Θεσσαλονίκη: Νέα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Γαλλικού ποταμού

Θεσσαλονίκη: Νέα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Γαλλικού ποταμού

Στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Γαλλικού ποταμού, σε μήκος 44 χιλιομέτρων, προχωρά το επόμενο διάστημα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των αναγκαίων έργων και δράσεων που έχει προγραμματίσει σε κρίσιμες περιοχές, τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και άλλων περιφερειακών ενοτήτων.

Για την υλοποίηση των έργων, η ΠΚΜ θα προβεί προηγουμένως στην εκπόνηση σειράς μελετών, οι οποίες θα αφορούν, επί της ουσίας, στην συμπλήρωση και ενίσχυση των υφιστάμενων έργω αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο το μήκος του Γαλλικού ποταμού.

Ο προϋπολογισμός των μελετών ανέρχεται σε 500.000 ευρώ, όπως αναφέρεται σε σχετική προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ.

Οι μελέτες είναι απαραίτητες αφενός για να επιτευχθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση του ποταμού σε μήκος 44 χιλιομέτρων, αφετέρου για να οριοθετηθεί το ποτάμι και να μην απειλεί σε ενδεχόμενες πλημμύρες τους γύρω οικισμούς και καλλιέργειες.

Πλήρης οριοθέτηση του ποταμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών της ΠΚΜ οι μελέτες αφορούν στο τμήμα του ποταμού από τις εκβολές του στο Θερμαϊκό μέχρι τα όρια της δημοτικής ενότητας Γαλλικού του νομού Κιλκίς (κοινότητες Καμπάνης και Νέας Σάντας).

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι στο τμήμα αυτό, κατά το παρελθόν, έχουν κατασκευαστεί διάφορα αντιπλημμυρικά έργα, όπως χωμάτινα φράγματα, τσιμεντένια κατώφλια, συρματοκιβώτια, αναχώματα κ.λπ.

Ωστόσο, στη λεκάνη απορροής του ποταμού, κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων, οι πλημμύρες των παρόχθιων αγροτικών περιοχών και οικισμών είναι εκτεταμένες, επειδή έχει μειωθεί η κοίτη του από τις αυθαίρετες κατασκευές μέσα και στα όρια της κοίτης, τη ρίψη μπάζων, ή την κατασκευή ακατάλληλων τεχνικών έργων.

Η νέα μελέτη που θα εκπονηθεί θα προβλέπει την πλήρη οριοθέτηση του ποταμού, με βάση την απαιτούμενη παροχετευτική ικανότητα, ώστε στη συνέχεια να είναι δυνατός ο καθαρισμός και η απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών, και η διαμόρφωση της κοίτης στην κατάλληλη διατομή», επισημαίνεται στην προκήρυξη.

Σε έξι μήνες έτοιμες οι μελέτες

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, θα δημιουργηθεί κατάλληλο και αξιόπιστο τοπογραφικό υπόβαθρο για την εκπόνηση της μελέτης, θα εκπονηθεί μελέτη διευθέτησης του ποταμού, με στόχο την οριοθέτησή του, αλλά και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Βασικός μελετητής είναι αυτός των υδραυλικών έργων.

Σύμφωνα μάλιστα με τον προγραμματισμό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η εκπόνηση των μελετών αναμένεται να διαρκέσει περί τους έξι μήνες, μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Στη συνέχεια θα αναζητηθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για να υλοποιηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, ενώ η διαδικασία του διαγωνισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου 2021.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια