Μαγιορκίνης για εικόνες συνωστισμού: Στο τελευταίο μίλι πάμε να σκοντάψουμε

Μαγιορκίνης για εικόνες συνωστισμού: Στο τελευταίο μίλι πάμε να σκοντάψουμε

Τους λόγους για τους οποίους η επιτροπή λοιμωξιολόγων αποφάσισε να μην ανάψει το “πράσινο φως” για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη, εξήγησε σήμερα ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης. 

“Είναι μια κατάσταση δυναμική η επιδημία και δεν αποκλείεται να κληθούμε να ξαναγνωμοδοτήσουμε εκτάκτως. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Έχει ξαναγίνει” τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι οι “συγκεκριμένες περιοχές είναι στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό”. Την Τετάρτη αυτό που εισηγηθήκαν είναι ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με πρώτο το λιανεμπόριο σε συνδυασμό με την αύξηση των δυνατοτήτων σε τεστ όπως το self-test. 

Πρόσθεσε δε, πως κάθε Τετάρτη γίνεται η σύσκεψη για τον επιδημιολογικό χάρτη και “τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Το δεύτερο στοιχείο αφορά το RT που δεν έχει φανεί να κάμπτεται με τη λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχει στα νοσοκομεία στις τρεις αυτές περιοχές”. 

Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού που παρουσιάζουν και οι τρεις περιοχές ειδικότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως “πλέον το καμπανάκι με αυτές τις εικόνες θα το χτυπάμε δέκα φορές αν πέρσι το χτυπούσαμε σε αντίστοιχες εικόνες μία. Η πιθανότητα να γίνουν μεταδόσεις είναι εξαιρετικά υψηλές και έχουμε να κάνουμε και με μεταλλάξεις που έχουν 20% περισσότερη μεταδοτικότητα. Είναι η χειρότερη στιγμή να γίνει αυτό και νομίζω θα δούμε περαιτέρω επιβάρυνση τις επόμενες ημέρες ως αποτέλεσμα αυτών. Είναι μια μάχη που δίνουμε με τον χρόνο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, να βελτιωθεί ο καιρός, να βελτιωθεί η κατάσταση και αυτή τη στιγμή είμαστε στο τελευταίο μίλι και πάμε να σκοντάψουμε”. 

Τι θα γίνει με Λύκεια και Πάσχα

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τα λύκεια, ο καθηγητής υπογράμμισε πως “είναι πιθανό να ανοίξουν στις 12/4 καθώς προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση” ενώ αναφορικά με τις μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα συμπλήρωσε πως “αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρσι δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα. Αλλά αυτή τη στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου. Δεν αποκλείω ότι μπορεί να υπάρξει άνοιγμα, αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει”. 

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια