Συνταγή για ιταλικό πανετόνε χωρίς βούτυρο και χωρίς αναμονή για φούσκωμα -Εύκολη και γρήγορη

Συνταγή για ιταλικό πανετόνε χωρίς βούτυρο και χωρίς αναμονή για φούσκωμα -Εύκολη και γρήγορη

Αν και το πανετόνε είναι γνωστό για την πολύπλοκη συνταγή του δοκιμάσαμε μια εξίσου λαχταριστή, αλλά πολύ πιο εύκολη εναλλακτική.

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και πέρα από τις ελληνικές, παραδοσιακές λιχουδιές, πολλές χώρες στον κόσμο έχουν τις δικές τους γιορτινές συνταγές, που δεσπόζουν στα οικογενειακά τραπέζια των ημερών.

Αν και φέτος οι γιορτές σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετικές από όσες έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα, το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να τις απολαύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο -και το φαγητό σίγουρα βοηθά σε αυτό.

Η Ιταλία διαθέτει πολλές συνταγές στον «τσελεμεντέ» της για την εορταστική περίοδο, με το Πανετόνε να κρατά σίγουρα τα πρωτεία ως το διασημότερο χριστουγεννιάτικο γλυκό της. Ωστόσο, η απαιτητική του συνταγή οδηγεί τους περισσότερους στα έτοιμα του εμπορίου ή σε αναζήτηση άλλων γλυκών της γειτονικής χώρας.

πανετόνε εύκολη συνταγή
πανετόνε εύκολη συνταγή

Εμείς, λοιπόν δοκιμάσαμε μια εξαιρετική εναλλακτική χωρίς βούτυρο, η οποία είναι πολύ ευκολότερη, ενώ δε χρειάζεται καν φούσκωμα! Τη βρήκαμε στο Ricette dal mondo.

Υλικά:

350 γρ αλεύρι 00

100 γρ ζάχαρη

200 ml νερό

125 ml σπορέλαιο

150 γρ κουβερτούρα τριμμένη

4 αβγά

1 πορτοκάλι (το ξύσμα)

1 λεμόνι (το ξύσμα)

1/2 κλωναράκι βανίλια (τους σπόρους)

1 φακελάκι μαγιά για γλυκά

1 πρέζα αλάτι

Προετοιμασία:

Για να ετοιμάσουμε το πανετόνε χωρίς φούσκωμα και χωρίς βούτυρο θα χρειαστεί να βάλετε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, τα ξύσματα, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατέψτε τα υλικά.

Χτυπήστε τα αβγά και προσθέστε τα στο μείγμα.

Προσθέστε το λάδι και το νερό και ανακατέψτε τα υλικά με επίπεδο αναδευτήρα ή σπάτουλα.

Όταν βγει ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέστε την κουβερτούρα και συνεχίστε το ανακάτεμα.

Όταν είναι έτοιμο, ρίξτε το μείγμα σε μια φόρμα για πανετόνε (είναι πιο ψηλές από τις κλασικέ, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε και μιας χρήσης) και τοποθετήστε τη σε στατικό, προθερμασμένο φούρνο.

Ψήστε στους 170°C, σε χαμηλή θέση για 60 λεπτά.

Μπορείτε να κάνετε το κόλπο με την οδοντογλυφίδα για να δείτε αν είναι έτοιμο.

Όταν είναι έτοιμο αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρετε.

Πηγή: bovary.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια