Κορωνοϊός-Ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου»: Λειτουργούμε σε συνθήκες πολέμου -Γεμάτες και οι 42 κλίνες

Κορωνοϊός-Ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου»: Λειτουργούμε σε συνθήκες πολέμου -Γεμάτες και οι 42 κλίνες

Με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω κορωνϊού ο διευθυντής της β´ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Μιλώντας στο iefimerida.gr αναφέρεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν γιατροί και νοσηλευτές να κρατήσουν στη ζωή συνανθρώπους μας που συρρέουν πλέον μαζικά, πολλοί απ’ αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση, προσβεβλημένοι από τον COVID-19.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Βρισκόμαστε πλέον σε έναν κυκεώνα χωρίς τέλος και προσπαθούμε να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Το υγειονομικό προσωπικό δίνει μεγάλη μάχη. Στο ΑΧΕΠΑ οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 100% κατειλημμένες και χθες περίμεναν πάνω από 10 ασθενείς υποψήφιοι για διασωλήνωση. Υπέφεραν γιατί δεν υπήρχε κλίνη σε ΜΕΘ. Το ίδιο συμβαίνει και στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου και οι 42 ΜΕΘ είναι γεμάτες και έχουμε πάνω από 170 νοσηλευόμενους ασθενείς μερικοί εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Δυστυχώς, τη Θεσσαλονίκη έχει χτυπήσει καταιγίδα. Λειτουργούμε σε συνθήκες πολέμου», αναφέρει ο κ. Καπραβέλος.

Στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρείται μείωση της προσέλευσης στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη οι πολίτες βρίσκονται ήδη στην 15η μέρα καραντίνας δεν παρατηρείται ακόμη μείωση της ορμής της πανδημίας. «Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Ενδεχομένως σύντομα να δούμε παρόμοιες εικόνες και στην Αττική. Σ’ αυτή τη φάση ο αριθμός θανάτων σε σχέση με τα κρούσματα είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της β´ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου και απευθύνει έκκληση στους πολίτες να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα καθώς ο ιός δεν κάνει διάκριση.

Όπως αναφέρει ο κ. Καπραβέλος «ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε την κρίση είναι τα προφυλακτικά μέτρα να εφαρμόζονται από όλους. Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα δε διαθέτει πρωτοβάθμια περίθαλψη και ανάλογες δομές που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν γρήγορα το κρούσμα και να το απομονώσουν. Η λύση δεν είναι πήγαινε σπίτι σου και μόνο σου προφυλάξου. Πρέπει να μετατραπούν χώροι, όπως γήπεδα και ξενοδοχεία, σε δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης ασθενών που νοσούν από κορωνοϊό».

Να μπουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ

Στο πλαίσιο αυτό ο διευθυντής της β´ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου καλεί την πολιτεία να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να πάρει πιο γενναία μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας. «Είμαστε στην πρώτη γραμμή και τα βλέπουμε όλα. Το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και το Παλέ ντε Σπορ θα μπορέσουν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να εξυπηρετήσουν απλές περιπτώσεις. Αυτό που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί αυτή τη στιγμή είναι οι κλίνες ΜΕΘ. Υπάρχουν τέσσερα ιδιωτικά θεραπευτήρια στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει και αυτά να μπουν στη μάχη επί ίσοις όροις. Για να απελευθερώσουμε και άλλους κλίνες στις μονάδες αυξημένης φροντίδας στα κρατικά νοσοκομεία θα πρέπει τα ιδιωτικά να μπουν στο σύστημα εφημεριών. Μόνο έτσι θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Πρέπει με γενναιότητα η κυβέρνηση να εντάξει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια σε ένα ενιαίο σύστημα υγείας μπροστά στον κοινό εχθρό».

Ο κορωνοϊός χτυπάει όλες τις ηλικίες και αφήνει βαριές επιπλοκές

Ο κ. Καπραβέλος υπογραμμίζει ότι ο κορωνοϊός δεν επηρεάζει μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και τις μικρότερες αφήνοντας βαριές επιπλοκές στο σώμα μας. «Δεν κάνει διάκριση ο ιός, δεν ξέρουμε πώς και αν ένας 25 χρόνος θα νοσήσει βαριά». Συμπληρώνει επίσης ότι έχουν σταματήσει τα χειρουργεία διότι χρησιμοποιούνται αίθουσες για νοσηλεία και μιλά για έναν ασθενή του 35 ετών, ο οποίος μετά από νοσηλεία εβδομάδων αποσωληνώθηκε και πλέον, νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα, όσον αφορά το προσωπικό στα νοσοκομεία και αν θα βοηθήσουν εθελοντές ιδιώτες, ο κ. Καπραβέλος σημειώνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς χρειάζεται εκπαίδευση. Προτείνει μάλιστα, να γίνουν προσλήψεις των επικουρικών που έχουν ήδη εκπαιδευτεί και γνωρίζουν πως να σώσουν ζωές. 

Πηγή: iefimerida.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια