Διπλάσιες ανάγκες για συσσίτια και παροχές τις φετινές γιορτές

Διπλάσιες ανάγκες για συσσίτια και παροχές τις φετινές γιορτές

Μία «ομοβροντία» κοινωνικών δράσεων έχει ετοιμάσει και ήδη υλοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης με επίκεντρο τους ευάλωτους πολίτες, ειδικά για τις ημέρες των εορτών και εστιάζοντας τόσο σε μοναχικούς ανθρώπους, όσο και σε οικογένειες, δηλώνει στη «ΜτΚ» ο Χαράλαμπος Αηδονόπουλος, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής.

Εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού η εκκλησία έχει αναστείλει σε μεγάλο βαθμό τα συσσίτια, καθώς η μη προσέλευση των πιστών στους ναούς έχει αδειάσει και τα παγκάρια. Ως εκ τούτου, ο δήμος κλήθηκε να καλύψει διπλάσιες ανάγκες από αυτές που έχει υπό την ευθύνη του, επιτυγχάνοντάς το με τη βοήθεια χορηγών και εντοπίζοντας επιπλέον πόρους από το υπάρχον πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για άπορους πολίτες, υπογραμμίζει ο κ. Αηδονόπουλος.

Τρόφιμα και «πακέτα αγάπης»

Οι διανομές τροφίμων προέρχονται από δωρεές φορέων και επιχειρήσεων εστίασης, οι οποίες ανταποκρίθηκαν θετικά σε σχετικό κάλεσμα του κεντρικού δήμου. Έχουν ήδη ξεκινήσει και καλύπτουν ολόκληρη την εορταστική περίοδο για όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος.

Ο δήμος ξεκίνησε να διανέμει προϊόντα κοινωνικού παντοπωλείου σε 330 ωφελούμενους και πακέτα τροφίμων σε 400 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Αξιοποιώντας χορηγίες, θα προσφέρει στα τέλη Δεκέμβρη, περίπου 2.500 κιβώτια με διάφορα απαραίτητα είδη για τα Χριστούγεννα, σε όσους δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο πρόγραμμα βοήθειας, αλλά ήταν στο όριο για να ενταχθούν. Είναι οι λεγόμενοι «κρυφοί» που διστάζουν να εγγραφούν σε κοινωνικές δομές, λέει ο αντιδήμαρχος. Τα εν λόγω κιβώτια παραδίδονται με «σεμνό» τρόπο από τους ανθρώπους των κοινοτήτων, σημειώνει ο κ. Αηδονόπουλος.

Στην «αγκαλιά» του δήμου

οι ωφελούμενοι της εκκλησίας

Στο ίδιο μοτίβο, στις 29, 30 Δεκεμβρίου και στις 5 Ιανουαρίου, ο δήμος έχει προγραμματίσει να μοιράσει συνολικά 1.200 πακέτα που περιέχουν όλα τα απαραίτητα είδη τροφίμων που χρειάζεται ένα νοικοκυριό αυτές τις ημέρες, στηρίζοντας έτσι και τους ωφελούμενους των συσσιτίων των εκκλησιών της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και των ωφελούμενων συσσιτίων φορέων και συλλόγων που έχουν αιτηθεί τη συνδρομή του δήμου καθώς και πολιτών - οικογενειών με οικονομική αδυναμία ως πληττόμενων από την πανδημία. Το ίδιο έπραξε ο δήμος και παραμονή Χριστουγέννων. Μάλιστα οι πολίτες που έχουν παιδιά λαμβάνουν και πακέτα με ρούχα, βιβλία και παιχνίδια, ενημερώνει ο κ. Αηδονόπουλος.

Την ίδια ώρα κανονικά εξελίσσεται η διανομή προϊόντων του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)». Η διανομή πραγματοποιείται σε μικρότερες ομάδες δικαιούχων για την αποφυγή συγχρωτισμού, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος. Το πρόγραμμα καλύπτει 350 οικογένειες με παιδιά έως τεσσάρων ετών. Εκτός από τα εορταστικά γεύματα που παρέχει ο δήμος στους ωφελούμενους των συσσιτίων της εκκλησίας, από τις 10 Δεκεμβρίου παρασκευάζει καθημερινά για αυτούς στο μαγειρείο του παιδικού σταθμού «Μέγας Αλέξανδρος» και για όσο παραμένει η ανάγκη λόγω πανδημίας, 650 μερίδες φαγητού. Αποδέκτες των γευμάτων είναι οι ωφελούμενοι των συσσιτίων των εκκλησιών και των φορέων όπως προαναφέρθηκε, καθώς επίσης και μέλη συλλόγων που έχουν αιτηθεί τη συνδρομή του δήμου, μουσικοί και άνθρωποι της τέχνης που βρίσκονται σε αδυναμία, άστεγοι και 75 ανήμποροι ωφελούμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Εορταστικά γεύματα

Μπορεί ο κορονοϊός να εμποδίζει τη διοργάνωση μεγάλων γευμάτων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, ωστόσο ο δήμος ετοιμάζει πακέτα με εορταστικά γεύματα για τις παραμονές Πρωτοχρονιάς και Φώτων, όπως έπραξε και στις 24 Δεκεμβρίου.

Τα πακέτα διανέμονται στο περίπτερο 2 εντός της ΔΕΘ σε ατομικές συσκευασίες. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα αποτέλεσε χορηγία του ΑΠΘ και αντιστοίχως με τη χορηγία της εταιρείας «Φυσικό Αέριο - Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» και διαμέσου εταιρειών catering ετοιμάζεται το πρωτοχρονιάτικο γεύμα που θα αφορά 300 άτομα. Για το γεύμα της παραμονής των Φώτων πάντως, ο κ. Αηδονόπουλος... δέχθηκε τα τρόφιμα να μην είναι νηστίσιμα, αφού δεν θα υπάρχει, ως είθισται, ο αγιασμός την επομένη.

Προσφορά της Λέσχης Αξιωματικών στους άστεγους

Εξάλλου, στις 27 Δεκεμβρίου, «γίνεται το καθιερωμένο γεύμα που προσφέρει η Λέσχη Αξιωματικών σε απόρους και αστέγους. Ειδικά για φέτος ζήτησα να διατεθεί στους αστέγους στην καινούρια δομή εντός ΔΕΘ. Στους περιπλανώμενους αστέγους», σημειώνει ο κ. Αηδονόπουλος, για να προσθέσει πως στο φιλοξενείο και στο υπνωτήριο αστέγων, τα γεύματα διανέμονται κανονικά κατά την εορταστική περίοδο. Επιπλέον, στις κοινωνικές δομές του δήμου τηρούνται και φέτος τα «πατροπαράδοτα» έθιμα, όπως η κοπή της βασιλόπιτας, πάντα όμως με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, διαβεβαιώνει ο ίδιος.

Μηδενικά κρούσματα στις κοινωνικές δομές

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής επισημαίνει ότι από την έναρξη της πανδημίας, δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού σε πολίτη, ή υπάλληλο στις κοινωνικές δομές του δήμου. Υπενθυμίζει, δε, ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου, κατόπιν του πρώτου εν Ελλάδι κρούσματος κορονοϊού, είχε εγκαταστήσει αντισηπτικά σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες και σχεδόν ταυτόχρονα είχε δώσει οδηγία για την εφαρμογή μάσκας και γαντιών από το προσωπικό.

Κ. Ζέρβας: Ηθικό καθήκον

να μεριμνήσουμε για όλους

«Είναι υποχρέωσή μας αλλά κυρίως ηθικό καθήκον να στηρίξουμε, να αγκαλιάσουμε και να μεριμνήσουμε για όλους. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος και απροστάτευτος, όχι μόνο τώρα -αυτήν την περίοδο- αλλά κάθε ημέρα του χρόνου», σημείωσε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπερθεματίζοντας ακολούθως τη συνεισφορά μίας πληθώρας επιχειρήσεων, επαγγελματιών και πολιτών, μέσω δωρεών και προσφορών.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια