Μαθηματικό μοντέλο: 14 μέρες lockdown στη Θεσσαλονίκη - Η ημερομηνία «κλειδί»

Μαθηματικό μοντέλο: 14 μέρες lockdown στη Θεσσαλονίκη - Η ημερομηνία «κλειδί»

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε καθεστώς lockdown από τις 3 Νοεμβρίου, φτάνοντας σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, τις 14 ημέρες καραντίνας με περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών και κλειστά καταστήματα εστίασης και λιανεμπορίου.

Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί πως κατά τις 14 αυτές ημέρες ήταν σε λειτουργία τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, κάτι που δεν ισχύει πλέον από σήμερα, ενώ μεσούσης του lockdown είχε αρθεί για 7 ημέρες η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 μέχρι τις 05.00, μέτρο που ίσχυσε από τις 3 έως τις 7 Νοεμβρίου και επανήλθε στις 13 Νοεμβρίου. Ήδη, κάποιοι επιστήμονες κάνουν λόγο για τις πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις απόδοσης των μέτρων, καθώς φαίνεται να έχει σταματήσει η εκθετική εξάπλωση του ιού στην πόλη. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες τα αποτελέσματα αυτής της μείωσης θα αρχίσουν να φαίνονται στα νοσοκομεία της πόλης μετά από 14 ημέρες.

Η ημερομηνία «ορόσημο»

Μαθηματικό μοντέλο δείχνει πότε η Θεσσαλονίκη θα «ανασάνει», αναχαιτίζοντας την εξάπλωση του ιού εφόσον τηρηθούν τα μέτρα. Όπως αναφέρει το μαθηματικό μοντέλο του Νίκου Καρδούλα (Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.) που δημοσιεύει το «Έθνος» εκτιμάται ότι από την ερχόμενη εβδομάδα Δευτέρα 16 έως Κυριακή 22 Νοεμβρίου, η πανδημία θα βρίσκεται σε καθοδική πορεία στη Θεσσαλονίκη. Τα ημερήσια κρούσματα θα παρουσιάσουν μια σταδιακή υποχώρηση και θα κυμαίνονται μέσα στην εβδομάδα από 310 έως 750.

Επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις 9 Δεκεμβρίου

Από την προσομοίωση προκύπτουν επίσης και τα παρακάτω:

  • Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου που λήγει το καθολικό lockdown στη χώρα, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 260 έως 400 κρούσματα ημερησίως στη Θεσσαλονίκη και το ποσοστό θετικότητας των τεστ θα είναι 5%.
  • Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι το ποσοστό θετικότητας των τεστ στη Θεσσαλονίκη θα είναι κάτω από 4% και τα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται από 170 έως 250 ημερησίως.
  • Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι το ποσοστό θετικότητας των τεστ στη Θεσσαλονίκη θα είναι κάτω από 2%.

Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα και τα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται από 80-120. Επομένως η 9η Δεκεμβρίου θα είναι η ημέρα ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη εφόσον τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα.

4.jpg
4.jpg

Πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια