Global Shapers Thessaloniki Hub: Οι νέοι που θέλουν μία καλύτερη Θεσσαλονίκη

Global Shapers Thessaloniki Hub: Οι νέοι που θέλουν μία καλύτερη Θεσσαλονίκη

Δεν χωράει αμφιβολία πως το νοιάζεται κανείς για τον τόπο του και να φροντίζει για τη βελτίωση και την πρόοδό του είναι ιδανικό. Αν όλοι νοιάζονταν έστω και σε μικρό ποσοστό για τα παραπάνω, τότε σίγουρα πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά.


Με βάση το παραπάνω σκεπτικό τα μέλη του Global Shapers Thessaloniki Hub στοχεύουν στο να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση υφιστάμενων και αναμενόμενων προκλήσεων, να αξιοποιήσει υπάρχουσες ευκαιρίες και να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία νέων, και να ετοιμάσει τον δρόμο για τη νέα γενιά των φορέων αλλαγής (change makers).

Οι Global Shapers αποτελούν μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) και είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο νέων κάτω των 30 ετών που εργάζονται μαζί για την αντιμετώπιση τοπικών και παγκόσμιων προκλήσεων μέσα από το διάλογο, τη δράση, την αλλαγή.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Διαμαντή, ο οποίος μαζί με τον Αλέξανδρο Ράπτη και την Emily Fisher, αναζήτησαν τους… Shapers της πόλης που πλέον είναι πέντε. Πρόκειται για την Kaitlyn Waters, τη Μαρίνα Τριανταφυλλοπούλου, τον Ορέστη Τσάτσο, τη Δέσποινα Στόικου και τον Παναγιώτη Θεοδώρου.

Μέσα από έρευνα, δράσεις και συνεργασίες, το Hub της Θεσσαλονίκης έχει ως στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση υφιστάμενων και αναμενόμενων προκλήσεωννα αξιοποιήσει υπάρχουσες ευκαιρίες και να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία νέων, και να ετοιμάσει τον δρόμο για τη νέα γενιά των φορέων αλλαγής (change makers).

Global Shapers Thessaloniki Hub: Οι νέοι που θέλουν μία καλύτερη Θεσσαλονίκη, φωτογραφία-1 Global Shapers Thessaloniki Hub: Οι νέοι που θέλουν μία καλύτερη Θεσσαλονίκη, φωτογραφία-2

Μέλη του Global Shapers Thessaloniki Hub μπορούν να γίνουν νέοι από 18 έως 30 ετών που φιλοδοξούν να καταστούν καταλύτες κοινωνικής καινοτομίας που να λειτουργεί ως δημιουργικό εφαλτήριο για νέους ηγέτες ώστε να συνεργαστούν και συν-δημιουργήσουν το μέλλον της πόλης μας, επιφέροντας διαχρονικές αλλαγές.

Στην πρώτη φάση λειτουργίας του Hub της Θεσσαλονίκης στο επίκεντρο βρίσκονται θέματα που αφορούν την εργασία, την απασχόληση και την ανάπτυξη της καριέρας των νέων της Θεσσαλονίκης.  Όραμα του Hub είναι η Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί σε πόλη-επιλογή για νέους εργαζομένους, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μία επιτυχημένη και προσοδοφόρα επαγγελματική πορεία.

Επικοινωνήσαμε με τον ιδρυτή του Hub της Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Διαμαντή, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς αισθάνεται για την καινοτομία του Hub στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην ελπίδα του πως η νέα ευκαιρία που ανοίγεται θα αποτελέσει εφαλτήριο για την “ενεργοποίηση” των νέων: “Πέρα από την ιδιαίτερη τιμή που αισθάνομαι, ως ιδρυτής του εγχειρήματος αυτού, καθώς το όραμά μου το εμπιστευτήκαν οι αξιόλογοι συνεργάτες μου, νιώθω και την ευθύνη απέναντι στους νέους της πόλης που μπορούμε να ωφελήσουμε και με ουσιαστικό τρόπο να έχουμε έναν θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους. Θέλοντας να συνδράμω στις σοβαρές προσπάθειες που ήδη γίνονται από φορείς, εταιρείες και ιδιώτες, θεώρησα πως η παρουσία ενός Hub των Global Shapers θα ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία τόσο για τους νέους που θέλουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Θεσσαλονίκης, όσο και για την πόλη, καθώς συνδέεται άμεσα με έναν διεθνή οργανισμό όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ελπίζω πως αυτή η πρωτοβουλία θα καταστεί ένα δημιουργικό εφαλτήριο για τους νέους, δίνοντάς τους την έμπνευση και την υποστήριξη που χρειάζονται ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες που συμμετέχουν στην εξεύρεση λύσεων. Στην πρώτη φάση λειτουργίας του Hub της Θεσσαλονίκης θα επικεντρωθούμε σε θέματα που αφορούν την εργασία, την απασχόληση και την ανάπτυξη της καριέρας των νέων της πόλης μας, φιλοδοξώντας να συμβάλουμε στην αναβάθμισή της και την εξέλιξη της πόλης σε μία κοινότητα ελκυστική προς τους νέους εργαζομένους, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μία επιτυχημένη και προσοδοφόρα επαγγελματική πορεία”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Shaper της ομάδας, Μαρίνα Τριανταφυλλοπούλου, τόνισε πως η φιλοσοφία είναι πως το γενικότερο καλό της πόλης πρέπει να είναι πιο ψηλά από το ατομικό: “Αισθάνομαι χρέος απέναντι στην πόλη μου. Ανέκαθεν μου άρεσε να προσφέρω εθελοντικά όσα μπορώ. Νιώθω περήφανη που συνεργάζομαι με τα υπόλοιπα μέλη. Οι ιδρυτές δημιουργούν ένα mindset πίσω από κάθε δράση και αυτό μας βοηθάει πολύ. Βάζουν πιο μπροστά την κοινωνία και το συνολικό καλό συγκριτικά με τους εαυτούς μας”, είπε.

Τέλος, η Shaper της ομάδας, Kaitlyn Waters, σημείωσε πως έχει εντυπωσιαστεί από τη συνεργασία των μελών ολόκληρου του δικτύου: “Άκουσα για πρώτη φορά την ιδέα για να ξεκινήσουμε τη δράση στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2020 και σκέφτηκα ότι θα είναι μια υπέροχη ευκαιρία να προωθήσω τη δουλειά μου στο NGO SafePlace Internationl στην Ελλάδα και να συνεργαστώ με άλλους δυναμικούς νέους. Έχω εντυπωσιαστεί με τη συνεργασία ολόκληρου του δικτύου Global Shapers, το οποίο αποτελείται από hub σε 430 και 150 χώρες σε όλο τον κόσμο ως πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Προωθώ την επικοινωνία για το περιβάλλον μέσω του δικτύου Global Shaper, Toplink, σε άλλους Shapers. Τώρα που ξεκίνησε το κέντρο στη Θεσσαλονίκη μαζί με άλλα εφτά μέλη έχουμε επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός project, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της ετοιμότητας όσον αφορά τον εργασιακό τομέα για νέους πτυχιούχους, ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν στις καριέρες που επιθυμούν μέσω καθοδήγησης και διαδικτυακών σεμιναρίων. Μόλις ξεπεραστεί η πανδημία, ελπίζουμε πως όλη αυτή η διαδικτυακή προετοιμασία θα είναι διαθέσιμη και δια ζώσης για όποιον επιθυμεί να γίνει μέρος αυτής της πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη”, ανέφερε.

πηγή: thesstoday.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια