Όλο το σχέδιο για να ανοίξει ξανά το ΑΠΘ με υγειονομική ασφάλεια στους φοιτητές

Όλο το σχέδιο για να ανοίξει ξανά το ΑΠΘ με υγειονομική ασφάλεια στους φοιτητές

Ολοκληρωμένο πλάνο ενεργειών για τον τρόπο που πρέπει να ανοίξει ξανά το ΑΠΘ - Οι τέσσερις άξονες - Για ποιους προβλέπεται εμβολιασμός

Έτοιμο είναι το υγειονομικό σχέδιο για την επιστροφή των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα αμφιθέατρα όσο το δυνατόν συντομότερα, ακόμη και τον Ιούνιο. Αν και η άμεση επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία και συνακόλουθα στις κανονικές εξετάσεις δεν είναι εύκολη –αν και το υπουργείο Παιδείας φέρεται να ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη- θεωρείται δεδομένο ότι από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει να αποκαθίσταται η κανονικότητα στις σπουδές και στη φοιτητική ζωή στα ελληνικά πανεπιστήμια, άρα και στο μεγαλύτερο της χώρας.

Άλλωστε, έναν χρόνο τώρα που όλες οι εκπαιδευτικές διαδικασίες γίνονται εξ’ αποστάσεως, τόσο οι καθηγητές του ιδρύματος όσο και οι φοιτητές έχουν συνειδητοποιήσει ότι χάνονται πολλά και κάτι πρέπει να γίνει. Η ζημία είναι μεγάλη, καθώς ήδη τρέχει το 3ο κατά σειράν εξάμηνο που οι σπουδές προχωρούν κάτω από ειδικές συνθήκες «θερμοκρασίας και πιέσεως», κάτι που κρίνεται σε σημαντικό βαθμό ως αντιπαραγωγικό.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ δημιούργησε ειδική επιτροπή από μέλη του, τα οποία προετοίμασαν και κατέθεσαν στη διοίκηση του πανεπιστημίου ένα συνεκτικό σχέδιο για τον τρόπο που πρέπει να ανοίξει και πάλι το ΑΠΘ. Ένα ολοκληρωμένο πλάνο ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να φτάσουμε στην υγειονομικά ασφαλή επαναλειτουργία των δια ζώσης δραστηριοτήτων του πανεπιστημίου. Συντονιστής της Επιτροπής είναι ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής σχολής Ηλίας Κονδύλης και μέλη οι Σεραφείμ Αλεξίου (καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), Αλέξανδρος Γαρύφαλλος (καθηγητής, Ιατρικής), Αθανάσιος Κούγκολος (καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου), Ιωάννα Μπίμπου (καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκαπίδευσης) και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης (καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών). Επίσης, στην επιτροπή συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Αλέξης Μπένος. Το σχέδιο της Επιτροπής έγινε αποδεκτό από τη Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ την περασμένη Παρασκευή και ήδη προωθείται αρμοδίως.

Η Επιτροπή διαπιστώνει -μεταξύ άλλων- ότι: «Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απέχει μακράν σε επίπεδο ποιότητας συγκρινόμενη με τη δια ζώσης διδασκαλία. Τα διεθνή εμπειρικά δεδομένα έχουν μεταξύ των άλλων καταδείξει ότι η τηλεκπαίδευση παθητικοποιεί την εκπαιδευτική διαδικασία, μειώνει την αναγκαία διαντίδραση εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, δημιουργεί προβλήματα διαβλητότητας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, στερεί τους εκπαιδευόμενους από την αναγκαία κλινική, εργαστηριακή ή πρακτική άσκηση, η οποία και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ποιοτική ολοκλήρωση των σπουδών τους».

Οι τέσσερις προϋποθέσεις

Η Επιτροπή του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ διαπιστώνει ότι η σταδιακή, μερική και ευέλικτη (ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας) επάνοδος στη δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πρόταση για τη διαφύλαξη του κύρους τους, την προάσπιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και την ουσιαστική υπηρέτηση του κοινωνικού τους ρόλου. Παράλληλα διατυπώνει τους ακόλουθους τέσσερις άξονες προϋποθέσεων προκειμένου να ξεκινήσει με ασφάλεια η επάνοδος στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία:

Πρώτος άξονας: Επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας και αποφυγής συγχρωτισμού

1. Άμεση καταγραφή των αμφιθεάτρων και αιθουσών διδασκαλίας ανά Σχολή και Τμήμα, οι οποίες πληρούν προδιαγραφές επαρκούς αερισμού

2. Άμεση προμήθεια από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ εξοπλισμού απολύμανσης του αέρα για τις παραπάνω αίθουσες και κατά προτεραιότητα εκείνες που είναι απαραίτητες για τη διενέργεια κλινικών μαθημάτων και εργαστηρίων

3. Άμεση προμήθεια και εγκατάσταση από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ μέσων τηλεδιάσκεψης στις παραπάνω αίθουσες, για τη εξασφάλιση δυνατότητας υβριδικών μαθημάτων

Δεύτερος άξονας: Επιδημιολογική επιτήρηση

Κεντρικό ζήτημα για την ασφαλή δια ζώσης επαναλειτουργία του ΑΠΘ αποτελεί η επιδημιολογική επιτήρηση. Δεδομένου του υπαρκτού κινδύνου διασποράς του ιού απαιτείται ο έγκαιρος και έγκυρος έλεγχος της εξέλιξης της επιδημίας στον πληθυσμό του ΑΠΘ. Αυτό επιτυγχάνεται με συνεχείς, τακτικούς δειγματοληπτικούς ή στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους και τη συστηματική και εξαντλητική ιχνηλάτηση των επαφών των διαγεγνωσμένων κρουσμάτων. Βάσει αυτών η επιτροπή του ΕΣΔΕΠ προτείνει:

1. Άμεση εγκατάσταση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο campus του ΑΠΘ, το οποίο θα αναλάβει την ευθύνη οργάνωσης της επιδημιολογικής επιτήρησης στο πανεπιστήμιο με διενέργεια όλων των αναγκαίων δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων (diagnostic testing) σε συμπτωματικούς ασθενείς και την εξαντλητική ιχνηλάτηση (tracing) των επαφών τους.

2. Άμεση εκπόνηση από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το ΑΠΘ σχεδίου για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους (screening) ασυμπτωματικών και χωρίς ιστορικό επαφής με κρούσμα ατόμων κατά την προσέλευση τους στο campus του ΑΠΘ

3. Άμεση οργάνωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές για την καθημερινή αναφορά και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (reporting) ανά ηλικία, φύλο, Σχολή και Τμήμα προκειμένου να καταστεί εφικτή η καθημερινή παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας στο campus και η λήψη στοχευμένων μέτρων περιορισμού της όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο

Τρίτος άξονας: Εμβολιαστική κάλυψη

Απαιτείται άμεσα η εκπόνηση λεπτομερούς σχεδίου για τη διενέργεια και την εσωτερική προτεραιοποίηση των εμβολιασμών των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ. Η επιτροπή του ΕΣΔΕΠ προτείνει:

1. Άμεση έναρξη του εμβολιασμού όλων των μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ

2. Άμεση έναρξη του εμβολιασμού φοιτητριών/των που καλούνται να ολοκληρώσουν την κλινική, πρακτική τους άσκηση καθώς και αναγκαία μαθήματα εφαρμογής (π.χ. ΤΕΦΑΑ, Σχολή Καλών Τεχνών)

Τέταρτος άξονας: Μέτρα αποφυγής διασποράς του SARS-CoV2 εκτός πανεπιστημιακού campus

Τα διεθνή εμπειρικά δεδομένα που σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας σε πανεπιστημιακούς χώρους, καταδεικνύουν τον αυξημένο κίνδυνο διασποράς του SARS-CoV2 στους χώρους εστίασης, σίτισης των φοιτητών καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που αυτές/οί χρησιμοποιούν κατά την μετακίνησή τους από και προς το πανεπιστήμιο. Η επιτροπή του ΕΣΔΕΠ συστήνει την:

1. Αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ προς και από τις Πανεπιστημιακές δομές (εντός και εκτός campus ΑΠΘ) με παράλληλη συνεχή απολύμανσή, εξαερισμό τους και ανώτατο όριο επιβατών

2. Εκπόνηση λεπτομερούς σχεδίου για την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία της Πανεπιστημιακής Λέσχης και των Εστιών.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια