Η Θεσσαλονίκη τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο & video)

Η Θεσσαλονίκη τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο & video)

Τα 102 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου τίμησε σήμερα η Θεσσαλονίκη, με μια σεμνή τελετή μνημοσύνης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας.

Η τελετή ξεκίνησε με τη επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία πολιτικών και τοπικών αρχών της πόλης. Έπειτα ακολούθησαν ομιλίες και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού.

Τέλος, ακούστηκαν ποιήματα και ποντιακά τραγούδια με μια λιτή εκδήλωση της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, με ήχους από την ποντιακή λύρα προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό.

Η Θεσσαλονίκη τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο & video), φωτογραφία-1

Το δικό του μήνυμα για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας έστειλε μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας: “Σήμερα, 102 χρόνια μετά, η μεγάλη τραγωδία των ποντίων αδερφών μας, τιμούμε και θυμόμαστε τα γεγονότα εκείνων των ημερών. Αγωνιζόμαστε και σήμερα για να δικαιωθεί ο αγώνας τους. Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποστέλλει 40 περίπου επιστολές στις αδελφοποιημένες πόλεις ανά τον κόσμο τονίζοντας την ανάγκη για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων“, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης και η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου.

Το «παρών» έδωσαν ακόμη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η Θεσσαλονίκη τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο & video), φωτογραφία-2
Η Θεσσαλονίκη τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο & video), φωτογραφία-3

Πηγή: thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια