Συνταγή για Σεκέρ Παρέ: Τα ανατολίτικα σιροπιαστά μπισκότα με σιμιγδάλι και αμύγδαλο

Συνταγή για Σεκέρ Παρέ: Τα ανατολίτικα σιροπιαστά μπισκότα με σιμιγδάλι και αμύγδαλο

Σεκέρ Παρέ: Αν αυτές οι δύο λέξεις σας είναι άγνωστες, καιρός να μάθετε τι αντιπροσωπεύουν. Ένα υπέροχο ανατολίτικο γλυκό που μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς.

Το Σεκέρ Παρέ στα τουρκικά σημαίνει «κομμάτι ζάχαρης». Δεν φτιάχνεται εξ ολοκλήρου από ζάχαρη, μην ανησυχείτε.

Αυγά, σιμιγδάλι, αλεύρι, ξύσμα από εσπεριδοειδή είναι μερικά από τα βασικά υλικά αυτού του λαχταριστού κεράσματος. Το σιροπιαστό μπισκότο-μπουκίτσα κοσμείται από ένα ολόκληρο αμύγδαλο ή φουντούκι.

Αν τύχει και δοκιμάσετε να το φτιάξετε όταν θα αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, μπορείτε να το συνοδεύσετε με παγωτό.

"Το Σεκέρ Παρέ είναι το πιο γρήγορο σιροπιαστό που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι. Ένα γλυκό όλο αρώματα και γεύση» δηλώνει ο σεφ Δημήτρης Μακρυνιώτης που υπογράφει την εκτέλεση της συνταγής που ακολουθεί.

Πάμε να δούμε τα υλικά και όλα τα βήματα για να το φτιάξετε.

Υλικά για τα σεκέρ παρέ

250 γρ. βούτυρο αγελάδος

150 γρ. ζάχαρη άχνη

4 μεσαία αυγά

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

460 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσης

1 κ.γ μπέικιν πάουντερ

Ξύσμα απο ένα λεμόνι

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Αμύγδαλα ωμά με την φλούδα (περίπου 60 αμύγδαλα)

Υλικά για το σιρόπι:

375 ml. νερό

750 γρ. ζάχαρη

Λίγο μέλι

1 ξύλο κανέλας

Συνταγή για Σεκέρ Παρέ: Τα ανατολίτικα σιροπιαστά μπισκότα με σιμιγδάλι και αμύγδαλο, φωτογραφία-1

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και τα ξύσματα και τα χτυπάμε με το φτερό σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν καλά.

Έπειτα συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά που πριν έχουμε χτυπήσει μέχρι να απορροφηθούν.

Αμέσως μετά με τη βοήθεια μιας μαρίζ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι.

Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια των 20 περίπου γραμμαρίων και τα τοποθετούμε αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Έπειτα σφηνώνουμε ένα αμύγδαλο σε κάθε ένα μπαλάκι στο κέντρο του. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Εκτέλεση για το σιρόπι: 

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα να πάρουν μια βράση.

Έπειτα κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και όπως είναι καυτό σιροπιάζουμε τα σεκέρ παρέ που μόλις έχουμε βγάλει από τον φούρνο στο ίδιο ταψί χωρίς να αφαιρέσουμε το αντικολλητικό χαρτί.

Για τη δεύτερη φουρνιά σεκέρ παρέ, απλά ζεσταίνουμε λίγο το σιρόπι αν έχει κρυώσει και σιροπιάζουμε.

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί:

Πηγή: bovary.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια