Η Θερμοκοιτίδα της ΑΖΚ έτοιμη για καινοτόμους startuppers

Η Θερμοκοιτίδα της ΑΖΚ έτοιμη για καινοτόμους startuppers

Έτοιμη να υποδεχθεί καινοτόμες start ups, μόλις το επιτρέψει o covid-19, είναι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, που στο νέο της σπίτι, έχει δημιουργήσει μία Θερμοκοιτίδα δημιουργίας για νέους ανθρώπους που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής τους διαδρομής.

Μέσα στους σιωπηλούς μήνες των περιοριστικών μέτρων, η ΑΖΚ, διαμόρφωσε με δικούς της πόρους και με δωρεές εταιρειών, μία έξυπνα σχεδιασμένη και πλήρως εξοπλισμένη Θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στη δημιουργία και του πρώτουΘύλακα Αγροτεχνολογίαςσε έκταση που της έχει παραχωρηθεί για 50 χρόνια από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, στη Θέρμη.

 Ξενάγησαν στους χώρους που προορίζονται για τη φιλοξενία των καινοτόμων start ups,ο πρόεδρος της ΑΖΚ Α.Ε κ. Κυριάκος Λουφάκηςκαιο γενικός της διευθυντής κ. Κώστας Τραμαντζάς.

Η Ζώνη, που τον Ιούνιο του 2020, εγκαινίασε το δικό της σπίτι, μέσα στους προηγούμενους μήνες διαμόρφωσε και εξόπλισε τον 1οκαι το 2οόροφο του κτιρίου στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Φιλικής Εταιρείας, για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει τις start ups, που πέρασαν από το στάδιο της επιχειρηματικής ομάδας, στο εταιρικό, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμες να εγκατασταθούν σε δικούς τους χώρους.

Όσο η ΑΖΚ περιμένει την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για υγιεινομικούς λόγους, πολλές start ups που δουλεύουν σε νέα προϊόντα και εφαρμογές στους κλάδους της Πληροφορικής, του MedHealth αλλά και της Ενέργειας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, είτε για εγκατάσταση στους χώρους της Θερμοκοιτίδας, είτε για χρήση των χώρων της και των υπηρεσιών που προσφέρει.

Όπως είπε ο κ. Λουφάκης, «ελπίζουμε ότι εδώ θα δημιουργηθεί ένα νέο τοπόσημο της πόλης, ένας πόλος συγκέντρωσης νέων επιστημόνων, νέων επιχειρηματιών, ανθρώπων με διάθεση για καινοτομία. Πέραν της φιλοξενίας και των υπηρεσιών που θα προσφέρει σε startuppers η  Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, εξ’ ίσου σημαντικό για τους νέους επιχειρηματίες θα είναι το mingling, η μεταξύ τους προσέγγιση, η ανταλλαγή ιδεών, που λειτουργεί σαν τροφοδότης για τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων».

Όταν τον περασμένο Ιούνιο έγιναν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της ΑΖΚ, διαμορφωμένος ήταν μόνο ο χώρος του ισογείου. Σήμερα, σε δυο ορόφους, υπάρχουν διαμορφωμένες εγκαταστάσεις για τoυς startuppers που χρειάζονται ένα χώρο για να συναντιούνται, να δέχονται πελάτες, να κάνουν παρουσιάσεις, ακόμη και να τον χρησιμοποιούν ως φορολογική έδρα.

Πόλος Καινοτομίας 24/7

Οι χώροι αυτοί, όπως είπε ο κ. Τραμαντζάς, θα είναι διαθέσιμοι και τις 7 ημέρες της εβδομαδας, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των γραφείων της ΑΖΚ. Στη Θερμοκοιτίδα, με ένα αρχικό κόστος εγγραφής, θα  φιλοξενούνται ως και 20 επιχειρηματικές ομάδες, οι οποίες, μέσω συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης, θα μπορούν να κάνουν χρήση των χώρων τόσο στο ισόγειο, όσο επίσης στους ορόφους ‘1’ και ‘2’.

«Η ΑΖΚ, είναι από τα ιδρυτικά μέλη της προθερμοκοιτίδας  ΟΚThess, άλλωστε είχαμε νωρίτερα ξεκινήσει με το Thess InnoHub, άρα γνωρίζουμε τι θέματα αντιμετωπίζουν οι ομάδες που αποφοιτούν από την προθερμοκοιτίδα, μέχρι να γίνουν εταιρείες και μετά, μέχρι να πάρουν το μέγεθος που χρειάζονται για να δημιουργήσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις», πρόσθεσε ο διευθυντής της ΑΖΚ.

«Η Ζώνη δεν έχει σκοπό το κέρδος, θα υπάρχει ένα ποσό για την εγγραφή των εταιρειών και ένα τιμολόγιο, για τις εξτρά υπηρεσίες που ενδεχομένως θα ζητούν», τόνισε ο κ. Λουφάκης.

Για τους startuppers, o 1οςόροφος είναι σχεδιασμένος για co-working. Υπάρχουν ξεχωριστές θέσεις εργασίας αλλά και μικρά σεπαρέ για να μπορούν να δουλεύουν 2-3 άτομα μαζί. Επίσης, υπάρχει ο πάγκος για να μαζευτούν και να συνεργαστούν  περισσότερα άτομα,  ντουλαπάκια για τη φύλαξη αντικειμένων, ενώ ο χώρος είναι εξοπλισμένος με οπτικοακουστικά μέσα και, γρήγορο και σταθερό internet.

Στο 2οόροφο βρίσκονται τα meeting rooms, για 10 άτομα, για πέντε άτομα, χώρος για παρουσιάσεις, αλλά και ιδιαίτερο γραφείο συσκέψεων. Για μεγαλύτερες παρουσιάσεις και εκδηλώσεις, διατίθεται προς χρήση και ο χώρος του ισογείου.

Ο Θύλακας Αγροδιατροφικής Καινοτομίας

«Η Ζώνη ξεκινάει από μία καινοτόμο ιδέα και φθάνει ως μία  πολυεθνική, προσπαθώντας να εξασφαλίσει υποστήριξη σε όλους όσοι εμπλέκονται στο οικοσύστημα καινοτομίας.

«Το 2020 συμβάλαμε καθοριστικά στο να μπει σε τροχιά εκκίνησης το Thess INTEC, το Τεχνολογικό Πάρκο Καινοτομίας 4ηςΓενιάς που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, σε έκταση της ΑΖΚ, η οποία μετέχει στην ΕΑΝΕΠ Thess INTEC και φυσικά παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου», είπε ο κ. Λουφάκης προσθέτοντας:

«Το 2021 είναι η χρονιά του Θύλακα Αγροδιατροφής που θα δημιουργηθεί σε έκταση που για 50 χρόνια παραχωρήθηκε από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα στην ΑΖΚ, στο μόνο φορέα που μπορεί να δημιουργεί θύλακες καινοτομίας.

«Ήδη έχει εγκριθεί η Μελέτη Χωροθέτησης και Δημιουργίας Θύλακα Καινοτομίας και μέσα στους επόμενους μήνες, πιθανώς πριν το καλοκαίρι, θα έχει υπογραφεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Στη βάση των δεδομένων της Μελέτης, επικαιροποιείται και το business plan του 2018».

Από τα 60 στρέμματα που παραχωρήθηκαν στην ΑΖΚ, τα 40 στρέμματα είναι αδόμητα και σε αυτά, βάσει του συντελεστή δόμησης (σ.σ. 0,7) μπορούν να ανεγερθούν κτίρια συνολικού εμβαδού 30.000 τ.μ. περίπου. Από τα παλαιά κτίρια που υπάρχουν σε περιοχή της παραχωρηθείσας έκτασης, μόνο ένα κρίνεται χρησιμοποιήσιμο.

Η δημιουργία του Θύλακα, θα απαιτήσει δαπάνη περίπου 40 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία των βασικών υποδομών αλλά και των κτιρίων στέγασης εταιρειών ή τμημάτων εταιρειών που καινοτομούν στην Αγροδιατροφή.

Σε τούτη τη φάση εξετάζονται οι τρόποι χρηματοδότησης του έργου, όπως π.χ. από το ΠΔΕ, ιδιωτικά κεφάλαια ή και δάνειο της ΕΤΕπ, ενώ κρίσιμη για την προσέλκυση ιδιωτικών εταιρειών στο Θύλακα, θα είναι ηθέσπιση ειδικών κινήτρωνγι’ αυτό και μελετώνται τρόποι υπέρβασης του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

«Η θέσπιση κινήτρων θα γίνει από τα αρμόδια υπουργεία, αλλά ετοιμάζουμε την εισήγησή μας και προφανώς η έννοια του θύλακα είναι το κλειδί με το οποίο θα ξεκλειδωθούν οι εξαιρέσεις των Περιφερειακών Ενισχύσεων. Τις εταιρείες ενδιαφέρει πολύ το θέμα του μη μισθολογικού κόστους, για την προσέλκυση και απασχόληση προσωπικού υψηλών δυνατοτήτων. Το ζήτημα των κινήτρων είναι κρίσιμο για είναι ανταγωνιστικός ένας θύλακας καινοτομίας», κατέληξε ο κ. Λουφάκης.


Πηγή:grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια