Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Ψήφισμα για άνοιγμα λιανεμπορίου

Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Ψήφισμα για άνοιγμα λιανεμπορίου

Ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την απόλυτη συμπαράστασή του στον εμπορικό κόσμο της πόλης, έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξει το λιανεμπόριο, εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το απόγευμα, με παρουσία εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου και της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, με το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου το οποίο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, ζητείται να γίνει αναθεώρηση της απόφασης για τη μη λειτουργία του λιανεμπορίου, το συντομότερο δυνατόν. Θυμίζουμε, ότι το μοναδικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης ήταν για “την πορεία της λειτουργίας του λιανεμπορίου και τη στήριξη των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που προέκυψε από την πανδημία της Covid-19”.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκφράζει την απόλυτη συμπαράστασή του στον εμπορικό κόσμο της πόλης, έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στην πόλη μας, όπως έγινε στην υπόλοιπη χώρα.

Ζητούμε την αναθεώρηση της απόφασης αυτής το συντομότερο δυνατό.

Η προάσπιση της δημόσιας υγείας αποτελεί αναμφίβολα το πρωτεύον ζήτημα και σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες, ώστε να στηριχθεί το σύστημα υγείας.

Επιτακτικό αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης είναι να υπάρχει μόνιμος δίαυλος άμεσης και διαρκούς ενημέρωσης του Δήμου μας για τα επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν και τα μέτρα τα οποία συζητιούνται και σχεδιάζονται για την περιοχή μας και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η γνώμη του.

Παράλληλα, θεωρούμε απολύτως αναγκαία τη στήριξη της αγοράς και της οικονομίας της πόλης όχι μόνο με τη σημερινή οικονομική στήριξη, αλλά και την επόμενη μέρα με μονιμότερα μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές”.

Η αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, επισήμανε ότι κατά την άποψή τους, το “click away” και το “click in shop” δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά, προσθέτοντας ότι «τα φαινόμενα με τα κορωνοπάρτυ και τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, όντως επιταχύνουν την διαδικασία (σ.σ. της μετάδοσης) του κορωνοιού».

Συμπλήρωσε δε, ότι αυτοί που συμμετέχουν στα κορωνοπάρτυ «δεν είναι τα παιδιά μας; Δεν είναι οι μαθητές μου; Αυτοί είναι. Έχει επέλθει η κόπωση, έχει επέλθει η άποψη δεν κινδυνεύουν τόσο, ότι είναι νέοι και πρέπει να διασκεδάσουν. Εγώ όμως ρωτώ, εμείς από πλευράς μας τι κάνουμε για τους πείσουμε ότι όσο αναπτύσσετε αυτή τη συμπεριφορά δεν πρόκειται να ανοίξει ποτέ το σχολείο ή η σχολή, η επιχείρησή μου για να συντηρηθεί η οικογένεια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη Είναι Το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός, τόνισε ότι δεν υπήρχε λόγος να παρθεί η απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να τα ταχθούμε στο πλευρό των επιχειρηματιών και των πολιτών.

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, άσκησε κριτική στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, κατηγορώντας τον ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καμία στήριξη και αρωγή για τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε τις προηγούμενες ημέρες με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα. «Η κοινωνία και ο εμπορικός κόσμος έχουν εξαντλήσει την υπομονή και την ανοχή τους», τόνισε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, ζήτησε τη συγκρότηση συντονιστικού παρακολούθησης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη «ώστε να μην αιφνιδιαστούμε ξανά».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, είπε ότι απαίτηση είναι να ανοίξει η αγορά με μέτρα προστασίας και επανέλαβε την πρότασή του για 1.000 ευρώ σε κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό επιχειρηματία με εισόδημα έως 12.000 ευρώ για κάθε μήνα που πέρασε από τον Οκτώβρη του 2020 και όσο διαρκεί η κρίση.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, είπε αρχικά πως είναι αλήθεια ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο όμως από την άλλη μεριά «υποφέρουμε από αυτή την πολιτική του ακορντεόν που δεν αντιμετωπίζει την ουσία των προβλημάτων». Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπιστεί η αιτία αυτής της κατάστασης καθώς «η πολιτική του ακορντεόν έχει αποδειχθεί ότι χρεοκόπησε».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μένουμε Θεσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς, από τη μεριά του υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται τόσο περισσότερα τεστ όσο και σοβαρή ιχνηλάτηση.

Ψήφισμα και από την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σημειώνεται ότι το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο ωστόσο δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία, κατέθεσε σήμερα και η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

“Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης θεωρεί απαράδεκτη την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τρεις περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαϊα) από το μέτρο ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Τα επαναλαμβανόμενα λοκντάουν που δεν αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού, δεν είναι μια λάθος ή παλινωδία της κυβέρνησης. Η ίδια τα επιβάλλει, ομολογώντας την αδυναμία του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες χιλιάδων κρουσμάτων και θυμάτων της πανδημίας αλλά και αρνούμενη επίμονα να ενισχύσει αποφασιστικά, σχεδιασμένα και γενικευμένα τα υγειονομικά μέτρα : μαζικές προσλήψεις στη δημόσια υγεία, άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους, χωρίς αποζημίωση για τους κλινικάρχες, συστηματικά – γενικευμένα τεστ σε όλο το πληθυσμό, με προτεραιότητα στις κύριες πηγές υπερ-μετάδοσης του ιού, τους χώρους δουλειάς (εργοστάσια, υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ κ.λ.π.), τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΟΑΣΘ) κ.λ.π. Η έλλειψη μέτρων οδηγεί σε διαρκές κλείσιμο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που θα μπορούσαν να ανοίξουν με ασφάλεια αν αυτά είχαν εφαρμοστεί.

Το λιανεμπόριο, οι αυτοαπασχολούμενοι και «μικροί» των κλάδων εμπορίου και εστίασης, μετά τα συνεχή λοκντάουν οδηγούνται – σε μεγάλο ποσοστό – σε συρρίκνωση και πολλά λουκέτα ακόμα και στη περίπτωση λήξης των περιοριστικών μέτρων καθώς στις συνέπειες της προηγούμενης δεκαετίας κρίσης καλούνται να υποστούν τις συνέπειες και της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που απλά επιταχύνθηκε από τον κορωνοϊό.

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από το κράτος ώστε ΑΜΕΣΑ να ανοίξουν με ασφάλεια τα μαγαζιά, να μη επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο καθώς είχαν προετοιμαστεί για τις γιορτές του Πάσχα.

Η σύσταση για «ψυχραιμία» και η οικονομική ενίσχυση που εξαγγέλθηκε από τη κυβέρνηση είναι ανεπαρκέστατη για την αντιμετώπιση του συνόλου των επιπτώσεων στο εμπόριο, δεν αφορά στην εστίαση, με θύματα κυρίως τους «μικρούς» των κλάδων αυτών και βεβαίως τους χιλιάδες εργαζόμενους σ’ αυτούς που βιώνουν ή απειλούνται με ανεργία, γενίκευση της ελαστικής εργασίας, απώλεια και των τελευταίων δικαιωμάτων που τους απέμειναν.

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, πέρα από τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα πρόσκαιρης ελάφρυνσης του εμπορίου, ζητά :

Την άμεση αντιμετώπιση της «πηγής του κακού», με αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας (προσλήψεις, επιτάξεις, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, μαζικά τέστ με ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη των πολιτών κ.λ.π.).

Την επίταξη Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις αστικές συγκοινωνίες.

Το άνοιγμα των μαγαζιών με την ταυτόχρονη λήψη όλων των παραπάνω υγειονομικών μέτρων (μαζικά τεστ, click away, click inside).

Πέραν της εξαγγελθείσης από τη κυβέρνηση εφάπαξ ενίσχυσης (που πρέπει να καταβληθεί άμεσα, μέσα στο Απρίλιο) το δημοτικό συμβούλιο ζητά να νομοθετηθεί από

την ίδια η οικονομική ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, όπως :

Η χορήγηση από το κράτος αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ για το 2019, προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, για κάθε μήνα από τον Οκτώβριο 2020 και για όσο διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Η αποζημίωση αυτή να απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου, να είναι ακατάσχετη, να μη συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο, νομικά πρόσωπα του δημοσίου, οργανισμούς τοπικής διοίκησης, να είναι ακατάσχετο και να μη συμψηφίζεται με οφειλές σε πιστωτικά ιδρύματα.

Ζητά τη παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, του δημοσίου, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων.

Πάγωμα και μείωση των οφειλών στα πιστωτικά ιδρύματα, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Τα ποσά που χορηγήθηκαν και θα χορηγηθούν μέσω του προσωρινού μέτρου κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μην επιστρέφονται.

Απαλλαγές από δημοτικά τέλη και μισθώματα δημοτικών εγκαταστάσεων.

Να επιτρέπεται το Δημοτικό Συμβούλιο, να απαλλάσσει από δημοτικά τέλη (τέλος κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ενοίκια για εκγαταστάσειε των ΟΤΑ) για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές καθώς ουσιαστικά εξοβελίζει από αυτές τους παραγωγούς και μικρούς εμπόρους και ενισχύει τη παρουσία σ’ αυτές οργανωμένων επιχειρήσεων.

Για τους εργαζόμενους, που έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη ανεργία και τα ψίχουλα των 534 ευρώ ή να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο λόγω έλλειψης μέτρων και μετράνε θύματα, να ελεγχθούν επιτέλους οι χώρο δουλειάς (και με τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας). Να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη, πρόστιμα κ.λ.π που εισπράττονται απευθείας από το δήμο ή μέσω των λογαριασμών ενέργειας οι άνεργοι, οι ημι-απασχολούμενοι σε κάθε μορφή ελαστικής εργασίας, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε «αναστολή σύμβασης» από την έναρξη της πανδημίας και μετά και για όσο διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα. Να παρθούν μέτρα προστασίας της εργασίας, των δικαιωμάτων τους και της ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζόμενων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ”

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια