Φοιτητές: Σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω… στέγης

Φοιτητές: Σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω… στέγης

Ακριβά πληρώνουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού οι φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από το πατρικό τους.  Άλλοι δίνουν ακόμη και σήμερα, ενοίκια για σπίτια που παραμένουν ακατοίκητα από τον Μάρτιο του 2020, ενώ πολλοί που έχουν ξενοικιάσει, αντιμετωπίζουν τώρα πρόβλημα, καθώς με την έναρξη της πρακτικής και της εξεταστικής, πρέπει να παρευρεθούν στην πόλη των σπουδών τους, με μόνη λύση να πληρώσουν ξενοδοχεία και airbnb.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Τέσσερις Φοιτητές και φοιτήτριες που αναγκάστηκαν να φύγουν.. άρον άρον από την πόλη των σπουδών τους όταν ξεκίνησε η πανδημία, εξομολογούνται στο GrTimes για τα χρήματα που πήγαν χαμένα στα φοιτητικά τους σπίτια, στα οποία σταμάτησαν να μένουν εδώ και ενάμισι χρόνο, ενώ όσοι τα ξενοίκιασαν έχουν μείνει «ξέμπαρκοι» εν όψει πρακτικής και εξεταστικής, και υποχρεούνται να επιστρέψουν στην πόλη των σπουδών τους, χωρίς να έχουν που να μείνουν! Οι μόνες επιλογές που έχουν οι τελευταίοι, είναι η διαμονή σε ξενοδοχεία, airbnb ή η φιλοξενία σε σπίτια φίλων.

Όσον αφορά το κομμάτι της πρακτικής άσκησης, οι φοιτητές τουριστικών επαγγελμάτων αποδείχτηκαν από τους «τυχερούς», καθώς η άσκησή τους γίνεται σε ξενοδοχεία, τα οποία όπως και πέρσι, έτσι και φέτος ανοίγουν με την έλευση των τουριστών. Ωστόσο, «Πέρυσι ελάχιστα ξενοδοχεία άνοιξαν και δεν μπόρεσαν όλοι να κάνουν πρακτική, καθώς η τοποθέτηση των φοιτητών έγινε με βάση την βαθμολογία, οπότε όποιοι δεν αντιστοιχήθηκαν τη χρωστάνε», εξηγεί η Ναταλία Σιώκατα, 20χρονη από Θεσσαλονίκη, που σπουδάζει, στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου .

Διηγούμενη τη δική της ιστορία, αναφέρει ότι μόλις βγήκε η ανακοίνωση ότι κλείνει το Πανεπιστήμιο, επέστρεψε αμέσως Θεσσαλονίκη, ωστόσο, πληρώνει έως και σήμερα το ενοίκιο για το φοιτητικό της σπίτι στη Ρόδο, το οποίο είναι άδειο από πέρσι τον Μάρτιο. «Υπήρξαν πολλοί φοιτητές που έμειναν “δεμένοι” μέσω συμβολαίου με ένα ακατοίκητο σπίτι, ενώ παράλληλα, οι γονείς τους δεν είχαν την άνεση να το συντηρούν καθώς έχασαν τη δουλειά τους λόγω πανδημίας», εξηγεί η φοιτήτρια.

Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε και στα εργαστηριακά μαθήματα σχολών, των οποίων η κατανόηση απαιτεί φυσική παρουσία και χρήση του εξοπλισμού του εργαστηρίου: «Υπήρχαν πολλά παιδιά που δεν πέρασαν τα εργαστηριακά μαθήματα γιατί δεν κατανόησαν επαρκώς το πρόγραμμα, όπως αποδείχτηκε στις εξετάσεις. Στη σχολή έχουμε αίθουσα υπολογιστών, ενώ τώρα βλέπαμε τον καθηγητή να εφαρμόζει τα προγράμματα μέσω τηλεκπαίδευσης», λέει η 20χρονη.

Επιπλέον, ο τελευταίος χρόνος δεν ήταν μια περίοδος φυσιολογικής φοιτητικής ζωής, ειδικά για τους καινούριους φοιτητές, καθώς στερήθηκαν την επαφή με τη σχολή τους και τα εργαστήρια αλλά και το αίσθημα του να μένεις μόνος σου σε ένα σπίτι και να γίνεσαι ανεξάρτητος, σύμφωνα με την Ναταλία. «Τρία χρόνια σχολή και κάναμε ενάμισι χρόνο σπουδές, πέρα από τα διαδικτυακά. Στερηθήκαμε πολλά οι πιο πρόσφατοι φοιτητές. Δεν ήρθαμε καν σε επαφή με πρακτικά μαθήματα που μετέπειτα θα μας ζητάνε στο βιογραφικό» τονίζει.

Δύο φοιτητές του τμήματος Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μια 23χρονη και ένας 23χρονος, εξηγούν πως τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ήταν σε μια διαρκή κατάσταση αναμονής, περιμένοντας μήνα με τον μήνα να ανοίξουν οι σχολές. «Πίστευα όπως και όλοι οι συμφοιτητές μου ότι σε δύο βδομάδες θα είμαστε πίσω, οπότε στην βαλίτσα μας πήραμε λίγα, ανοιξιάτικα ρούχα, γυρίζοντας στα πατρικά μας και τελικά επιστρέψαμε στα Γιάννενα… τον επόμενο Οκτώβρη» εξηγεί η 21χρονη φοιτήτρια «Η αναμονή για το άνοιγμα των σχολών πήγαινε από μήνα σε μήνα και δεν ξέραμε πότε θα ανοίξουμε, πλέον έχω ξενοικιάσει από τον Ιανουάριο ενώ δεν έχω τελειώσει ακόμη τις σπουδές μου, επειδή το πανεπιστήμιο ήταν κλειστό», αναφέρει.

Με την σειρά του ο 23χρονος, επίσης φοιτητής στο τμήμα Νηπιαγωγών, μοιράζεται τον δικό του Γολγοθά: «Αποφάσισα να μην ξενοικιάσω καθώς είχα μόλις αγοράσει έπιπλα και θα ήταν έξοδο η μεταφορά τους, καθώς μένω Αθήνα. Πλήρωνα το ενοίκιο 200 ευρώ τον μήνα, χωρίς να μένω στο φοιτητικό μου σπίτι, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, με την ελπίδα ότι θα κάνω την πρακτική μου άσκηση μέσω ΕΣΠΑ, η οποία τελικά ακυρώθηκε»

Αναβολή μετά την αναβολή στην πρακτική άσκηση – και τώρα που ξενοίκιασαν… έρχεται η πρακτική!

Σχετικά με την πρακτική τους άσκηση, οι δύο φοιτητές είναι φανερά απογοητευμένοι με την ακύρωσή της. «Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε πρακτική μέσω ΕΣΠΑ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2021 σε πόλεις της επιλογής μας και είχαμε μιλήσει με συγκεκριμένους φορείς και μας είχαν δεχτεί» αναφέρουν. Ωστόσο, η ημερομηνία έναρξής της άλλαζε από μέρα σε μέρα, δυσκολεύοντας φοιτητές αλλά και φορείς, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις την ακύρωσαν.

Επίσης, ακυρώθηκε και ένα μάθημα επιλογής που είχε πρακτική άσκηση επίσης δύο εβδομάδων, λέει ο 23χρονος «Μας το αντικατέστησαν με ένα διδακτικό σεμινάριο… γενικά το τέταρτο έτος “πήγε άκλαφτο”».

Στην περίπτωση του 23χρονου, η ελπίδα ότι θα πραγματοποιήσει την πρακτική άσκηση μέσω ΕΣΠΑ, του στέρησε μια ευκαιρία να εργαστεί στον τομέα του, σε summer camp. «Αν ήξερα πως θα έρχονταν τα πράγματα, δεν θα απέρριπτα την πρόταση που είχα για δουλειά σε summer camp το καλοκαίρι του 20’ και θα είχα κερδίσει εμπειρία στο επάγγελμά μου αλλά και έναν μισθό», λέει και τονίζει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη για πολλούς δευτεροετείς φοιτητές που μόλις αγόρασαν έπιπλα για τα φοιτητικά τους σπίτια και δεν ξέρουν τώρα τι να τα κάνουν.

Επιπλέον, η σχολή νηπιαγωγών έχει υποχρεωτική πρακτική άσκηση δύο εβδομάδων, καθώς η επαφή με τα παιδιά είναι απαραίτητο “συστατικό” του επαγγέλματος. Το πανεπιστήμιο τους ζητά να επιστρέψουν για μια εβδομάδα για να πραγματοποιήσουν την πρακτική, η οποία κανονικά έχει διάρκεια δύο εβδομάδων.

Μαζί με όλα τα χρήματα που ξοδεύτηκαν σε άδεια σπίτια, φοιτητές και γονείς καλούνται ξανά να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» για να πληρώσουν ξενοδοχεία εν όψει της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης, καθώς όσοι ξενοίκιασαν έχουν μείνει χωρίς στέγη στην πόλη των σπουδών τους. «Ελάχιστοι συμφοιτητές μας μένουν στα Γιάννενα, επομένως αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε ξενοδοχείο ή Airbnb για τουλάχιστον 5 εργάσιμες μέρες που θα διαρκέσει η υποχρεωτική πρακτική. Δεν μας έχει γίνει κάποια ανακοίνωση για ελάφρυνση του κόστους που θα πληρώσουμε» συμπληρώνουν.

Ο Αντώνης, 20χρονος από Θεσσαλονίκη, φοιτητής Οικονομικών στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Σερρών, εξηγεί την από κοινού απόφαση που πήρε με τους γονείς του, να μην ξενοικιάσει το σπίτι αμέσως: «Γύρισα Θεσσαλονίκη και οι 2 εβδομάδες εξελίχθηκαν σε μήνες, και οι μήνες σε χρόνο…Επειδή το σπίτι που νοίκιαζα ήταν καλή ευκαιρία, το κράτησα μέχρι και τον Αύγουστο γιατί δεν ήθελα να το χάσω». Καθώς πλέον έχει ξενοικιάσει, όταν χρειαστεί να παραστεί στη σχολή, θα τον φιλοξενήσουν φίλοι που δεν ξενοίκιασαν, είτε θα κλείσει δωμάτιο σε airbnb. «Μέχρι στιγμής, ή σχολή δεν ανοίγει για δια ζώσης παρακολούθηση, παραμένουμε στα διαδικτυακά μαθήματα και είμαστε σε αναμονή», εξηγεί.

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια