Αυξήθηκε 50% η κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» - Από τη Γερμανία οι περισσότερες πτήσεις

Αυξήθηκε 50% η κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» - Από τη Γερμανία οι περισσότερες πτήσεις

Άρχισε να υποδέχεται τουρίστες η Θεσσαλονίκη μετά το άνοιγμα των συνόρων και την άρση του lockdown. Από τις 15 έως και τις 26 Μαΐου οι αφίξεις από εξωτερικό στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αυξήθηκαν κατά 50% συγκριτικά με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, από τις 15 Μαΐου έως και χθες προσγειώθηκαν 138 πτήσεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Κατά μέσο όρο σε αυτές τις ημέρες το «Μακεδονία» δέχθηκε 10 πτήσεις ανά ημέρα, ενώ το προηγούμενο 15πενθήμερο δεχόταν 6 πτήσεις εξωτερικού καθημερινά.

Σαφώς, η αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και ο αριθμός των πτήσεων απέχει πολύ από τα στοιχεία του 2019, όταν στη ζωή μας δεν είχε εισχωρήσει ο κορονοϊός. Την ίδια περίοδο με το 2019, το «Μακεδονία» είχε καθημερινά 40 πτήσεις εξωτερικού.

«Πρωταθλητές» οι Γερμανοί

Μέχρι στιγμής, οι «πρωταθλητές» στην έναρξη της τουριστικής περιόδου στη Θεσσαλονίκη είναι οι Γερμανοί. Σύμφωνα με στοιχεία από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθημερινά γίνονται 4-5 πτήσεις από τη Γερμανία και οι καμπίνες των αεροσκαφών γεμίζουν είτε με τουρίστες είτε με Έλληνες ομογενείς που γυρνούν στην πατρίδα.

Μετά την Γερμανία, οι περισσότερες πτήσεις εξωτερικού που δέχεται το «Μακεδονία» είναι από τη Ολλανδία και ακολουθεί η Βρετανία, Ελβετία, Κύπρος, Γαλλία, Βέλγιο και Αυστρία. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως επανέρχονται και τουρίστες από το Ισραήλ μετά τις ακυρώσεις λόγω της έντασης στη Γάζα. Συγκεκριμένα από τις 18 έως και τις 23 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν τρεις πτήσεις προς τη Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρχαν και δυο πτήσεις από Πολωνία, τέσσερεις από Ρουμανία και τρεις από Σερβία.

Ο έλεγχος και το επόμενο στοίχημα

Οι έλεγχοι των επιβατών που φτάνουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» πραγματοποιούνται όπως και πέρυσι σε ειδικό χώρο πριν την παραλαβή των αποσκευών. Ελέγχεται το PLF του κάθε επιβάτη, ενώ στο αεροδρόμιο βρίσκονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ και πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους με rapid test. Στη συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου η Fraport δεν έχει καμία εμπλοκή, παρά μόνο παραχωρεί τους χώρους που έχει ζητήσει ο ΕΟΔΥ.

Το επόμενο στοίχημα είναι η αύξηση των πτήσεων από την Βρετανία, που εξαρτάται από τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης για τα tests και την υποχρεωτική καραντίνα σε ταξιδιώτες προς και από την Ελλάδα. Επίσης, γενικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να επηρεάσει την κινητικότητα η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Οι νέες απευθείας συνδέσεις

Φέτος το καλοκαίρι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα συνεργάζεται με ακόμα 13 αεροπορικές εταιρείες και θα συνδεθεί με ακόμα 8 διεθνή αεροδρόμια. Άμεσα, αναμένεται να αρχίσουν απευθείας πτήσεις με δημοφιλείς προορισμούς.

Χαρακτηριστικά, η Air France αναμένεται να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις Παρίσι – Θεσσαλονίκη, η Lufthansa με το Μόναχο, η Wizz Air με Αμπού Ντάμπι και Βαρσοβία, η Ryanair με Βερολίνο, Βιέννη και Βέετσε, η S7 Airlines με Μόσχα. Επίσης, η Aegean θα ανακοινώσει ακόμα τέσσερις συνδέσεις και η Sky Express νέες πτήσεις εσωτερικού.

Αυξητική τάση και στον Προμαχώνα

Από τη 1η έως και τις 26 Μαΐου από τον Προμαχώνα εισήλθαν 40.000 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 31.000 από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 9.000 από τρίτες χώρες. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο παρατηρείται αυξητική τάση, καθώς από τους συνολικά 40.000 επισκέπτες, οι 25.000 εισήλθαν στην Ελλάδα από τις 15 Μαΐου και έπειτα.

Από την πρώτη ημέρα του μήνα μέχρι σήμερα, εξήλθαν από τον Προμαχώνα 22.000 άτομα, εκ των οποίων 18.000 ευρωπαίοι πολίτες –ανάμεσα τους και Έλληνες- και 4.000 άτομα από τρίτες χώρες.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια