Βατόπουλος: Δεν έχουμε πειστεί ότι ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο μεταδοτικός

Βατόπουλος: Δεν έχουμε πειστεί ότι ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο μεταδοτικός

Κρίσιμα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην πρώτη συνεδρίασή τους για το 2021. Στα επιδημιολογικά δεδομένα που θα εξεταστούν για να ληφθούν οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, θα συνεκτιμηθεί και το έκτακτο: ο μεταλλαγμένος ιός της Μεγάλης Βρετανίας που εντοπίστηκε στη χώρα.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν ή να αρθούν το επόμενο διάστημα, ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός της Μεγάλης Βρετανίας, που εντοπίστηκε χθες Κυριακή (3/1) στην Ελλάδα; Είναι ένα ερώτημα που θα απασχολήσει τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνεδρίασης.

Σε σχετική ερώτηση του iatropedia.gr, ο Kαθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρει ότι πολλοί επιστήμονες στην Ελλάδα δηλώνουν προς το παρόν δύσπιστοι, ως προς την επικινδυνότητα του νέου στελέχους.

“Κυκλοφορούν δεκάδες μεταλλαγμένα, ο ιός μεταλλάσσεται συνέχεια και υπάρχουν πολλά στελέχη: υπάρχει ισπανικός κλώνος, αμερικάνικος κλώνος, υπάρχουν πολλοί. Εγώ δεν έχω πειστεί και κανείς δεν έχει πειστεί ότι αυτό το στέλεχος είναι χειρότερο από αυτά που κυκλοφορούν. Δεν έχει τεκμηριωθεί. Δεν ξέρω γιατί και δεν έχω καταλάβει γιατί ο συγκεκριμένος νέος τύπος έχει κάνει όλη αυτή η φασαρία”, σημειώνει ο καθηγητής.

Οι λοιμωξιολόγοι, ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Βατόπουλος, δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για την παρουσία του νέου στελέχους του κορωνοϊού στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης. Όσον αφορά, το εάν υπάρχει περίπτωση να σχετίζεται η παρουσία του νέου στελέχους του κορωνοϊού στη χώρα, με την προχθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το lockdown -με τη μορφή που είχε πριν από την περίοδο των εορτών- ο Καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι οι επιστήμονες δεν είχαν σε αυτό καμία ανάμειξη:

“Η κυβέρνηση αποφάσισε μόνη της τα νέα μέτρα, η επιτροπή δεν είχε ενημέρωση. Δεν το θεωρώ αυτό ότι είναι κακό, ως γεγονός το λέω. Η κυβέρνηση κυβερνάει κι έχει κάθε δικαίωμα να παίρνει μέτρα και έκτακτα μέτρα κι ό,τι νομίζει. Απλώς δεν είχε καμία ενημέρωση η επιτροπή και δεν έχουμε καμία γνώση των μοριακών τεστ. Εγώ τουλάχιστον δεν ενημερώθηκα”, τονίζει.

“Το άνοιγμα εμπορικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των εορτών ήταν μια παρένθεση”

Από την άλλη ο καθηγητής υποστηρίζει ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το lockdown, όπως αυτό ίσχυε πριν από τις γιορτές:

“Εμένα δεν με εξέπληξε μου φάνηκε λογικό. Η εξαίρεση στο lockdown ήταν τα κομμωτήρια που άνοιξαν, τα βιβλιοπωλεία και το clickaway. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι χαλάρωσαν τα μέτρα για τις γιορτές και τώρα επανερχόμαστε στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή στην κανονικότητα του lockdown”, αναφέρει ο κ. Βατόπουλος.

πηγή: .thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια