Κορωνοϊός: Η επιθετική νέα μετάλλαξη του ιού – Κλείνουν οι ευρωπαϊκές χώρες

Κορωνοϊός: Η επιθετική νέα μετάλλαξη του ιού – Κλείνουν οι ευρωπαϊκές χώρες

Τα ευρωπαϊκά μηνύματα προς την Ελλάδα – Κλείνουν οι ευρωπαϊκές χώρες

Αρνητικά είναι τα ευρωπαϊκά μηνύματα σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς η μία μετά την άλλη χώρα «κλείνει» ερμητικά την οικονομία και την ψυχαγωγία, στέλνοντας τον κόσμο στο σπίτι εν όψει των εορτών, υπό τον φόβο μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η Ολλανδία θα θέσει σε ισχύ αυτή την εβδομάδα την καραντίνα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της νόσου Covid-19, στα αυστηρότερα μέτρα που υιοθετεί η χώρα από την αρχή της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Η Ολλανδία θα κλείσει για πέντε εβδομάδες», δήλωσε ο Ρούτε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, από την έδρα της κυβέρνησης στη Χάγη, μπροστά στην οποία είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές.

Φωνές και σφυρίγματα ακούγονταν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Ρούτε. «Κατανοούμε τη σοβαρότητα των αποφάσεών μας, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα». «Δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απλή γρίπη, όπως πιστεύουν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω μας», σχολίασε ο ίδιος, σε αυστηρό ύφος, αναφερόμενος στους διαδηλωτές.

Ο Ρούτε συνέστησε στους Ολλανδούς πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να υποδέχονται το πολύ δύο πρόσωπα την ημέρα, προσθέτοντας πως τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 19 Ιανουαρίου.

Μια εξαίρεση προβλέπεται για τρεις ημέρες γύρω στα Χριστούγεννα, όταν θα επιτρέπονται τρεις ενήλικες επισκέπτες.

«Όσο λιγότερες επαφές έχουμε, τόσο το καλύτερο. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βρεθούμε σε καλύτερη θέση. Και ναι, η κατάσταση θα βελτιωθεί", επισήμανε ο Μαρκ Ρούτε.

Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, θα κλείσουν από αύριο Τρίτη, ενώ τα σχολεία θα κλείσουν από την Τετάρτη.

Τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, οι αίθουσες θεαμάτων και τα γυμναστήρια, όπως και οι ζωολογικοί κήποι, θα κλείσουν, επίσης, διευκρίνισε ο ίδιος. Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων καταγράφει σημαντική αύξηση στη χώρα και ο αριθμός των θανάτων πέρασε το όριο των 10.000.

Ο χώρος που επελέγη για το διάγγελμα έχει τη σημασία του, καθώς το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας χρησιμοποιείται συνήθως για τις σημαντικότερες ανακοινώσεις. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η πλειονότητα των μέτρων έχει ανακοινωθεί από μια απλή αίθουσα για συνεντεύξεις τύπου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα αυστηρότερα από την αρχή της πανδημίας. Τον Μάρτιο, η Ολλανδία είχε εφαρμόσει μια καραντίνα που προέβλεπε κλειστά σχολεία, αλλά ανοικτά καταστήματα.

Νέο lockdown στη Βρετανία – Κλείνει το Λονδίνο

Η πρωτεύουσα της Βρετανίας, το Λονδίνο, και περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας θα τεθούν υπό αυστηρότερους περιορισμούς κατά της Covid-19 από την Τετάρτη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, προειδοποιώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση των νοσοκομείων.

«Την τελευταία εβδομάδα, έχουμε δει πολύ έντονες, εκθετικές αυξήσεις του ιού στο Λονδίνο, το Κεντ, τμήματα του Έσεξ και του Χερτφορντσάιρ... Επομένως, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε το Λονδίνο, το νότιο και δυτικό Έσεξ... και το νότιο Χερτφορντσάιρ... στην τρίτη βαθμίδα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού», είπε ο Χάνκοκ, ενώπιον του κοινοβουλίου.

«Οι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 00.01 τοπική ώρα, την Τετάρτη».

Το πέρασμα στο τρίτο επίπεδο συναγερμού προβλέπει το κλείσιμο των ξενοδοχείων, των παμπ, των εστιατορίων, που θα μπορούν μονάχα να κάνουν διανομές ή να παρέχουν υπηρεσίες take away, και των πολιτιστικών χώρων όπως των κινηματογράφων, των θεάτρων και των μουσείων.

Οι εργαζόμενοι, εφόσον μπορούν, θα πρέπει να εργάζονται στο σπίτι και οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις. Οι κοινωνικές επαφές περιορίζονται, με την απαγόρευση να συναντάται κανείς με μέλη άλλων νοικοκυριών, περιλαμβανομένων των εξωτερικών χώρων, με σπάνιες εξαιρέσεις.

Σχολεία, καταστήματα και κέντρα αισθητικής και κομμωτικής μπορούν να λειτουργούν.

Η νέα μετάλλαξη του ιού

Πάνω από 1.000 περιπτώσεις μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες λίγες ημέρες στην Αγγλία, κυρίως στον νότο της χώρας όπου θα μπορούσε να συνδέεται με μια νέα αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

"Εντοπίσαμε μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την ταχύτερη εξάπλωση στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αγγλίας", δήλωσε ο Χάνκοκ σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

"Η αρχική ανάλυση υποδεικνύει ότι αυτή η παραλλαγή αναπτύσσεται ταχύτερα από τις υπάρχουσες παραλλαγές", είπε.

"Πρέπει να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι η παραλλαγή είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και η τελευταία κλινική συμβουλή είναι ότι είναι πολύ απίθανο αυτή η μετάλλαξη να μην ανταποκριθεί σε ένα εμβόλιο", πρόσθεσε.

Φόβοι για το lockdown στη Γερμανία

Αμφιβολίες σχετικά με το εάν το γενικευμένο lockdown που θα τεθεί την Τετάρτη σε ισχύ σε όλη τη Γερμανία επαρκεί προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του κορωνοϊού, εκφράζουν διακεκριμένοι επιστήμονες, ενώ ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας προβλέπει ότι τα μέτρα δεν θα αρθούν στις 10 Ιανουαρίου και ορίζει πρόστιμα για τους παραβάτες.

«Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αυτά τα ερωτήματα με σοβαρότητα, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας στη Γερμανία είχαμε θετική επίδραση από το lockdown, ενώ τώρα σε χώρες του εξωτερικού δεν διαπιστώνεται ιδιαίτερη επιτυχία», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Πρόληψη και την Κλινική Επιδημιολογία του Πανεπιστημίου του Μαρβούργου Μαξ Γκεράεντς, ενώ ο επικεφαλής του Τμήματος Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Χανς-Γκέοργκ Κρόισλιχ δήλωσε επίσης στο dpa ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να γίνει έγκυρη αξιολόγηση της επίδρασης των μέτρων.

Στην Βαυαρία, όπου εφαρμόζονται ήδη πιο αυστηρά μέτρα, το Διοικητικό Δικαστήριο του Μονάχου απέρριψε προσφυγή κατά της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 5:00. Κατά της απόφασης είχε προσφύγει κάτοικος της περιοχής, με το επιχείρημα ότι δεν θα μπορούσε πλέον να κάνει jogging ή να μεταβαίνει στην δεύτερη κατοικία του το βράδυ. Από την Τετάρτη πάντως, όποιος παραβιάζει τους νέους κανονισμούς και βρίσκεται εκτός σπιτιού χωρίς «εξαιρετικά σημαντικό λόγο», θα τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ. «Είναι σημαντικό να πάρουμε στα σοβαρά το lockdown και να περιορίσουμε τις επαφές μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, υπενθυμίζοντας ότι στο κρατίδιο, τα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε μία εβδομάδα υπερβαίνουν τα 200, όταν ως όριο έχουν τεθεί τα 50.

Ο κ. Σέντερ ζήτησε ακόμη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλει υποχρεωτικό τεστ κορωνοϊού για όποιον επιστρέφει στη Γερμανία έπειτα από χριστουγεννιάτικες διακοπές στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι πολλές πτήσεις προς δημοφιλείς προορισμούς είναι ήδη γεμάτες για την περίοδο των εορτών. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μέτρα δεν θα αρθούν στις 10 Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες. «Όλα βέβαια εξαρτώνται τελικά από εμάς», πρόσθεσε.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια