. 3631 καταργείται σε όλη τη διαδρομή της.

Oι επιβάτες κάτοχοι εισιτηρίων των καταργημένων αμαξοστοιχιών, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων, είτε μετρητοίς, είτε σε μορφή κουπονιού ταξιδιού. Στους κατόχους εισιτηρίων Web γίνεται αυτομάτως επιστροφή αντιτίμου.

Επιμένουν στην απεργία, παρά την απαγόρευση, οι ναυτικοί

Στην ακτοπλοΐα, τέσσερα από τα εννέα ναυτεργατικά σωματεία είχαν ανακοινώσει μέχρι χθες το απόγευμα τη συμμετοχή τους στην απεργία, ενώ μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία, κατόπιν προσφυγής των εφοπλιστών, εκδόθηκε νέα ανακοίνωση η οποία υπογράφεται από 12 σωματεία. Σε αυτήν, οι εργαζόμενοι της ναυτιλίας ζητούν να σημάνει παντού «γενικός συναγερμός», καθώς «Οι τρομοκρατικές, εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών θα βρουν απάντηση στην μαζική, μαχητική περιφρούρηση της απεργίας, στους καταπέλτες των πλοίων, με ασπίδα και αλληλεγγύη για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τις ταξικές δυνάμεις, φορείς και νεολαία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και διεκδικούν το δικαίωμα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα».

Η απεργία των ναυτικών αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 00:01 σήμερα Πέμπτη, έως τις 24:00.

Απεργούν και οι «ήρωες» του ΕΣΥ


Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και οι γιατροί
 του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος σε ανακοίνωσή της, απαιτεί, μεταξύ άλλων, «να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα που εξαφανίζει το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, καθιερώνει την 10ωρη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες, περιορίζει ασφυκτικά τη συνδικαλιστική δράση, μετατρέπει τα σωματεία από όργανα συλλογικής διεκδίκησης σε απεργοσπαστικό μηχανισμό. Θέλουν να επιβάλουν στον 21ο αιώνα συνθήκες δουλειάς του 1920. Να μην τους το επιτρέψουμε».

Σε ό,τι αφορά τη ΓΣΕΕ, έχει επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι «η Συνομοσπονδία εξ αρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του Εργασιακού Νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα, τα οποία εάν εφαρμοστούν θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία αλλά και στην κοινωνία».

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, στη δική της ανακοίνωση πως προκηρύσσει απεργία «ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια