Θεσσαλονίκη: «Ματωμένη» Παρασκευή η φετινή Black Friday

Θεσσαλονίκη: «Ματωμένη» Παρασκευή η φετινή Black Friday

Μαύρη… Παρασκευή θα είναι για τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης που δεν διαθέτουν online κατάστημα η φετινή Black Friday, καθώς το 95% των επιχειρήσεων που υπάγονται στον Ε.Σ.Θ. δεν διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για τις διαδικτυακές αγορές.

Η αγορά της Θεσσαλονίκης μετά την ανακοίνωση του δεύτερου γενικού lock down λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη ακινησία, με τους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «δραματική». Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης (ΕΣΘ) Παντελής Φιλιππίδης, μιλώντας στο ThessToday.gr τόνισε πως τους προηγούμενους επτά μήνες οι επιχειρηματίες προσπάθησαν να πληρώσουν τον τζίρο της προηγούμενης χρόνιας, φτάνοντας ωστόσο μέχρι το 50% του τζίρου του 2019. «Είναι μηδενικά τα ταμεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης, συμπληρώνοντας πως η Θεσσαλονίκη δεν είναι έτοιμη να αντέξει το δεύτερο καθολικό λοκ ντάουν. «Δεν μπορούμε να κουνηθούμε», υπογράμμισε

«Το 95% των επιχειρήσεων δεν διαθέτει e-shop»

Με αφορμή την Black Friday 2020 που φέτος θα «γιορταστεί» στις 27 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Θ. επισήμανε πως οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν το εργαλείο της διαδικτυακής επιχείρησης (e-shop) βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, διότι οι μεγάλες πολυεθνικές διαθέτουν πιο οργανωμένα online συστήματα και είναι πιο προσιτές προς τον μέσο καταναλωτή του 2020.

Ταυτόχρονα, αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν διαθέτει online κατάστημα και υπάγονται στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, καθώς αγγίζει το 95% (!), με τον κ. Φιλιππίδη να εξηγεί πως για τον παραπάνω λόγο δημιουργήθηκε διαδικτυακή πλατφόρμα προκειμένου να σταθεί αρωγός στους εμπόρους της Θεσσαλονίκης και να ανταγωνιστούν μεγάλες επιχειρήσεις που ο τζίρος τους αυξήθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Μάλιστα, ο κ. Φιλιππίδης εξαπέλυσε και αιχμές κατά της κυβέρνησης σχετικά με την online πλατφόρμα, καθώς επισήμανε πως αγνοήθηκε το πλάνο για την «πλατφόρμα σωτηρίας των επιχειρηματιών και προτίμησε άλλες λύσεις με άλλες προοπτικές, οδηγώντας την αγορά σε κατάρρευση, με το 90% των επιχειρηματιών να βρίσκονται έξω από το “μαξιλαράκι βοηθείας”».

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ε.Σ.Θ. δεν εξέφρασε την αισιοδοξία του ακόμη και για τις online αγορές -που πέρσι την ίδια εποχή παρουσίαζαν άνθηση-, διότι ο μέσος πολίτης με το επικείμενο επίδομα που αναμένεται να λάβει -αν λάβει- από την κυβέρνηση, θα είναι αρκετά προσεκτικός όσον αφορά τη διαχείρισή του και θα αγοράσει μονάχα τα απαραίτητα.

«Είναι μία δυσάρεστη εποχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης, διότι οι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν για πόσο καιρό θα μηδενίσουν τον τζίρο τους. «Τώρα μας είπαν για 14 μέρες, αλλά δεν ξέρουμε μέχρι πότε. Δεν είμαι αισιόδοξος, διότι όταν κλείνεις μία αγορά και τη μηδενίζεις και στη διάρκεια προσπαθείς να τη… βάλεις μπρος, είναι πιο δύσκολα από πριν, διότι πλέον έχουμε να κάνουμε με νέες συνθήκες», τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Σ.Θ., προσθέτοντας πως «ένα μεγάλο μέρος των πολιτών θα ζήσει με τα 534 ευρώ, θα έχει δημιουργήσει χρέη και δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».

Πηγή: thesstoday.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια