Μάχη για τα δικαιώματα των παιδιών εν μέσω lockdown

Μάχη για τα δικαιώματα των παιδιών εν μέσω lockdown

Τι συμβαίνει με άστεγα παιδιά, σχολική διαρροή και αναλφαβητισμό

Λ.Β.

Πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, ειδικά εν μέσω του Lockdown.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν περί τα 200 παιδιά σε συνθήκες επαιτείας στην πόλη, ενώ υπολογίζεται πως περισσότερα από 400 παιδιά είναι χωρίς στέγη στη Θεσσαλονίκη. Λόγω του lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε εγκαταλελειμμένα κτήρια και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν. Οπότε συνεργάτες της ΑΡΣΙΣ πηγαίνουν σε αυτά για να τους παρέχουν τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό. Η καραντίνα εντείνει το θέμα της πρόσβασης των παιδιών στα δικαιώματά τους», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η υπεύθυνη παιδικής προστασίας της ομάδας street work της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων  κυρία Σοφία Παπαδοπούλου.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού η ίδια υπογραμμίζει πως «υπάρχει θέμα προσβασιμότητας πολλών παιδιών στην εκπαίδευση. Ειδικά για τους πρόσφυγες που δεν γνωρίζουν την γλώσσα και υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα που δυσκολεύονται να ενταχθούν σε σχολεία. Η κατάσταση με φαινόμενα σχολικής διαρροής και αναλφαβητισμού επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του lockdown, καθώς με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση παιδιά φτωχών οικογενειών αποκλείονται στην πράξη από την τυπική ή άτυπη εκπαίδευση, εξαιτίας της έλλειψης του απαραίτητου  τεχνολογικού εξοπλισμού.

Τα δύο παραπάνω φαινόμενα ήταν ήδη έντονα στον προσφυγικό πληθυσμό που ζει είτε στον αστικό ιστό είτε σε Δομές Φιλοξενίας και δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση και στην τυπική αλλά και στην άτυπη εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά μαθητές Ρομά, ο αποκλεισμός τους από το σχολείο προκύπτει εξαιτίας της συχνής μετακίνησης και της εργασιακής εκμετάλλευσης που υφίστανται».

«Είμαστε βήματα πίσω από το να γιορτάσουμε την ημέρα των δικαιωμάτων των παιδιών. Υπάρχουν ακόμη περιστατικά όπου τα παιδιά κάνουν επαιτεία και όταν συλλαμβάνονται θεωρούνται παραβάτες και όχι θύματα. Επίσης υπάρχει παιδική εργασία με παιδιά από γειτονικές χώρες να εργάζονται αγροτικές περιοχές και όταν αυτό γίνει αντιληπτό από τις αρχές γίνεται απέλασή τους δίχως να εξεταστεί το κοινωνικό υπόβαθρο  και το ιστορικό τους», συμπλήρωσε η κα Παπαδοπούλου. Αναφέρθηκε στις ομάδες της ΑΡΣΙΣ που δρουν με στόχο την υποστήριξη των νέων, ενώ είπε πως με αφορμή την σημερινή ημέρα στις 3 το μεσημέρι, η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με την πρωτοβουλία “ΠΡΩΤΑ.12”, καλούν έφηβες/ έφηβους από διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες κι επαγγελματίες στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού σε συζήτηση με τον πρώην Συνήγορο του Παιδιού Γιώργο Μόσχο. Η διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο “Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: Ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, περνάει από το χέρι μας;” εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΑΡΣΙΣ, στη φετινή 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι η ΑΡΣΙΣ κι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι εταίροι του προγράμματος "Κοινωνικοπολιτισμική Μάθηση Νέων σε Κοινωνίες με Κινητικότητα (SLYMS)", το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την αιγίδα του ERASMUS+

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια