ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Καταφύγιο ζωής για χιλιάδες ασθενείς η αιματολογική κλινική του "Παπανικολάου"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Καταφύγιο ζωής για χιλιάδες ασθενείς η αιματολογική κλινική του "Παπανικολάου"

Με την πανδημία του νέου κορονοϊού να έχει σαρώσει τα πάντα εδώ και εάν χρόνο που μπήκε στη ζωή μας, έχει ίσως οδηγήσει στο να παραμεληθούν προβλήματα υγείας άλλων πληθυσμιακών ομάδων και οι "παράπλευρες απώλειες" να είναι εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αναβολή χειρουργείων ή και θεραπειών σε ασθενείς με καρκίνο προκειμένου να μειωθούν οι επισκέψεις τους σε νοσοκομεία.

Ωστόσο, το έργο και η προσπάθεια των γιατρών που περιθάλπουν ασθενείς με σοβαρά νοσήματα πέραν του κορονοϊού είναι σπουδαία και μέσω μιας ανάρτησής του ο Συντονιστής Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου "Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, μας ενημερώνει αναλυτικά για τα πεπραγμένα της κλινικής καθόλη τη διάρκεια του 2020 και κυρίως για τη σημαντική εφαρμογή των CAR-T θεραπειών.


Αναλυτικά η ανάρτησή του:


"ΝΑΤΙΠΕΤΥΧΑΜΕΤΟΕΤΟΣ 2020

Από το 2001 εκδίδουμε τα πεπραγμένα μας.

Το 2020 για 10 μήνες η πανδημία κατέκλυσε τη χώρα μας και αναγκαστικά περιόρισε τις συνήθεις δραστηριότητές μας. Το νοσοκομείο μας μετατράπηκε σε νοσοκομείο αναφοράς COVID.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα το έργο μας κρατήθηκε σε ψηλά ποιοτικά και ποιοτικά επίπεδα! Μάλιστα, το 2020 αναπτύξαμε την εφαρμογή των CAR-T θεραπειών.

ΛΙΑΝΣΥΝΟΠΤΙΚΑΤΟ 2020

Δεχθήκαμε 19.747 επισκέψεις στα εξωτερικά μας ιατρεία, 15.312 στο αιματολογικό τμήμα και 4.435 στη μονάδα μεταμόσχευσης

Διενεργήσαμε 92 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων σε ασθενείς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, 60 αλλογενείς και 32 αυτόλογες, περισσότερες από κάθε άλλο κέντρο στην χώρα μας.

Συλλέξαμε αιμοποιητικά μοσχεύματα από 13 εθελοντές δότες, προερχόμενους από τη Βόρεια Ελλάδα, προορισμένα για ασθενείς που νοσηλεύονταν σε κέντρα του εξωτερικού και της χώρας μας.

Διενεργήσαμε 10 CAR-T θεραπείες σε ασθενείς με ανθεκτικές μορφές λεμφώματος ή οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας.

Αυξήσαμε το απόθεμα των ομφαλιοπλακουντικών μοσχευμάτων κατά 94, ανεβάζοντας το σύνολο στις 6070.

Πραγματοποιήσαμε χιλιάδες ειδικές εξετάσεις για την εξυπηρέτηση ασθενών πολλών τμημάτων της Βόρειας Ελλάδας

Εκπονήσαμε πολλές σημαντικές μελέτες, προκλινικές, κλινικές και μη παρεμβατικές.

Δημοσιεύσαμε μόνοι μας ή σε συνεργασία με άλλους 48 μελέτες σε διεθνή περιοδικά

Παρουσιάσαμε 83 εργασίες μας σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και αποσπάσαμε 7 βραβεία, 3 σε Ελληνικά συνέδρια και 4 σε διεθνή. Στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο επιβραβευτήκαμε με τα 2 από τα 6 των καλύτερων προφορικών ανακοινώσεων και το 1 από τα 3 των καλύτερων αναρτημένων ανακοινώσεων.

Εκπονούσαν διατριβή, μεταδιδακτορική έρευνα, διπλωματική και μεταπτυχιακή έρευνα 22 Βιολόγοι από σχολές της Βόρειας Ελλάδας

Τα στελέχη μας πέτυχαν 15 διακρίσεις/βραβεύσεις και υποτροφίες.

Λειτουργούσαμε με την ειδική διεθνή διαπίστευση JACIE για τη μονάδα μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, με την διεθνή διαπίστευση EFI για την εξέταση χιμαιρισμού στους μεταμοσχευμένους ασθενείς, με 7 πιστοποιήσεις για αντίστοιχες εξειδικευμένες εξετάσεις στο εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας συν 2 διεθνή προγράμματα εναρμόνισης εκτέλεσης εξετάσεων και 1 πιστοποίηση στην Κυτταρομορφολογία.

Το 2020 απόκτησαν την διαπίστευση ISO 9001:2015 τα 4 εξειδικευμένα εργαστήριά μας Κυτταρομορφολογίας, Κυτταρομετρίας Ροής, Κυτταρογενετικής και Μοριακής Αιματολογίας.

Συνεργαστήκαμε με δεκάδες νοσοκομεία και ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Βιολόγους. Υπάρχει 1 θέση προκηρυγμένη προ εποχής κορωνοϊού και έχουμε αιτηθεί από το Υπουργείο Υγείας τη μετατροπή 1 κενής θέσης άλλης ειδικότητας -απροκήρυκτης από την ίδρυση του νοσοκομείου- να μετατραπεί σε Βιολόγου. Σε νοσοκομείο της πόλης μας υπάρχουν κενές θέσεις Βιολόγων που δεν έχουν καλυφθεί ποτέ και δεν υπάρχουν εκεί ειδικά εργαστήρια. Προτείνουμε 3 από αυτές τις θέσεις να μεταφερθούν στο Τμήμα μας.

Έξι νοσηλευτές, για να χρησιμοποιήσουμε τους 2 μονόκλινους θαλάμους της ΜΜΑΚ, που παραμένουν άδειοι και ανεκμετάλλευτοι επί 20ετία. Θα διενεργούνται ετησίως σ’ αυτούς 20 ακόμη μεταμοσχεύσεις, κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες.

Τρεις Τεχνολόγους εργαστηρίων ΤΕ για τα εξειδικευμένα εργαστήριά μας

Δύο Διοικητικούς υπαλλήλους, 1 για την κλινική-ΕΙ και 1 για την Τράπεζα ΟΠΑ

Το προσωπικό αυτό είναι απαραίτητο για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών, παλαιών και αναδυόμενων. Θα διενεργούνται περισσότερες μεταμοσχεύσεις και θα επεκταθεί το πρόγραμμα κυτταρικών θεραπειών με CAR-T cells και των γονιδιακών θεραπειών σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το Τμήμα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα Αιματολογικά δρώμενα της χώρας. Η παρουσία του είναι σημαντική και υποδειγματική. Η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση των ασθενών με βαριά αιματολογικά νοσήματα είναι αναγνωρισμένη διεθνώς. Αποτελεί καταφύγιο ζωής για χιλιάδες ασθενείς. Τα μέλη της Ιατρικής Υπηρεσίας του Τμήματος μας έχουν δραστηριοποιηθεί σε πολλές επιστημονικές εταιρείες και οργανισμούς εντός και εκτός Ελλάδας προσφέροντας με τις γνώσεις τους σε νοσηλευτικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό επίπεδο. Όλοι οι εργαζόμενοι προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες με αγάπη και αφοσίωση προς τους ασθενείς".

πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια