Θεσσαλονίκη: Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις με μπογιές σε υποκαταστήματα της ΔΕΔΔΗΕ

Θεσσαλονίκη: Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις με μπογιές σε υποκαταστήματα της ΔΕΔΔΗΕ

Η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με μπογιές που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ σε υποκαταστήματα της ΔΕΔΔΗΕ.

Με ανακοίνωση της η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία σημειώνει ότι η πράξη της έρχεται ως απάντηση στη διακοπή ηλεκτροδότησης σε κατοικίες ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στην ανακοίνωση αναφέρονται διάφορες περιπτώσεις διακοπής ρεύματος με πρώτη αυτή που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες σε σπίτι καρκινοπαθή με 80% αναπηρία.

«Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Να μπλοκάρουμε τα κοψίματα ρεύματος. Να υψώσουμε αναχώματα κόντρα στην υποτίμηση των ζωών μας». Με αυτά τα μηνύματα ολοκληρώνεται η ανακοίνωση της ανάληψης ευθύνης για τις δύο επιθέσεις.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης:

Το βράδυ της Τετάρτης 23/ 12/ 2020 πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις με χρώματα και σπρέι στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ/ ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκονται στις οδούς  Αγίου Δημητρίου 37 και Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 63.

Λες και δεν αρκεί η πανδημία∙ μια μόνιμη απειλή για την υγεία και την ζωή, ειδικά των ευπαθή ομάδων, και μάλιστα σε συνθήκες κατάρρευσης του ΕΣΥ λόγω της συστηματικής κυβερνητικής αδιαφορίας…

Λες και δεν αρκεί η όλο και πιο γενικευμένη υποβάθμιση των όρων εργασίας και ζωής, μετά από δέκα χρόνια μνημονιακής κρίσης, στα οποία ήρθε και «κούμπωσε» η κρίση λόγω της πανδημίας…

Λες και δεν αρκούν η γενικευμένη φτώχεια, η ανεργία, οι απολύσεις, η ακραία εντατικοποίηση της εργασίας, μιας και -όπως έχουμε «εμπεδώσει» πλέον- σε κάθε κρίση τον λογαριασμό τον πληρώνει πάντα η κοινωνική βάση…

Κι όμως. Σύμφωνα τουλάχιστον με την ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ (ο διαχειριστής του δικτύου διανομής, συνεργεία του οποίου αναλαμβάνουν, μετά από εντολή της ΔΕΗ, τα κοψίματα), τα παραπάνω δεν αποτελούν επαρκείς «προκλήσεις» στην ζωή κάποιου. Ούτε μάλιστα όταν συνδυάζονται με καρκίνο, διαβήτη, 80% αναπηρία… Γι’ αυτό και δε διστάσανε να κόψουν το ρεύμα σε κάποιον με τα προαναφερθέντα προβλήματα, πριν λίγες μέρες, στην Θεσσαλονίκη.

Το παραπάνω κάθε άλλο παρά «μεμονωμένο περιστατικό» είναι. Απλώς αυτό, εξαιτίας της άμεσης κινητοποίησης του συλλόγου καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης και του συλλόγου εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, πήρε διαστάσεις (και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους αυτούς που κινητοποιήθηκαν άμεσα με παρεμβάσεις και καταγγελίες για το περιστατικό). Ένα ακόμα πρόσφατο περιστατικό που πήρε διαστάσεις, ήταν αυτό στην Αγία Βαρβάρα της Αθήνας, οπού το κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ που έκοβε το ρεύμα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, συνόδευε διμοιρία των ΜΑΤ. Σαν να μην έφτανε αυτό, η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της δικαιολόγησε το περιστατικό λέγοντας ότι αυτή η «κοινή επιχείρηση» της ΕΛ.ΑΣ&ΔΕΔΔΗΕ έγινε σε… οικισμό Ρομά. Ο Δήμος Αγ. Βαρβάρας βέβαια, δήλωσε ότι δεν υπάρχει οικισμός Ρομά, αλλά σε κάθε περίπτωση, αναμενόμενα προκύπτει σαν συμπέρασμα α) ότι η ΔΕΗ όχι μόνο γνωρίζει την φυλετική ή εθνική καταγωγή του κάθε πελάτη της αλλά και τον αντιμετωπίζει ανάλογα με αυτήν και β) ότι αν κάποιος είναι Ρομά, σύμφωνα με την ΔΕΗ, σημαίνει αυτόματα ότι μένει σε καταυλισμό (ακόμα και όταν δεν υπάρχει τέτοιος) αλλά και ότι είναι επικίνδυνος, οπότε απαιτείται μια διμοιρία ΜΑΤ… προληπτικά.

Άλλα πρόσφατα περιστατικά ήταν αυτό με μια μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά στο Παγκράτι και ένα για μια μιρκοοφειλή στην Ροδόπη, την ώρα μάλιστα που μαθητής παρακολουθούσε τηλεκπαίδευση.
Υπάρχουν φυσικά και αναρίθμητα περιστατικά που μένουν στην αφάνεια. Κάθε χρόνο η ΔΕΗ στέλνει περίπου 300.000 εντολές κοψίματος στον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς καμία μέριμνα ή ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση σε ευπαθείς ανθρώπους και άπορες οικογένειες, την ίδια στιγμή που μεγάλες επιχειρήσεις χρωστάνε υπέρογκα ποσά, χωρίς προφανώς να έχουν ούτε κατά διάνοια αντίστοιχη αντιμετώπιση.
Η ΔΕΗ βάζει το κέρδος πάνω από τέτοιες «ευαισθησίες» και «αγκυλώσεις», όπως είναι ο -στοιχειώδης- σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή. Το έχει αποδείξει αυτό και με το παραπάνω. Αλώστε, ήταν στα χρόνια της κρίσης, που οι επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έγιναν σταθερό φαινόμενο. Όταν λοιπόν δεν έχεις να πληρώσεις, θα σου κόψει το ρεύμα, χειμωνιάτικα και εν μέσω πανδημίας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα κινδυνεύεις να πεθάνεις. Έτσι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά, έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός, έτσι λειτουργούν οι σωστές επιχειρήσεις, έτσι λειτουργούν οι σωστές μαφίες, έτσι έρχεται  η ανάπτυξη. Αν δεν ξέρει άλλωστε η εν λόγω επιχείρηση που φέτος ανακοίνωσε ότι έχει επταπλάσια λειτουργικά κέρδη σε σχέση με πέρσι (κερδίζοντας τα επαινετικά σχόλια των Μητσοτάκη και Χατζιδάκι), τότε ποιος θα ξέρει, οι «άνεργοι» και οι «άεργοι», οι «αντι-παραγωγικοί» και οι «περισσευούμενοι»;

Ήδη από τον Σεπτέμβριο ήταν σαφές ότι ο φετινός χειμώνας, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να ξεκινάει και την οικονομική κρίση που έρχεται πίσω από αυτό, θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Η αδιαφορία της κυβέρνησης για την προστασία της υγείας της κοινωνικής βάσης είναι πλέον εδώ και καιρό εμφανής σε όλους. Αν και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το φθινόπωρο, θεωρούταν δεδομένο, το κράτος επέλεξε την τακτική της θανατοπολιτικής. Μηδαμινή ενίσχυση του ΕΣΥ, χρυσοπληρωμένη ενοικίαση αντί επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 οι δαπάνες για την υγεία είναι μειωμένες κατά 532 εκατομμύρια ευρώ, οι συνθήκες στα Μ.Μ.Μ. παραμένουν άθλιες, μιας και η γέννηση λεωφορείων δεν είναι τόσο εύκολη όσο αυτή των περιπολικών και τέλος επικρατεί συνωστισμός σε όποιους κλάδους παραγωγής παραμένουν σε λειτουργία.

Αντίθετα η κυβέρνηση δεν ολιγώρησε στην ψήφιση νόμων που επιτίθενται στην κοινωνική βάση. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας έρχεται για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην πρώτη κατοικία, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο καταργεί στην πράξη το 8ωρο, διαλύει το σύστημα επίλυσης εργατικών διαφορών προς όφελος φυσικά της εργοδοσίας, διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις απολύσεις και προωθεί τα εργοδοτικά λοκ άουτ και την απεργοσπασία προσπαθώντας να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τον εργατικό συνδικαλισμό. Ο νόμος περί ρύθμισης των πορειών, που η κυβέρνηση πέρασε νωρίτερα, επίσης σε συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας, καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα στη διαδήλωση, εξουσιοδοτώντας την αστυνομία να αποφασίζει ποιες πορείες θα γίνονται και με ποιους όρους.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την υγεία, τη διαβίωση και την επιβίωση του λαού. Ενεργεί αποκλειστικά με άξονα την εξυπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων. Η κοινωνική βάση, όμως, δεν μπορεί να κοιτά αποσβολωμένη. Απέναντι στον επιβαλλόμενο εργασιακό μεσαίωνα, την εντεινόμενη φτώχεια και την ανέχεια, την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, οφείλουμε να ορθώσουμε συλλογικά τις ταξικές μας αντιστάσεις. Να πυκνώσουμε τις τάξεις της προλεταριακής και λαϊκής αυτοάμυνας και αντεπίθεσης, συμμετέχοντας σε σωματεία, εργατικές πρωτοβουλίες, φοιτητικά σχήματα και συνελεύσεις γειτονιάς.

Σε όποιο πεδίο μπορούμε, είτε αυτό είναι ο χώρος δουλείας, είτε το πανεπιστήμιο, είτε η γειτονιά, είτε όποιο άλλο, αν θέλουμε πλέον να διασφαλίσουμε έστω και τα στοιχειώδη, οφείλουμε να υψώσουμε τα δικά μας αναχώματα κόντρα στην υποτίμηση των ζωών μας. Μόνοι μας -γιατί κανένας «σωτήρας» δεν πρόκειται να έρθει για μας- πρέπει να βρούμε τους τρόπους να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε, ώστε να πάψουμε πλέον να αποτελούμε νούμερα σε στατιστικές, πότε ως άνεργοι, πότε ως νεκροί, πότε ως σπίτια χωρίς ρεύμα και πάει λέγοντας…

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ
ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΨΙΜΑΤΑ ΡΕΥΜΑΤΩΣ
ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)”

πηγή: thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια