Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ξεκινά... Πάρε μέρος... «Το μέλλον είναι στα χέρια σου»

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ξεκινά... Πάρε μέρος... «Το μέλλον είναι στα χέρια σου»

Σήμερα, Κυριακή, 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, πραγματοποιείται η επίσημη έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, με μία πανηγυρική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Με το σύνθημα «Το μέλλον είναι στα χέρια σου», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούν τους Ευρωπαίους πολίτες θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας και να καταθέσουν τις απόψεις για όλα εκείνα τα θέματα που θεωρούν σημαντικά για τη διαμόρφωση της Ευρώπης του μέλλοντος και να τα συζητήσουν με τους συμπολίτες τους από όλα τα κράτη μέλη. Η πλατφόρμα είναι πλήρως διαδραστική και οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και να συζητούν τις προτάσεις τους και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ (https://futureu.europa.eu/?locale=el), αλλά και να τις προωθήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #ΤοΜέλλονΣουΑνήκει #TheFutureIsYours.

Στόχος είναι να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, από όλες τις κοινωνικές ομάδες, καθώς τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους Ευρωπαίους και, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, να δώσουν συνέχεια στις συστάσεις που θα διατυπωθούν στην πλατφόρμα για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μιας Ευρώπης του μέλλοντος. Η Διάσκεψη αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα έως την άνοιξη του 2022.

Η εναρκτήρια εκδήλωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης θα διαρκέσει μιάμιση ώρα από τις 15.00 έως τις 16.30 (ώρα Ελλάδας) και περιλαμβάνει ομιλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα (εκπροσωπούν τους τρεις θεσμούς της ΕΕ - Η Πορτογαλία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ). Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ σύντομες παρεμβάσεις θα κάνουν οι συμπρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης. Θα υπάρξει, επίσης, συμμετοχή των πολιτών -ατομικά ή μέσω οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών- μέσω βίντεο, όπως και μουσικά μέρη από τον βιολιστή Renaud Capuçon και το κουαρτέτο Karski, αλλά και συνδέσεις με εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης στα κράτη μέλη.

Η τελετή έναρξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης θα μεταδοθεί ζωντανά στο EbS+ (clean feed) και το Ebs θα μεταδίδει υποτιτλισμένο τηλεοπτικό σήμα (έτοιμο για αναμετάδοση). Η τελετή θα μεταδοθεί επίσης μέσω διαδικτύου στο Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ και τους επίσημους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Facebook και το Twitter.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελείται από εκπροσώπους των τριών θεσμικών οργάνων επί ίσοις όροις (από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιβλέπει τις εργασίες, τις διαδικασίες και την οργάνωση της Διάσκεψης. Εκπρόσωποι από τα εθνικά κοινοβούλια συμμετέχουν ως παρατηρητές σε όλες τις συναντήσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής. Προσκλήθηκαν, επίσης, ως παρατηρητές εκπρόσωποι από την Επιτροπή των Περιφερειών, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, καθώς και κοινωνικοί εταίροι.

Στην ειδική στήλη του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η φωνή σου στην Ευρώπη» μπορείτε να δείτε:

- Βίντεο για την πολυγλωσσική πλατφόρμα για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και πώς μπορείτε να συμμετάσχετε (με ελληνικούς υπότιτλους και στη νοηματική, ελεύθερο προς χρήση) και

- Βίντεο (με ελληνικούς υπότιτλους και για ελεύθερη χρήση) με δηλώσεις του συμπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γκι Φερχόφστατ (Renew Europe), των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ (πρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ΕΚ-EPP) και Ιράτσε Γκαρσία Πέρες (πρόεδρος της ΚΟ της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ -S&D) και των παρατηρητών στην Εκτελεστική Επιτροπή, του Γκέρολφ Άνεμανς (μέλος του προεδρείου της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας στο ΕΚ - ID), του Ντάνιελ Φρόιντ (Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία στο ΕΚ-Greens/EFA), του Ζτζίσλαβ Κρασνοντάμπσκι (μέλος προεδρείου της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο ΕΚ- ECR) και του Χέλμουτ Σολτζ (Ομάδα της Αριστεράς στο ΕΚ - GUE/NGL - The Left).

«Η Διάσκεψη θα κάνει την Ευρώπη πιο δυνατή», τονίζει στη δήλωσή του ο Γκι Φερχόφστατ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ υπογραμμίζει ότι «η βασική αρχή της ΕΕ είναι η δημοκρατία» και η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες ότι «ο ρόλος των πολιτών είναι ουσιώδης».

Η Διάσκεψη δίνει «τεράστιες δυνατότητες για πραγματική συζήτηση», υποστηρίζει ο Γκέρολφ Άνεμανς, ενώ ο Ντάνιελ Φρόιντ σημειώνει ότι «καμιά ιδέα δεν είναι υπερβολικά μεγάλη», ενώ από την πλευρά τους, ο Ζτζίσλαβ Κρασνοντάμπσκι χαρακτηρίζει τη Διάσκεψη «ένα πείραμα άμεσης δημοκρατίας» και ο Χέλμουτ Σολτζ για «μια διάσκεψη με πλήρη ειλικρίνεια».

Γκι Φερχόφστατ: «Η Διάσκεψη θα κάνει την Ευρώπη πιο δυνατή»

«Όταν οι καιροί είναι ταραγμένοι, η πολιτική πρέπει να προσαρμόζεται, να μεταρρυθμίζεται. Υπήρξαν πολλές αναταραχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε οικονομική κρίση, μεταναστευτική κρίση, το Brexit. Και σ' αυτά προστέθηκε μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση που μας επηρέασε όλους άμεσα. Είναι καιρός να αφήσουμε τον κόσμο να αξιολογήσει την κατάσταση και να ακουστεί η φωνή όλων των Ευρωπαίων.

Κάνουμε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου στους πολίτες, επομένως πρέπει κι εμείς να είμαστε ανοιχτοί στις απαντήσεις που θα λάβουμε, ακόμα κι αν δεν επιβεβαιώνουν τις δικές μας απόψεις, τη δική μας γνώμη ή τις προσδοκίες μας. Η Διάσκεψη είναι ένας τρόπος να κάνουμε την Ευρώπη πιο δυνατή. Και το μήνυμα που δίνουμε είναι ότι παίρνουμε στα σοβαρά τα όνειρα και τους φόβους του κόσμου, την κριτική του καθώς και τις προτάσεις του ως προς τις πολιτικές. Για μένα, λοιπόν, αυτή η πρωτοβουλία είναι επίσης ένα σημάδι αυτοπεποίθησης στην Ευρώπη. Το μέλλον είναι στα χέρια σου». #ΤοΜέλλονΣουΑνήκει

Μάνφρεντ Βέμπερ: «Η βασική αρχή της ΕΕ είναι η δημοκρατία»

«Ας έχουμε φιλοδοξίες για το μέλλον αυτής της ηπείρου, για το μέλλον του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Η βασική αρχή της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δημοκρατία. Θέλω να ενδυναμωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από αυτή την άποψη γιατί είναι το μόνο θεσμικό όργανο που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της Ευρώπης. Πρέπει να δείξουμε ηγετική συμπεριφορά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τις καθημερινές προκλήσεις.

Πιστεύω ότι το βασικό καθήκον μας για το μέλλον είναι να παίξουμε σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας υπόψη την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Πρέπει να γίνουμε δυνατότεροι στις διεθνείς υποθέσεις. Πολλοί άνθρωποι είναι δύσπιστοι ως προς την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να ακουστούν. Θέλουμε να καλέσουμε τους πολίτες. Θέλουμε να ακούσουμε τους πολίτες. Θέλω να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη. Η προσοχή στις ανησυχίες και τις απόψεις του κόσμου είναι η αφετηρία της Διάσκεψης. Το μέλλον είναι στα χέρια σου». #ΤοΜέλλονΣουΑνήκει

Ιράτσε Γκαρσία Πέρες: «Ο ρόλος των πολιτών είναι ουσιώδης»

«Η Ευρώπη είναι ένα δυναμικό πολιτικό έργο και υπάρχουν πολλές αλλαγές στις οποίες πρέπει να προσαρμοστούμε. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι ένας χώρος για συζήτηση, για σκέψη, ένας χώρος ανοιχτός για τους Ευρωπαίους όπου μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη. Η πιο θετική πτυχή αυτής της Διάσκεψης είναι ότι στοχεύει να ανοίξει τη συζήτηση σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, έτσι ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι, που είναι έξω από την ευρωπαϊκή «γυάλα», έξω από τα θεσμικά όργανα, να μπορέσουν να συμμετάσχουν.

Ο ρόλος των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας. Αυτοί πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της Διάσκεψης και γι' αυτό οι δίοδοι συμμετοχής είναι απαραίτητες και ουσιώδεις. Μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας, θα πραγματοποιήσουμε αυθόρμητες συζητήσεις με άτομα που θέλουν να μιλήσουν για την υγεία, τη νεολαία, τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό... Είναι καιρός να τους ακούσουμε. Είναι καιρός να συνεργαστούμε ώστε άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη να μπορέσουν να συμμετάσχουν και να μας πουν για την Ευρώπη που θέλουμε να χτίσουμε μαζί. Το μέλλον είναι στα χέρια σου». #ΤοΜέλλονΣουΑνήκει

Γκέρολφ Άνεμανς: «Τεράστιες δυνατότητες για πραγματική συζήτηση»

«Θέλουμε η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης να αντικατοπτρίζει όσο το δυνατόν περισσότερο το όραμα που έχουμε για μια διαφορετική Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία να φέρουμε το όραμά μας στην καρδιά της συζήτησης. Θα υπάρχουν φόρουμ πολιτών, θα υπάρχει μια πολύ αποτελεσματική και πολύ ανοιχτή ψηφιακή πλατφόρμα όπου όλοι οι πολίτες, εντός ορισμένων ορίων, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους.

Πιστεύω ότι η ψηφιακή πλατφόρμα έχει τεράστιες δυνατότητες γιατί συμβαδίζει με τη σημερινή εποχή όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συζητήσουν μεταξύ τους. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να αναδυθεί μια νέα μορφή Ευρωπαϊκής Ένωσης από αυτή τη συζήτηση. Μου φαίνεται ότι αυτό δίνει τεράστιες δυνατότητες για μια πραγματική συζήτηση με τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέλλον είναι στα χέρια σου». #ΤοΜέλλονΣουΑνήκει

Ντάνιελ Φρόιντ: «Καμιά ιδέα δεν είναι υπερβολικά μεγάλη»

«Η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει το επόμενο βήμα προς την ενοποίηση, προς μια στενότερη συνεργασία. Δεν έχουμε κάνει καμία μεγάλη μεταρρύθμιση της ΕΕ εδώ και περίπου 20 χρόνια. Πρέπει να αλλάξουμε τους θεσμούς. Κι αυτός είναι ο στόχος αυτής της Διάσκεψης, να συζητήσουμε αυτές τις αλλαγές. Γι' αυτό είμαι πολύ ενθουσιασμένος που ξεκινάμε αυτή τη διαδικασία, αρχίζοντας τη συζήτηση ειδικά με τους πολίτες. Πολίτες κάθε υποβάθρου, κάθε φύλου, κάθε ηλικίας, από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλοι πρέπει να συμμετάσχουν. Δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει τις ιδέες του, να συζητήσει τις ιδέες άλλων. Αυτές οι προτάσεις θα καθορίσουν τα θέματα αυτής της Διάσκεψης. Αν θέλεις να κάνεις προτάσεις για αλλαγές στη γεωργική πολιτική ή για το χειρισμό της μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή για το πώς μπορούμε να μετριάσουμε καλύτερα την κλιματική αλλαγή, όλα τα θέματα επιτρέπονται. Εμείς, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι απαραίτητες αλλαγές στους νόμους, στον προϋπολογισμό, στις συνθήκες όπου χρειάζεται, να παρουσιαστούν και να εφαρμοστούν. Το μέλλον είναι στα χέρια σου». #ΤοΜέλλονΣουΑνήκει

Ζτζίσλαβ Κρασνοντάμπσκι: «Ένα πείραμα άμεσης δημοκρατίας»

«Ο κόσμος αλλάζει και χρειαζόμαστε νέες πληροφορίες, νέες πληροφορίες για το τι πιστεύουν οι πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης σ' αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο. Αυτή είναι μια διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι μια άμεση προσπάθεια να πλησιάσουμε τους πολίτες, να ακούσουμε τις διάφορες φωνές τους. Πολίτες που δεν μπορούσαν ως τώρα να εκφραστούν για διάφορα ζητήματα θα μιλήσουν και η φωνή τους θα ακουστεί. Είναι μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε νέα μέσα για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην ευρωπαϊκή συζήτηση.

Είναι ένα είδος πειράματος άμεσης δημοκρατίας, το οποίο γεννήθηκε από την ανάγκη για μια ευρεία συζήτηση με τους πολίτες. Πιστεύω πως είναι τόσο ευρεία που, καταρχάς, θα αποτελέσει πολύτιμη πηγή πληροφοριών και, δεύτερον, πηγή συστάσεων για το προς ποια κατεύθυνση πρέπει να οδεύσουμε. Το μέλλον είναι στα χέρια σου». #ΤοΜέλλονΣουΑνήκει

Χέλμουτ Σολτζ: «Μια διάσκεψη με πλήρη ειλικρίνεια»

«Εάν η πολιτική δεν οργανωθεί έτσι ώστε να επικεντρώνεται στον πολίτη και να στηρίζεται από αυτόν, τότε δεν είναι σωστή. Πάντα υπάρχουν κάποιες εντάσεις, αλλά μπορούμε να τις επιλύσουμε, μπορούμε να τις κάνουμε αποδοτικές. Και γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να ξεκινήσουμε αυτή τη Διάσκεψη με πλήρη ειλικρίνεια.

Και να πραγματοποιήσουμε μια Διάσκεψη που θα πρέπει πάνω απ' όλα να δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο ερώτημα του τι θα ακολουθήσει. Αυτό σημαίνει ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ξεκινήσει μια διαδικασία παρακολούθησης προόδου στο τέλος της Διάσκεψης και να μετατρέψει με συνέπεια την έκβαση της Διάσκεψης σε κατάλληλη δράση. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που προσπαθεί πολύ περισσότερο να δουλέψει σε συνεργασία με άλλους για την εποικοδομητική επίλυση των παγκόσμιων προκλήσεων που μας περιμένουν. Το μέλλον είναι στα χέρια σου». 

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια