Θεσσαλονίκη: Πτώση στον τζίρο των ανθοπωλείων – Γιορτινές παραγγελίες μέσω delivery

Θεσσαλονίκη: Πτώση στον τζίρο των ανθοπωλείων  – Γιορτινές παραγγελίες μέσω delivery

Πτώση στον τζίρο τους καταγράφουν οι ανθοπώλες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του δεύτερου lockdown, το οποίο συνεχίζεται για τα ανθοπωλεία.

Αν και ορισμένα καταστήματα λειτουργούν με την υπηρεσία delivery, όπως λένε οι καταστηματάρχες αυτό δεν αρκεί και ειδικά για μια περίοδο όπως αυτή των Χριστουγέννων, κατά την οποία παραδοσιακά η κίνηση είναι αυξημένη. Λίγοι είναι αυτοί που διαθέτουν e- shop, προκειμένου να δέχονται ηλεκτρονικά τις παραγγελίες τους, ενώ οιπερισσότεροι πελάτες φαίνεται ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις online παραγγελίες.

Μικρή ανάσα στα ανθοπωλεία έδωσαν οι γιορτές το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Νικολάου, που επέτρεψαν στους καταστηματάρχες να αυξήσουν, έστω και λίγο, τα έσοδά τους.

Θεσσαλονίκη: Πτώση στον τζίρο των ανθοπωλείων  – Γιορτινές παραγγελίες μέσω delivery, φωτογραφία-1

«Είναι σαν να υπολειτουργούμε»

Από το λουκέτο στην επιχείρησή του έχει επηρεαστεί ο Δασκαλιάδης Βενιζέλος, ιδιοκτήτης του ανθοπωλείου Zelos Flowers στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. «Είμαστε σχεδόν στο 30% του τζίρου μας», τονίζει προσθέτοντας ότι ο κόσμος προσπαθεί να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά τις αγορές του, ωστόσο, δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως.

«Αγόρασαν λουλούδια τις γιορτές που πέρασαν αλλά είναι σαν να υπολειτουργούμε», επισημαίνει και συμπληρώνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα έπρεπε να είναι ανοιχτές καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιβιώσουν.

Θεσσαλονίκη: Πτώση στον τζίρο των ανθοπωλείων  – Γιορτινές παραγγελίες μέσω delivery, φωτογραφία-2

Παρότι η Χριστουγεννιάτικη περίοδος θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στoυς καταστηματάρχες, όπως εξηγεί ο κ. Δασκαλιάδης, ένα ενδεχόμενο ολιγοήμερο άνοιγμα για να ξανακλείσει η επιχείρηση και πάλι στη συνέχεια, θα χειροτερεύσει την κατάσταση και θα δημιουργήσει επιπλέον έξοδα. «Με την έναρξη της δεύτερης καραντίνας πετάχτηκαν πάρα πολλά λουλούδια. Έκανα μια αγορά δύο ώρες πριν ανακοινώσουν το lockdown για τη Θεσσαλονίκη. Είχα ήδη παραγγείλει και είχα παραλάβει ένα μεγάλο εβδομαδιαίο τιμολόγιο. Πολλά από αυτά πετάχτηκαν. Αυτά πώς αποζημιώνονται;» διερωτάται. «Για εμάς που έχουμε ένα ευπαθές προϊόν έπρεπε να διαχειριστούν την κατάσταση διαφορετικά», προσθέτει. «Το μαγαζί όταν το κλείσαμε είχε λουλούδια, αξίας 6.000 ευρώ. Τα μισά τα έχουμε πετάξει», ανέφερε από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του ανθοπωλείου ΜπάλλαςΚώστας Μπάλλας.

Θεσσαλονίκη: Πτώση στον τζίρο των ανθοπωλείων  – Γιορτινές παραγγελίες μέσω delivery, φωτογραφία-3

«Μειωμένος ο τζίρος μας τουλάχιστον 50 %»

«Η επιχείρηση μας, έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο στον τομέα των events, ένας τομέας που αποτελεί πνεύμονα για μας ειδικά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ο τζίρος είναι μειωμένος τουλάχιστον 50%», λέει ο ιδιοκτήτης του ανθοπωλείου Fiorentino, Αβραάμ Αβάνογλου.

Ο κ. Αβάνογλου εκφράζει την αντίθεσή του με την απόφαση να παραμείνουν τα ανθοπωλεία κλειστά κατά την περίοδο της δεύτερης καραντίνας. «Θεωρώ εντελώς λάθος την απόφαση να μας κρατήσουν κλειστά τη στιγμή που τα φυτώρια επιτρέπεται να δουλεύουν, ένας παρόμοιος κλάδος που είναι αμιγώς συνυφασμένος με τον δικό μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Θεσσαλονίκη: Πτώση στον τζίρο των ανθοπωλείων  – Γιορτινές παραγγελίες μέσω delivery, φωτογραφία-4

Τις ημέρες των ονομαστικών εορτών καταγράφηκε αύξηση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, γεγονός που γεννά αισιοδοξία και για το διάστημα που ακολουθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πωλήσεις ήταν «ενθαρρυντικές συγκριτικά με την κατάσταση που βιώνουμε. Αποκορύφωμα η γιορτή στις 25/11, Αγίας Αικατερίνης που αναγκαστήκαμε να “κλείσουμε” την ημερομηνία στο e-shop μας εκείνη τη μέρα».

«Λειτουργούμε με το 5%»

Την ίδια κατάσταση βιώνει και ο ιδιοκτήτης του ανθοπωλείου Μπάλλας στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας. Όπως σημειώνει ο Κώστας Μπάλλας, «λειτουργούμε με το 5%. Είναι πολύ μικρό ποσοστό. Δεν γίνεται δουλειά αν ο κόσμος θα πρέπει να κυκλοφορεί με sms».

Θεσσαλονίκη: Πτώση στον τζίρο των ανθοπωλείων  – Γιορτινές παραγγελίες μέσω delivery, φωτογραφία-5

«Δεν είναι φαγητό το δικό μας delivery. Είναι πιο περίπλοκη η διαδικασία του delivery. Ο πελάτης δεν θα έρθει αφού ξέρει ότι το μαγαζί είναι κλειστό και απαγορεύεται να πάρει ένα τριαντάφυλλο», αναφέρει ο κ. Μπάλλας και τονίζει ότι στην περίπτωση που μπει πελάτης θα επιβληθεί πρόστιμο 10.000 ευρώ στην επιχείρηση.

«Διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις μας εν μέσω lockdown»

Εξαίρεση αποτελεί ο ιδιοκτήτης του ανθοπωλείου Moustakas flowers στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας.

Ο Αποστόλης Μουστάκας διαθέτει e- shop εδώ και 8 χρόνια. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ανθοπωλεία, ο κ. Μουστάκας αναφέρει ότι είδε τα έσοδα του να αυξάνονται. «Εν μέσω lockdown διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις μας. Δεχόμαστε αρκετές παραγγελίες delivery και αυτό είναι ενθαρρυντικό», τονίζει.

Θεσσαλονίκη: Πτώση στον τζίρο των ανθοπωλείων  – Γιορτινές παραγγελίες μέσω delivery, φωτογραφία-6

Χριστουγεννιάτικα μπουκέτα και τριαντάφυλλα στις επιλογές των πελατών

Χριστουγεννιάτικες συνθέσεις, εποχικά λουλούδια, τριαντάφυλλα και φυτά εσωτερικού χώρου είναι ορισμένες από τις επιλογές όσων κάνουν τις αγορές του μέσω delivery, είτε για να στολίσουν το σπίτι τους την εορταστική περίοδο, είτε για να κάνουν ένα δώρο στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Η ειδοποιός διαφορά του πριν με το τώρα, είναι ότι λόγω εορτών και λόγω μεγάλης παραμονής του κόσμου σπίτι, επιθύμησαν να στολίσουν νωρίτερα για τα Χριστούγεννα. Χριστουγεννιάτικα λουλούδια, διακοσμητικά, κεριά αρωματικά, στεφάνια χριστουγεννιάτικα και πολλά άλλα εποχιακά που πουλάμε, έχουν τον πρώτο λόγο στις πωλήσεις αυτή την περίοδο», υπογραμμίζει ο κ. Αβάνογλου.

Θεσσαλονίκη: Πτώση στον τζίρο των ανθοπωλείων  – Γιορτινές παραγγελίες μέσω delivery, φωτογραφία-7

«Μετά τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο θα δούμε λουκέτα»

«Μετά τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο θα δούμε ολικά λουκέτα, όχι μόνο στον χώρο των ανθοπωλείων αλλά και σε πολλά καταστήματα του λιανεμπορίου. Η πανδημία και το lockdown έχει γονατίσειτους επιχειρηματίες» σημειώνει ο Μανώλης Σύλλης μέλος της διοικητικής επιτροπής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος Σωματείου Ανθοπωλών.

«Τα ανθοπωλεία δεν νομίζω ότι είναι χώροι όπου δημιουργείται συνωστισμός. Απλά μας παίρνει η μπάλα λόγω της κατάστασης. Μας αδικεί η κυβέρνηση ως κλάδο», σημειώνει.

πηγή: thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια