Συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία και την αντιμετώπιση των οικονομικών της επιπτώσεων

Συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία και την αντιμετώπιση των οικονομικών της επιπτώσεων

Στις 11.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

Η συζήτηση διεξάγεται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων κατόπιν αιτήματος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.

Επιπρόσθετα μέτρα για ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αττική

Το Γενικό Νοσοκομείο του Θριασίου μετατρέπεται σε νοσοκομείο για τη νοσηλεία κρουσμάτων covid-19. Στόχος είναι την Τετάρτη 7 Απριλίου να διαθέτει 130 απλές κλίνες και 33 κλίνες εντατικής θεραπείας και σταδιακά να αναπτύξει έως και 180 κλίνες. Όλα τα non-covid περιστατικά που εξυπηρετούνταν από το Θριάσιο θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές.

Επιπλέον, με τη χρήση καρδιολογικών κλινικών, θαλάμων αρνητικής πίεσης και χειρουργείων δημιουργούνται 51 καινούργιες κλίνες εντατικής θεραπείας (16 στο «Γεννηματάς», πέντε στον Ευαγγελισμό, πέντε στο Λαϊκό, επτά στο Ιπποκράτειο, τέσσερις στο Ελπίς, 10 στο Κωνσταντοπούλειο και τέσσερα στο Αττικόν).

Σε λειτουργία δύο νέα mega εμβολιαστικά σε Ελληνικό και Περιστέρι

Από χθες Πέμπτη, 1η Απριλίου, ο εμβολιαστικός μηχανισμός ενισχύθηκε με τη δημιουργία ακόμα 272 εμβολιαστικών κέντρων. Στον μηχανισμό εντάχθηκαν επίσης και άλλα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα, ένα στο Στάδιο Ξιφασκίας του Ελληνικού και ένα στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Περιστέρι. Έτσι ο συνολικός αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων ανέρχεται πλέον σε 1.073, δηλαδή 55 περισσότερα από τα 1.018 που είχαν ανακοινωθεί το Νοέμβριο.

Από σήμερα, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες 65-69 ετών.

Ο εμβολιαστικός μηχανισμός είναι έτσι έτοιμος να χορηγήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Με βάση το πρόγραμμα παραδόσεων εμβολίων, εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί και μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες.

Σήμερα το πλαίσιο για τα self test

Αναφερόμενη στα διαγνωστικά τεστ η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «ξεκινήσαμε τα τεστ πριν από 12 μήνες με 800 PCR τεστ την ημέρα. Στη συνέχεια εντάξαμε στη στρατηγική μας -και μάλιστα πριν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- τα rapid test. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια και φτάσαμε κατά μέσο έως και τα 50.000 τεστ την ημέρα με ρεκόρ ημέρας που υπερβαίνει και τα 65.000. Μετά από εισηγήσεις των ειδικών αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία για τα self test, ως συμπληρωματικό όπλο στη στρατηγική μας.

Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες χώρες που ήδη τα διαθέτουν στην αγορά, η κυβέρνηση αποφάσισε να δίνονται δωρεάν τέσσερα self test τον μήνα σε κάθε πολίτη. Διενεργήθηκε με απόλυτη διαφάνεια ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους, υπέβαλαν προσφορές 31 εταιρείες και ο φάκελος κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο».

Όπως τόνισε η κ. Πελώνη: «η διάθεσή τους από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self test θα ανακοινωθεί αύριο».

Αλλαγές που εφαρμόζονται πιλοτικά και αποσυμπιεστικά

Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργίακαταστημάτων λιανεμπορίουμε τη χρήση ειδικού κωδικού, άπαξ, με ραντεβού και έως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αλλαγή δεν καλύπτει τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, η επαναλειτουργία των οποίων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το τρίωρο η μετακίνηση για αγορές μπορεί να γίνεται και διαδημοτικά. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού (click away) και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Τα Σαββατοκύριακα, με την αρχή να γίνεται από αύριο Σάββατο 3 Απριλίου, θα επιτρέπεται η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο, με αποστολή SMS με αριθμό 6. Η πρόνοια καλύπτει έως τρία άτομα ή μία οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, θα γίνει αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα,με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ.

Εστίαση: μέχρι 100.000 ευρώ η ενίσχυση ανά επιχείρηση

Νέα δράση μέσω ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης.

Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.

«Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε σε μία ακόμα σημαντική δράση για τον κλάδο της εστίασης, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ. O στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμε, να το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λιβύη

Την Τρίτη 6 Απριλίου, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Λιβύη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσει επίσης την άμεση λειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη.

Πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια