Κίνδυνος να χτιστεί παραθαλάσσιο “φιλέτο” στην Καλαμαριά – Σε ισχύ δυο οικοδομικές άδειες

Κίνδυνος να χτιστεί παραθαλάσσιο “φιλέτο” στην Καλαμαριά – Σε ισχύ δυο οικοδομικές άδειες

Σε νέες περιπέτειες, μετά τη μαρίνα Αρετσούς, μπαίνει ο δήμος Καλαμαριάς, αυτή τη φορά για να αποτρέψει ανοικοδόμηση σε περιοχή “φιλέτο” μπροστά στη θάλασσα, στο Καραμπουρνάκι, δίπλα στο Ναυτικό Όμιλό.

Πρόκειται για δυο οικοδομικές άδειες που είναι σε πλήρη ισχύ, αφού εκδόθηκαν νόμιμα το 2012 από το γραφείο Πολεοδομίας του δήμου, σε εφαρμογή απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και οι ιδιοκτήτες τους μπορούν ανά πάσα στιγμή να χτίσουν κατοικίες, στην κυριολεξία πάνω… στο κύμα. Ωστόσο, το παράδοξο είναι πως ενώ ο δήμος Καλαμαριάς την περίοδο εκείνη προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να προσβάλλει την απόφαση του Εφετείου, δικαιώθηκε το 2016, αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα για να τις ανακαλέσει.

Αντίθετα η νυν δημοτική αρχή, φοβούμενη τις συνέπειες μια τέτοιας κίνησης, πρότεινε την άσκηση ενώπιον του ΣτΕ αιτήσεων ερμηνείας των εν λόγω δικαστικών αποφάσεων, πρόταση που όμως προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και της κοινωνίας της Καλαμαριάς, που υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο παραπέμπει το ζήτημα στις Ελληνικές καλένδες, δεδομένου όπως λένε, οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι απολύτως σαφείς.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος κυλά σε βάρος του δήμου, αφού εδώ και έξι χρόνια, κυρίως η προηγούμενη δημοτική αρχή, με τον τότε δήμαρχο Θ. Μπακογλίδη αντί να εκμεταλλευτεί τη νίκη του στο ΣτΕ, που με δύο αποφάσεις του, 1688/2016 και 1689/2016 έκανε δεκτές τις απόψεις του και ακύρωσε τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι τις εξαφανίζει, δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια να ακυρώσει τις οικοδομικές άδειες και σήμερα ελοχεύει ο κίνδυνος οικοπεδοποίησης ενός μεγάλου παραθαλάσσιου φιλέτου. Και αυτό την ώρα που ο δήμος δίνει μάχη για να κρατήσει καθαρό το παραλιακό μέτωπο, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, ενώ επιχειρεί ακόμη και με ένδικα μέσα να παγώσει το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την επένδυση με real estate στη μαρίνα Αρετσού.

Μάλιστα την ίδια ώρα υπάρχει κίνδυνος μετά την παρέλευση τόσο μεγάλου χρόνου από την έκδοση της απόφασης και μάλιστα μετά την παρέλευση της πενταετίας που λήγει το φθινόπωρο του 2021 να μην είναι επιτρεπτή η ανάκληση.

Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε λόγω μη εκτέλεσης δικαστικής απόφασης, είναι θέμα χρόνου να χτιστούν πολυκατοικίες ή άλλου είδους κτίσματα σχεδόν πάνω στην αμμουδιά.

katharismos1.jpeg
katharismos1.jpeg

Δαρδαμανέλης: Να μη χαθεί κανένα οικόπεδο

Το θέμα των οικοδομικών αδειών στο Καραμπουρνάκι τέθηκε στη χθεσινή τηλε -συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, όπου παρόντος του νομικού συμβούλου του δήμου Κωνσταντίνου Βατάλη, έγινε εκτενής ενημέρωση για την υποβολή αιτήσεων ερμηνείας των 1688/2016 1689/2016 αποφάσεων του ΣτΕ, που σχετίζονται με τις δύο άδειες δόμησης που εκδόθηκαν για την ανέγερση δύο πολυκατοικιών 800 μέτρων επί της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη στο 3-111Β’ οικοδομικό τετράγωνο.

Υπό τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης επιχείρησε να διατυπώσει το σκεπτικό της διοίκησης σχετικά με το γιατί δεν ανακάλεσε τις άδειες, ενώ μπορούσε είπε πως «δεν είναι ώρα να μεταθέτουμε ευθύνες και να λέμε σε ποια υπηρεσία χρεώθηκε η υπόθεση, αλλά να λειτουργήσουμε με γνώμονα το δίκαιο». Ανέφερε ότι πράγματι ο άδεις θα μπορούσαν να ακυρωθούν, ωστόσο έκρινε σκόπιμο να ζητηθεί από το ΣτΕ η ερμηνεία της απόφασης του και ποιες συνέπειες θα αντιμετωπίσει ο δήμος αν τις ανακαλέσει. «Είμαι θετικός ως προς αυτό, παρότι ξέρω πως όποια απόφαση και να ληφθεί στο τέλος θα βρεθώ ενώπιων των δικαστηρίων» σχολίασε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως εκτός από αυτήν τη ενέργεια υπάρχει και η εναλλακτική να προσφύγει ο δήμος επί της γνωμοδότησης του ΣτΕ ζητώντας ερμηνεία για τη συμμόρφωση του.

Η πρόταση του κ. Δαρδαμανέλη δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, καθώς η συζήτηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, ωστόσο ο δήμαρχος ζήτησε να μην ληφθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν συμβουλευτεί έγκριτους νομικούς του ΣτΕ, που εξειδικεύονται σε τέτοια ζητήματα. «Θα έρθω σε επαφή μαζί τους τις επόμενες μέρες, προκειμένου να ενημερωθώ για το τι είναι σκόπιμο να κάνουμε και την τελική απόφαση να την λάβει το δημοτικό συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση του τη Δευτέρα 19 Απριλίου» τόνισε ο ίδιος.

Πάντως δήλωσε στις  παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου ότι δεν θα χαθεί κανένα οικόπεδο στην Καλαμαριά, και πως θα πρέπει για αυτό να δοθεί από κοινού αγώνας. Ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις που είναι βραχνάς για το δήμο, αφού στοιχίζουν πολλά εκατ. ευρώ, ποσά, που όπως είπε, είναι δυσανάλογα του βάρους που μπορεί να σηκώσει.

Συμπεριφερθήκαμε σαν να χάσαμε…

Αντίθετοι με τη θέση της διοίκησης περί αιτήματος στο ΣτΕ για ερμηνεία της απόφασης του 2016, εμφανίστηκαν σύσσωμες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Οι επικεφαλής τους υποστήριξαν ότι οι δυο οικοδομικές άδειες θα πρέπει να ανακληθούν άμεσα τη στιγμή που ο δήμος έχει δικαιωθεί πανηγυρικά.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί συμπεριφερόμαστε σαν να χάσαμε και όχι σαν να νικήσαμε. Είναι ακατανόητο γιατί πρέπει ο δικαιωμένος να προσφεύγει στα δικαστήρια, εφόσον έχει δικαιωθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης του ‘Άρης Τεμεκενίδης και ζήτησε να ληφθεί απόφαση άμεσης υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ.

Για ξεκάθαρη απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έκαναν λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ Ακριτίδης και Γαβριήλ, λέγοντας πως η εν λόγω απόφαση δεν χρίζει περεταίρω ερμηνείας.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια