Τακτική συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΠτΔ

Τακτική συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΠτΔ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί στις 11:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Αναγνώριση της ταλαιπωρίας των πολιτών

Μηδενική χρέωση δικτύου διανομής τον Φεβρουάριο για όλους τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ αναγνωρίζοντας όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του την ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ζήτησε ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες.

Νέα νομοθετική πρωτοβουλία και ενίσχυση υποδομών

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως προέκυψαν πολλές και διαφορετικές ανάγκες καθώς η πρόσφατη επίθεση του καιρού σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήταν μία από τις σφοδρότερες των τελευταίων 40 ετών. «Ειδικά εδώ στην Αττική χιόνιζε επί 36 ώρες, είχαμε ταυτόχρονα και εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους που ξεπέρασαν πολλές στιγμές τα 10 μποφόρ», είπε. Τόνισε επίσης ότι «πρώτη προτεραιότητα ήταν να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν θύματα, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται, φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού ιδίως στην Αττική, όπου κάθε 2 λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. Και όλα αυτά έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με τη διαδικασία του εμβολιασμού που για λόγους προφανείς πρέπει να συνεχίζεται και να ξετυλίγεται βάση ενός πολύ αυστηρά προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος».

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρχει αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας. «Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο» είπε.

Προανήγγειλε παράλληλα, σημαντική ενίσχυση των υποδομών. «Πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε.

Επαναπρογραμματισμός εμβολιασμών

Όλα τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη επαναπρογραμματίζονται για τις επόμενες μέρες.

Ειδικότερα:

Η ηλικιακή ομάδα 60-64, ετών, καθώς και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού.

Οι ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι το ραντεβού τους.

Όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτή τη στιγμή, ο εμβολιασμός, συνεχίζεται κανονικά για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca».

Επεσήμανε ότι «στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται -σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται -κάθετα- χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79».

Και πρόσθεσε: «Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.

Εκτιμάται έτσι ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από το Μάρτιο, να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά».

Συζητήσεις με τη Βρετανία για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το θέμα έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά γίνονται συζητήσεις και με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενόψει της τουριστικής περιόδου βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών αξιωματούχων. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μια από τις χώρες που στηρίζουν σημαντικά τον ελληνικό Τουρισμό, καθώς κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα περίπου 4 εκατ. Βρετανοί τουρίστες.

Το ζητούμενο είναι να διευθετηθούν τεχνικά θέματα ώστε να διασφαλίζεται η αναγνώριση των εγγράφων με όλες τις πρόνοιες ασφάλειας που απαιτούνται. Το πιστοποιητικό προφανώς δεν θα απαγορεύει τις μετακινήσεις σε πολίτες οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλαδή δεν θα στερεί δικαιώματα, υπογραμμίζουν πηγές. Οι κάτοχοί του ωστόσο θα απαλλάσσονται από γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως το διαγνωστικό τεστ και δεν θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα μόλις έρθουν στη χώρα.

Νέα εφαρμογή OAEΔapp του ΟΑΕΔ

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα εφαρμογή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ΟΑΕΔapp και οι πολίτες μπορούν πλέον να την κατεβάσουν στα κινητά τους τηλέφωνα και τα tablets.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας των πολιτών με τον Οργανισμό αλλά και άμεσης ενημέρωσής τους για προγράμματα που τρέχουν και για ευκαιρίες εργασίας. Περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι πλέον διαθέσιμες εύκολα, άμεσα και με ταχύτητα, ανάμεσα στις οποίες:

· Εγγραφή στο μητρώο ανέργων και ανανέωση του δελτίου ανεργίας.

· Αίτηση για επιδοματικές και άλλες κοινωνικές παροχές όπως το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, οι επιταγές βιβλίων/θεαμάτων κτλ.

· Αίτηση σε προγράμματα κατάρτισης, προεργασίας, πρακτικής άσκησης

· Ενστάσεις επί απορριπτικών αποφάσεων του Οργανισμού

· Αίτηση έκδοσης βεβαίωσης χρόνου ανεργίας, που εκδίδεται άμεσα

· Διαχείριση και άμεση αποστολή βιογραφικού

· Χρήσιμες πληροφορίες που συνδέονται με την ιδιότητα του ανέργου

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα όσον αφορά την ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών από τον ΟΑΕΔ. Εδώ και έναν χρόνο η αίτηση για την επιδότηση ανεργίας και η εγγραφή για έκδοση δελτίου ανεργίας πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, μειώνοντας μεσοσταθμικά κατά 65% τον συνολικό φόρτο επισκέψεων στα υποκαταστήματα του Οργανισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 300.000 πολίτες δεν είναι απαραίτητο να μεταβαίνουν στον ΟΑΕΔ καθώς μπορούν, μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού oaed.gr ή μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών του gov.gr, να εξυπηρετηθούν άμεσα, γρήγορα και εύκολα. Στόχος είναι και το υπόλοιπο 35% των επισκέψεων στα γραφεία του ΟΑΕΔ να μπορεί να αποφευχθεί μέσω της υλοποίησης επιπλέον ψηφιακών υπηρεσιών σταδιακά μέχρι το 2022.

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια