Από τον Θόδωρο στον Σταύρο

Από τον Θόδωρο στον Σταύρο

Ήταν αρχές Μαρτίου του 2004 και στον πρώτο όροφο του Διοικητηρίου, όπου και η έδρα του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης δεν έπεφτε καρφίτσα κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής. Παρέδινε ο Χάρης Καστανίδης του ΠΑΣΟΚ στον Νίκο Τσιαρτσιώνη της ΝΔ και στο υπουργικό γραφείο, όπου είχε στηθεί η εκδήλωση, είχε προσέλθει σύσσωμη η αφρόκρεμα του γαλάζιου στρατοπέδου της πόλης. 

16 χρόνια μετά και την Πέμπτη το πρωί στον ίδιο χώρο η τελετή παράδοσης ήταν αυτό που λένε σεμνή και ολιγομελής εκδήλωση σε ό,τι αφορά τις παρουσίες. Οκτώ όλο και όλο άτομα έδωσαν το παρών στην εκδήλωση κατά την οποία ο απερχόμενος υφυπουργός Θόδωρος Καράογλου παρέδωσε τη σκυτάλη στον Σταύρο Καλαφάτη. Με μοναδική εκπρόσωπο φορέα της πόλης να είναι η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης Μαρία Αντωνίου που στεκόταν στο πίσω μέρος της αίθουσας. Πολιτική Θεσσαλονίκη σε περίοδο σκληρού lockdown λόγω της πανδημίας θα έλεγε κανείς…

Η αλλαγή στο ΥΜΑΘ κρίνεται μάλλον ως βελούδινη. Τόσο ο Θόδωρος Καραόγλου που αποχωρεί όσο και ο Σταύρος Καλαφάτης που ήρθε γνωρίζουν τα λημέρια του υπουργείου, καθώς και οι δύο έχουν περάσει από τη θέση του υπουργού. Ο κ. Καράογλου δύο φορές (το 2012 και τώρα) και ο κ. Καλαφάτης μία το 2009 όταν διετέλεσε ο τελευταίος ΥΜΑΘ της κυβέρνησης Καραμανλή και μία τώρα επί Κυριάκου Μητσοτάκη ως υφυπουργός. Πρόκειται για δύο πολιτικούς με ουκ ολίγα κοινά. Είναι της ίδια γενιάς (60άρης ο Καράογλου, 55άρης ο Καλαφάτης) αλλά και ίδιας κοινοβουλευτικής ηλικίας. Ο μεν Καλαφάτης αναδείχτηκε βουλευτής το 2003, ο δε Καράολγου το 2004. Έχουν πάντως διαφορετικά οπαδικά πιστεύω: Ηρακληδεύς απερχόμενος, Παοκτσής ο διάδοχος.

Φυσικά το μεγάλο στοίχημα είναι το έργο και η θητεία του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, που με βάση τα σημερινά δεδομένα αποτελεί για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και για τη Θεσσαλονίκη την πιο σημαντική υπουργική θέση στην εκάστοτε κυβέρνηση. Μπορεί οι αρμοδιότητες που διαθέτει ο σημερινός ένοικος του Διοικητηρίου να μην είναι πολλές, όμως ο «ΜΑΚ-ΘΡΑ», όπως είναι το παρατσούκλι του κάθε υπουργού, αποτελεί έναν ισχυρό κυβερνητικό παίκτη, ο οποίος συντονίζει σε σημαντικό βαθμό το κυβερνητικό έργο στη Βόρεια Ελλάδα. Ακόμη περισσότερο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που τόσο ο κ. Καράογλου όσο και ο κ. Καλαφάτης ήταν και είναι οι μόνοι βουλευτές σε υπουργική θέση που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη, κάτι που προκάλεσε και παρασκηνιακές γκρίνιες στο γαλάζιο στρατόπεδο του Βορρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και τις δύο φορές που ανέβηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη για να αξιολογήσει την πορεία των έργων και την ατζέντα της Βόρειας Ελλάδας προήδρευσε σε σύσκεψη στο ΥΜΑΘ, έχοντας δίπλα του τον κ. Καράογλου. Αντίθετα δεν εμπλέκεται στη διαχείριση της πανδημίας, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τη θητεία του κ. Καράογλου. Για τον κορονοϊό και την επιδημιολογική διαχείριση το δάκτυλο του κ. Καράογλου έδειχνε πάντοτε είτε προς τον υπουργό Υγείας είτε προς την Πολιτική Προστασία. Και σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και ο διάδοχος του.

Τα δύο βασικά πρότζεκτς της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα -όπως φάνηκε και από την απολογισμό που έκανε ο κ. Καράογλου στην τελετή παράδοσης - παραλαβής- είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ και η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου ThessINTEC, ενώ και η φράση του να γίνει το ΥΜΑΘ ένα μικρό υπουργείο Ανάπτυξης με πολλά επενδυτικά σχέδια είναι σίγουρα χαρακτηριστική για το ποιος είναι ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα.

Είναι σίγουρο ότι ο νέος ένοικος του Διοικητηρίου θα δώσει και αναπτυξιακή πνοή στο υπουργείο, αξιοποιώντας την εμπειρία που είχε κατά την παραμονή του παλιότερα στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός. Ακόμη θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει στραμμένη την προσοχή του στα θέματα της Θεσσαλονίκης, όπως η κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ αλλά και άλλα θέματα πόλης, όπως το FlyOver, ενώ δεν αποκλείεται να βαδίσει και στα χνάρια του προκατόχου του που περιόδευσε πολλές φορές και συχνά στη Βόρεια Ελλάδα. Ακόμη στα σχέδια του νέου ενοίκου του Διοικητηρίου που για 18 μήνες διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της ΚΟ ης ΝΔ συμπεριλαμβάνονται και πρωτοβουλίες που αφορούν στην ενίσχυση της καμπάνιας του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, όπως άφησε να διαφανεί και από την τελευταία του ομιλία στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του.

πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια