Δήμος Θεσσαλονίκης: Απέχουν δύο παρατάξεις από την εκλογή νέου προέδρου

Δήμος Θεσσαλονίκης: Απέχουν δύο παρατάξεις από την εκλογή νέου προέδρου

Οι παρατάξεις «Πόλη Ανάποδα» και «Οικολογία Αλληλεγγύη» ανακοινώνουν την αποχή τους από τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Την αποχή τους από τη σημερινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την εκλογή νέου προέδρου μετά τη διαγραφή του Δρόσου Τσαβλή, γνωστοποιούν οι παρατάξεις «Πόλη Ανάποδα» και «Οικολογία Αλληλεγγύη».

Σε σχετική ανακοίνωση, η μεν «Πόλη Ανάποδα» σημειώνει πως η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου είναι «πολύ προβληματική και ελάχιστη σχέση έχει με τους δημοκρατικούς θεσμούς», καθώς, όπως αναφέρει, «στην πραγματικότητα, η διοικούσα παράταξη υποδεικνύει τον εκλεκτό της και έπειτα οι δημοτικοί σύμβουλοι επικυρώνουν την εκλογή του υποδειχθέντα, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση ακόμη και αν η υποψηφιότητά του συγκεντρώσει λιγότερες θετικές από αρνητικές ψήφους».

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», Μιχάλς Τρεμόπουλος, κάνει λόγο για «ακατανόητη βιασύνη» στην ανάδειξη νέου προέδρου, τονίζοντας πως «δεν έχει, ακόμη, προσδιοριστεί το πώς θα διεξαχθεί η συνεδρίαση με κάλπη και ταυτόχρονα με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία προφανώς δεν θα επιτραπεί να υπάρξει η παραμικρή συζήτηση». «Είναι κρίμα να συνοδεύεται εξαρχής η εκλογή και η θητεία του νέου προέδρου με προχειρότητες, μεθοδεύσεις και παρατυπίες ενώ θα μπορούσε η εκλογή να γίνει με νέα πρόσκληση και για την επόμενη Κυριακή» προσθέτει.

Υπνεθυμίζεται πως από τη συνεδρίαση που αναμένεται να ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί, θα απέχει και ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

Σημειώνεται ακόμη πως για να ξεκινήσει η διαδικασία απαιτούνται τουλάχιστον 25 παρόντες.

Η ανακοίνωση αποχής της παράταξης «Πόλη Ανάποδα»:

Η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο για την εκλογή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πολύ προβληματική και ελάχιστη σχέση έχει με τους δημοκρατικούς θεσμούς: στην πραγματικότητα, η διοικούσα παράταξη υποδεικνύει τον εκλεκτό της και έπειτα οι δημοτικοί σύμβουλοι επικυρώνουν την εκλογή του υποδειχθέντα, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση ακόμη και αν η υποψηφιότητά του συγκεντρώσει λιγότερες θετικές από αρνητικές ψήφους! Πρόκειται δηλαδή για διαδικασία ορισμού που δεν έχει καμία σχέση με εκλογές.

Τη διαδικασία αυτή την είχαμε καταγγείλει ήδη την πρώτη φορά που έλαβε χώρα, κατά τη σχετική ειδική συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου 2019. Τότε η προεδρεύουσα κα. Σπανού είχε ρωτήσει απλώς το σώμα αν επικυρώνεται η εκλογή του υποδειχθέντος από την παράταξή του προέδρου και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα με ένα απλό «Επικυρώνεται». Σημειώναμε μάλιστα στην ανακοίνωσή μας την επόμενη μέρα ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που κατέλαβε θέση με βαρύνουσα σημασία, έχαιρε της εκπεφρασμένης (μειοψηφικότατης) αποδοχής μόνο της επταμελούς παράταξης του δημάρχου και των τριών δημοτικών συμβούλων που είχαν καταθέσει δήλωση σύμπραξης.

Κατά συνέπεια, η παράταξή μας «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» θα απέχει από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση για την εκλογή Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενη με τον τρόπο αυτό για τον «νομότυπο» ευτελισμό και αυτού του κορυφαίου θεσμού του δημοτικού συμβουλίου. Ένας ευτελισμός μάλιστα που ενισχύθηκε περαιτέρω από όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες με την αποπομπή του κ. Τσαβλή, τις διεργασίες που ακολούθησαν στη διοικούσα παράταξη και την ανεξαρτητοποίηση της κας Σπανού αφότου είχε αποστείλει η ίδια την πρόσκληση για την ειδική συνεδρίαση.

Η παραπάνω δήλωση απεστάλη από τον δημοτικό σύμβουλο της Πόλης Ανάποδα – Δύναμης Ανατροπής, Κώστα Ξενόπουλο, στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και στον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση αποχής του Μιχάλη Τρεμόπουλου - «Οικολογία Αλληλεγγύη»:

Χθες το βράδυ έστειλα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους το παρακάτω μήνυμα:

Στάλθηκε πριν λίγο ένα email από τον παραταξιακό λογαριασμό του ΓΓ του Δήμου «ΕΥΘ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ | ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου εκτός της διοικούσας πλειοψηφίας.

Κατ' αρχήν θεωρώ θετική την τοποθέτηση κάλπης στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ώστε να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.

Δεν είναι δυνατόν, όμως, να αλλάζει έτσι πρόχειρα η διαδικασία και χωρίς να έχει γίνει νέα πρόσκληση από τον/την προεδρεύοντα/ουσα της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 66 παρ. 4 του ν. 3852/201010, οι δημοτικοί σύμβουλοι δύνανται να ανεξαρτητοποιηθούν με δική τους πρωτοβουλία από τη δημοτική παράταξη στην οποία ανήκουν, μέσω υποβολής γραπτής δήλωσής τους προς το προεδρείο του οικείου δημοτικού συμβουλίου. Κατ' αντιστοιχία με όσα γίνονται παγίως δεκτά στην περίπτωση της παραίτησης αιρετών από αξίωμα, η γραπτή αυτή δήλωση πρέπει να διατυπώνεται κατά τρόπο σαφή, ώστε να προκύπτει η βούληση του δημοτικού συμβούλου να αποχωρήσει, οριστικά, από τη δημοτική παράταξη.

Η προεδρεύουσα κα Ιωάννα Σπανού έχει παραιτηθεί επίσημα από τη διοικούσα παράταξη, με κοινοποίηση στο Πρωτόκολλο του Δήμου, και δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης. Αυτός είναι και ο λόγος που αναλαμβάνει να ορίσει τη διαδικασία ο ΓΓ του Δήμου. Και υιοθετεί τον λεκτικό ακροβατισμό να περιορίζει την παραίτηση σε απλή «δημοσιοποίηση της πρόθεσης της συμβούλου που υπογράφει τη σχετική πρόσκληση να ανεξαρτητοποιηθεί».

Παραμένει ακατανόητη η βιασύνη της διοίκησης Ζέρβα να ορίσει αύριο νέο πρόεδρο, ακόμη και αν δεν έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις για την ειδική αυτή συνεδρίαση. Δεν έχει, ακόμη, προσδιοριστεί το πώς θα διεξαχθεί η συνεδρίαση με κάλπη και ταυτόχρονα με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία προφανώς δεν θα επιτραπεί να υπάρξει η παραμικρή συζήτηση.

Είναι κρίμα να συνοδεύεται εξαρχής η εκλογή και η θητεία του νέου προέδρου με προχειρότητες, μεθοδεύσεις και παρατυπίες ενώ θα μπορούσε η εκλογή να γίνει με νέα πρόσκληση και για την επόμενη Κυριακή. Γι' αυτό και η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» δεν θα συναινέσει στον παραπέρα υποβιβασμό της λειτουργίας του οργάνου και δεν θα παραβρεθώ στη συνεδρίαση.

πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια