Θεσσαλονίκη: Από τα ξημερώματα στις εκκλησίες για τον αγιασμό

Θεσσαλονίκη: Από τα ξημερώματα στις εκκλησίες για τον αγιασμό

Χωρίς τη ρίψη του σταυρού σε ανοιχτό χώρο, αλλά με ανοιχτές εκκλησίες και τήρηση των μέτρων γιορτάζονται σήμερα τα Θεοφάνεια.

Στη Θεσσαλονίκη οι πιστοί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τους ναούς από τα ξημερώματα της μεγάλης γιορτής για να μπορέσουν να μπουν στις εκκλησίες και να πάρουν τον αγιασμό.

Από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έχουν συγκεντρωθεί πιστοί έξω από τον κλειδωμένο Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης όπου πριν από λίγο μετέβησαν αστυνομικοί αλλά η παρουσία τους είναι διακριτική.

Όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ναού οι θέσεις έχουν καταληφθεί ήδη και θα ανοίξουν οι πόρτες για τους πιστούς στις 8.30 πμ ώστε να μπορέσουν να πάρουν τον αγιασμό σε μπουκαλάκια.

παναγια-φανερωμενη-3
παναγια-φανερωμενη-3
παναγια-φανερωμενη-2
παναγια-φανερωμενη-2
Θεσσαλονίκη: Από τα ξημερώματα στις εκκλησίες για τον αγιασμό, φωτογραφία-3

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων όπου άρχισε η Θεία Λειτουργία με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών, ενώ η παρουσία των αστυνομικών έξω και από τον συγκεκριμένο ναό είναι διακριτική.

αγιοι-παντες
αγιοι-παντες
Θεσσαλονίκη: Από τα ξημερώματα στις εκκλησίες για τον αγιασμό, φωτογραφία-5 Θεσσαλονίκη: Από τα ξημερώματα στις εκκλησίες για τον αγιασμό, φωτογραφία-6

Από τις πρώτες πρωινές ώρες και πριν την… έλευση των ψαλτών συμπληρώθηκε ο αριθμός των 10 ατόμων και στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, με ηχητικά μηνύματα από τα περιπολικά της ΕΛΑΣ και με παραινέσεις από τους αστυνομικούς για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών. Στη Θεσσαλονίκη, την τήρηση των μέτρων για τον σημερινό εορτασμό επιβλέπει ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Υποστράτηγος, Γιώργος Δούβαλης.

Θεσσαλονίκη: Από τα ξημερώματα στις εκκλησίες για τον αγιασμό, φωτογραφία-7 Θεσσαλονίκη: Από τα ξημερώματα στις εκκλησίες για τον αγιασμό, φωτογραφία-8 Θεσσαλονίκη: Από τα ξημερώματα στις εκκλησίες για τον αγιασμό, φωτογραφία-9 Θεσσαλονίκη: Από τα ξημερώματα στις εκκλησίες για τον αγιασμό, φωτογραφία-10 Θεσσαλονίκη: Από τα ξημερώματα στις εκκλησίες για τον αγιασμό, φωτογραφία-11

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Μάλιστα σε εγκύκλιο που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους μητροπολίτες όλης της χώρας ζητεί «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων».

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν Αγίου Θεράποντα Τούμπας. Οι πιστοί προσέρχονται μεμονωμένα για να προσευχηθούν να πάρουν λίγο αγιασμό και να φύγουν.

Θεσσαλονίκη: Από τα ξημερώματα στις εκκλησίες για τον αγιασμό, φωτογραφία-12

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια