Μπορούν τα πράσινα λαχανικά να προστατεύσουν το μυαλό από τη γήρανση;

Μπορούν τα πράσινα λαχανικά να προστατεύσουν το μυαλό από τη γήρανση;

Η λουτεΐνη, μια χρωστική ουσία στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θα μπορούσε να έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία της «κρυσταλλωμένης νοημοσύνης» (crystallized intelligence) σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αναφέρει μια πρόσφατη μελέτη. H «κρυσταλλωμένη νοημοσύνη» είναι η ικανότητα ενός ατόμου να χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχει αποκτήσει καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του. Πλούσιες διατροφικές πηγές της λουτεΐνης είναι οι κρόκοι αυγών, το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η λουτεΐνη παρατηρήθηκε ότι έχει νευροπροστατευτική δράση, κυρίως στην κυτταρική μεμβράνη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η Marta Zamroziewicz, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Illinois, δήλωσε ότι προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι  οι ποσότητες λουτεΐνης που καταναλώνει ένα άτομο, επηρεάζουν την απόδοση των γνωστικών λειτουργιών του με την πάροδο του χρόνου. Η ερευνήτρια  σημείωσε επίσης ότι η χρωστική αυτή ουσία συσσωρεύεται στην φαιά ουσία του ανθρώπινου εγκεφάλου στη διάρκεια της ζωής του και καθορίζει τις γνωστικές του επιδόσεις,  συμβάλλοντας θετικά στην υγιή γήρανση του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μελέτησαν 122 γνωστικά υγιή άτομα, ηλικίας μεταξύ 65 και 75 ετών. Ανέλυσαν την «κρυσταλλωμένη νοημοσύνη» των συμμετεχόντων με τη βοήθεια ειδικών τεστ της κλίμακας νοημοσύνης και μέτρησαν επίσης τον όγκο της φαιάς ουσίας στον κροταφικό φλοιό τους. Οι ειδικοί ανέλυσαν επίσης τη συγκέντρωση λουτεΐνης στον ορό του αίματος και παρατήρησαν ότι, όσοι παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα λουτεΐνης, είχαν καλές επιδόσεις στα συγκεκριμένα τεστ νοημοσύνης και υψηλό όγκο φαιάς ουσίας στο παραϊπποκαμπικό φλοιό του εγκεφάλου τους. 

Ο Aron Barbey, ο καθηγητής ψυχολογίας από το Illinois, σημείωσε ότι η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που ερευνά την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη διατήρηση της κρυσταλλωμένης νοημοσύνης καθώς και το ρόλο της λουτεΐνης στη διατροφή. Και πρόσθετε ότι τώρα πια είναι σαφές ότι η λουτεϊνη επηρεάζει τη δομή του εγκεφάλου ενός ατόμου και θα μπορούσε να σχετίζεται με την κύτταρο-προς-κύτταρο σηματοδότηση ή με διάφορες αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί.  «Τα ευρήματά μας δεν δείχνουν την αιτιότητα», δήλωσε η Zamroziewicz. «Βρήκαμε όντως ότι η λουτεΐνη συνδέεται με την κρυσταλλωμένη νοημοσύνη μέσω του παραϊπποκαμπικού φλοιού".Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης έρχονται να προστεθούν στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ορισμένες διαιτητικές θρεπτικές ουσίες επιβραδύνουν τη γνωστική γήρανση του εγκεφάλου, πρόσθεσε ο Barbey. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging Neuroscience.

Πηγή: itrofi.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια