9 τρόποι για να αποκτήσεις ενέργεια και ζωντάνια

9 τρόποι για να αποκτήσεις ενέργεια και ζωντάνια

Εχεις ανάγκη να αισθάνεσαι ζωντάνια, να ξυπνάς γεμάτη ενέργεια και να είσαι έτοιμη να κατακτήσεις τον κόσμο.

Αντ’ αυτού, ξεκινάς την ημέρα σου κουρασμένη, χωρίς ιδιαίτερη όρεξη, με άγχος και βαρεμάρα, χωρίς φυσικά ενέργεια.

Το να αισθάνεσαι ζωντάνια είναι το σημείο-κλειδί για να βιώνεις περισσότερη χαρά και πληρότητα στην καθημερινότητα σου. Είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις πως μπορείς να υλοποιήσεις τους στόχους σου, να παραμείνεις θετική παρ’όλες τις δυσκολίες και να έχεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Οι έρευνες δείχνουν πως όση περισσότερη ζωντάνια και ενέργεια νιώθεις, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αισθανθείς καλά με εσένα και όσα επιτυγχάνεις- ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μειωμένο άγχος και λιγότερα σωματικά προβλήματα (πόνοι στο στομάχι, κολικοί, αυξομειώσεις βάρους, πεσμένο ανοσοποιητικό).

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να αποκτήσεις ζωντάνια και να εφαρμόζεις κάποιες μικρές, αλλά πολύ αποτελεσματικές, στρατηγικές στην καθημερινότητα σου.

Πώς θα αποκτήσεις ενέργεια και ζωντάνια

1. Πρόσθεσε τη γυμναστική στη ζωή σου
Το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και γενικά οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα μπορεί να δράσει πολύ θετικά στη ζωτικότητα σου και την γενικότερη ευεξία σου. Διάλεξε τον τρόπο εκγύμνασης που σου ταιριάζει και βάλε στόχο να ασκείσαι τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις έρευνες, οι καλύτερες ώρες να γυμναστείς είναι είτε το πρωί με το που ξυπνήσεις, είτε το μεσημέρι λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό- ωστόσο αν αυτές οι ώρες δεν σε βολεύουν, τότε βρες την ώρα που είναι κατάλληλη για τον δικό σου οργανισμό.

2. Κοιμήσου καλά και σωστά
Ενας άλλος τρόπος για να αποκτήσεις ζωντάνια είναι να ρυθμίσεις σωστά το βιολογικό σου ρολόι μέσω του ύπνου! Γενικά ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ρυθμισμένος ώστε κατά τις 11 το βράδυ να χρειάζεται ξεκούραση, καθώς εκείνες τις ώρες μπορεί να επιτευχθεί πιο αρμονικά και ο ύπνος REM (κατά τη διάρκεια του οποίου βλέπουμε όνειρα αλλά και να φαίνεται πως ανανεώνεται ο οργανισμός και ο εγκέφαλος).

Με το να φροντίζεις να ξαπλώσεις εκείνη την ώρα βοηθάς στο να έχεις καλύτερη σωματική υγεία και να νιώθεις ευεξία κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας. Άσε στην άκρη τα κινητά, τους υπολογιστές και την τηλεόραση προκειμένου να κοιμηθείς καλύτερα και με λιγότερο άγχος.

3. Ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις σου
Ο άνθρωπος φαίνεται να νιώθει μεγαλύτερη ζωντάνια όταν ολοκληρώνει όσα έχει σχεδιάσει να κάνει μέσα στη μέρα και αυτό φαίνεται να λειτουργεί ως ένα είδος εσωτερικής «ανταμοιβής». Οταν βλέπουμε πως καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας νιώθουμε πιο ενδυναμωμένοι, πιο αποφασισμένοι και χαρούμενοι με εμάς. Φρόντισε να εστιάσεις σε όσα είναι να κάνεις και απόλαυσε τη χαρά που σου δίνει η αίσθηση της ολοκλήρωσης και επιτυχίας!

4. Σκέψου θετικότερα
Ισως φαίνεται λίγο παράδοξο πως για να νιώσεις ζωντάνια πρέπει πρώτα να σκέφτεσαι θετικά, μιας και πολλοί λειτουργούν με τον αντίθετο τρόπο. Στην ουσία όμως είναι σημαντικό να βρεις πρώτα όλους τους λόγους που σε κάνουν χαρούμενη αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου.

Αντί να εστιάζεις τη σκέψη σου σε όσα δεν έχεις, σε όσα σου λείπουν, στα λάθη που μπορεί να έκανες αλλά και τα σενάρια καταστροφής, προσπάθησε να στρέψεις το μυαλό σου προς μια πιο θετική κατεύθυνση: νιώσε ευγνωμοσύνη για την υγεία σου, για τους ανθρώπους που σε αγαπούν, για τη δουλειά σου, την εσωτερική σου δύναμη και όλα τα καλά που μπορείς και απολαμβάνεις. Θα παρατηρήσεις πως οι θετικές σου σκέψεις θα σε βοηθήσουν να νιώσεις περισσότερη ζωντάνια και δύναμη για το παρόν και το μέλλον σου.

5. Λειτούργησε δυναμικά στην καθημερινότητα σου
Οι έρευνες δείχνουν πως όσο πιο δυναμικά κινείσαι στην καθημερινότητα σου, τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο μεταβολισμός σου, ενώ ανεβαίνουν τα επίπεδα της σωματικής ενέργειας. Παράλληλα, οι ψυχολόγοι υπογραμμίζουν πως ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε επιδρά και στον τρόπο που νιώθουμε γενικά, οπότε το να δρούμε πιο δυναμικά έχει θετικότερη και πιο έντονη επίδραση στην σωματική και ψυχική μας ζωντάνια.

6. Eχε καλούς και ενθαρρυντικούς φίλους
Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θα σε ωθήσουν να κυνηγήσεις τα όνειρα σου, που δεν θα σου σταθούν εμπόδιο σε όσα σε κάνουν ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη. Αυτοί οι φίλοι θα σε βοηθήσουν να βρεις τον δρόμο σου όταν χρειάζεται και θα σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα σε δύσκολες στιγμές.

7. Aκουσε καλή μουσική
Για να νιώσεις ζωντάνια, φρόντισε να ακούς περισσότερο χαρούμενη μουσική και γενικά κομμάτια που έχουν πιο ανεβασμένο ρυθμό. Οι κλινικοί ψυχολόγοι αναφέρουν πως όσο πιο δυναμική και χαρούμενη είναι η μουσική που ακούμε, τόσο περισσότερα θετικά συναισθήματα έχουμε αλλά και αίσθηση ζωντάνιας και επίτευξης.

8. Η σωστή διατροφή είναι σημαντική
Αν και ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, ωστόσο είναι σαφές πως μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λίπη σίγουρα επιδρά αρνητικά στον οργανισμό. Αυτό που όμως είναι εξίσου σημαντικό είναι πως ένα τέτοιο διατροφολόγιο έχει επιπλέον επίδραση και στα συναισθήματα αλλά και τη γενικότερη ευεξία του ανθρώπου.

Θα παρατηρήσεις πως όταν τρως καλύτερα και πιο θρεπτικά φαγητά, η ενεργητικότητα σου αυξάνεται ενώ δεν νιώθεις εύκολα υπνηλία και κούραση. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να φροντίσεις για την σωστή σου διατροφή προκειμένου να νιώθεις ζωντάνια και ενεργητικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας σου.

9. Απέβαλε τα αρνητικά συναισθήματα
Oπως και οι αρνητικές σκέψεις, έτσι και τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να μειώσουν πολύ την αίσθηση ζωντάνιας που θα ήθελες να νιώθεις. Θυμήσου πως όσο και να τρέφεις άσχημα συναισθήματα για μία κατάσταση ή έναν άνθρωπο, τόσο περισσότερο πληγώνεις τον δικό σου εαυτό, όχι τους άλλους.

Μπορείς να βάλεις προτεραιότητα το να επιλύσεις άμεσα ό,τι σου δημιουργεί πόνο ή θυμό προκειμένου να μην διατηρείς αρνητικά συναισθήματα για περισσότερο καιρό από όσο πρέπει. Θέσε ως προτεραιότητα την προσωπική σου ευεξία και ζωντάνια και θα δεις πως θα βρίσκεις τρόπους ώστε να είσαι και να αισθάνεσαι καλύτερα!

Πηγή: dynamikhgynaika.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια