Μερικά εντυπωσιακά πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τα Χριστούγεννα

Μερικά εντυπωσιακά πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τα Χριστούγεννα

Στις 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή τα Χριστούγεννα, η Ορθόδοξη και η Καθολική εκκλησία γιορτάζει την γέννηση του Ιησού, όμως σύμφωνα με την Βίβλο, ο Ιησούς Χριστός μάλλον γεννήθηκε την άνοιξη. Η συγκεκριμένη ημερομηνία όμως που έχει καθιερωθεί συμπίπτει με τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια, που ταυτίζονται με τα αρχαία Κρόνια.

Εκτός από τις τυπικές θυσίες, η γιορτή περιλάμβανε επίσης δημόσια αργία, καθώς και διάφορα έθιμα, όπως την ανταλλαγή μικρών δώρων ή υπαίθριες αγορές. Εκείνες τι μέρες μάλιστα επιτρέπονταν τα τυχερά παιχνίδια ακόμα και για τους δούλους.

Στη Ρωσία, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο, τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά στις 7 Ιανουαρίου, λόγω του ότι η Ορθόδοξη εκκλησία χρησιμοποιεί για τις θρησκευτικές γιορτές το παλαιό ημερολόγιο.

Μερικά εντυπωσιακά πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τα Χριστούγεννα, φωτογραφία-1

Τα Χριστούγεννα όμως δεν ήταν πάντα μια επίσημη γιορτή. Μάλιστα από το 1659 έως το 1681, οι Πουριτανοί της Βοστόνης είχαν απαγορεύσει τους εορτασμούς και τιμωρούσαν με αυστηρά πρόστιμα τους παραβάτες. Επίσης η Καθολική Εκκλησία είχε αρχικά απαγορεύσει την ανταλλαγή δώρων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, καθώς πίστευε ότι παρουσιάζουν σχέση με τον παγανισμό. Ωστόσο, η απαγόρευση άρθηκε αργότερα.

Το «merry» της ευχής «Merry Christmas» παραπέμπε αρχικά στην ελαφριά ζάλη από το αλκοόλ –εξ ου και η ευχή θεωρούταν τον 19ο αιώνα ταμπού.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που αυτές τι μέρες βρίσκεται σε όλα τα σπίτια χρωστάει την καταγωγή του στον πρίγκιπα Αλβέρτο, σύζυγο της βασίλισσας Βικτωρίας. Ωστόσο, η καθιέρωση της παράδοσης ανήκει «δικαιωματικά» στην «καλή βασίλισσα Charlotte» (1744-1818), τη Γερμανίδα σύζυγο του Γεωργίου του Γ' με εντολή της οποίας στήθηκε το πρώτο γνωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Queen's Lodge τον Δεκέμβριο του 1800.

Πηγή: bovary.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια